• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/Informer.rs

19.10.2018

10:53

JEDI BOLJE, ŽIVI DUŽE: Konzumiranje ovog voća smanjuje rizik od RAKA i SRČANIH OBOLJENJA!

Ljubav

JEDI BOLJE, ŽIVI DUŽE: Konzumiranje ovog voća smanjuje rizik od RAKA i SRČANIH OBOLJENJA!

Podeli vest

Iako je poznato da vitamin C može da nam pomogne u borbi sa prehladama, ispostavilo se da konzumiranje citrusa svakog dana sprečava ozbiljna oboljenja, uključujući tumor i srčane bolesti...

U knjizi "Jedi bolje, živi duže: Shvati šta je potrebno tvom telu da bi ostalo zdravo" ("Eat Better, Live Longer: Understand What Your Body Needs to Stay Healthy’) stručnjaci za ishranu Sara Bruer i Džulijet Kelov ističu da je citrusno voće ključ dugog života, piše britanski Metro. 

Kako kažu, citrusi bi svakodnevno trebalo da se nađu na našem meniju, najbolje jedna pomorandža, mandarina, grejpfruit, limun ili limeta. Osim toga, voće treba jesti sveže i čuvati ga na sobnoj temperaturi jer ono tada sadrži više tečnosti. 

Nuticionistkinje takođe tvrde da kora sadrži mnogo više antioksidanata od soka, pa bi trebalo da je izrendamo i dodamo u jelo kako bismo poboljšali ukus hrane. 

Povećanjem unosa vitamina C u vašu ishranu ostvarićete različite koristi. Pre svega, on utiče na kolagen koji pomaže da obnovite tkiva, leči razna oštećenja na koži i čini je zdravijom i sjajnijom. 

Nuticionisti navode da je jedna studija sprovedena među ženama u Americi pronašla da veće uzimanje vitamina C smanjuje bore za 11 odsto. 

Foto: Pixabay

Vitamin C je takođe povezan sa smanjenjem rizika od srčanih oboljenja – jedna studija u kojoj je učestvovalo 115.000 odraslih osoba je pokazala da ljudi sa velikim unosom citusnog voća u svoju ishranu imaju 28 odsto smanjen rizik od nastanka infarkta. 

Citusno voće takođe pomaže u smanjenu nivoa holesterola, te Sara i Džulijet preporučuju da jedete celu voćku umesto samog soka jer se hesperidin, supstanca koja je zaslužna za regulisanje holesteroma, nalazi upravo u beloj opni i kori. 

- Brojne studije su pronašle da ishrana u kojoj je u velikoj meri zastupljeno citusno voće štiti od mnogih oboljenja, uključujući rak, artritis, srčana oboljenja, kataraktra i dijabetes. Istraživanje sugeriše da citusi mogu da smanje rizik od zloćudnog tumora ždrela, grkljana, jezika, želuca za 40 do 50 odsto - zaključuju dr Bruer i dr Kelov.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
jana

pre 5 godina

Od kako pratim ovakve rubrike Americki doktori i nutricionisti su najvise propagirali porcije voca u ishrani ,sto je zaista superlativ svake promisljene ishrane.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!
Tenis

Alkaraz: Boli me što sam propustio Barselonu!

Španski teniser Karlos Alkaraz (20) govorio je na konferenciji za medije uoči nastupa na turniru u Madridu, a osvrnuo se i na povredu nadlaktice koja ga je na skoro mesec dana odvojila od terena.

23.04.2024

20:16

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija