• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

22.10.2018

20:12

SVA ČUDA NARA: Leči sve, od osteoporoze do dijabetesa!

Ljubav

SVA ČUDA NARA: Leči sve, od osteoporoze do dijabetesa!

Podeli vest

Još u antičko doba koristio se kao lek, a zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom zdravlja, plodnosti i večnog života...

Nar je jedna je od najstarijih vrsta voća poznatih čovečanstvu. Još u antičko doba koristio se kao lek, a zbog velikog broja semenki smatrao se simbolom zdravlja, plodnosti i večnog života. Sok od nara smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dok ulje semenki i fermentisani sok sprečavaju razvoj malignih ćelija, te se zajedno sa bobičastim voćem i mangom nalazi se u grupi koju nutricionisti često nazivaju supervoće.

Ova biljka potiče iz Persije i kroz istoriju se svrstavala u voće bogova. Prema nekim tumačenjima upravo je nar bio zabranjeno voće rajskog vrta koje je Adamu i Evi donelo saznanje o polnosti, grehu i smrti. Jevrejske legende govore da se u naru nalazi tačno 613 semenki, a upravo toliko zapovesti ima i u svetom spisu Tori. U Jermeniji se nar obavezno nalazio na svadbenoj trpezi, što je trebalo da osigura plodnost mladencima, a saznanje o čudesnim moćima nara nije promaklo ni starim Grcima, gde je bio nezaobilazni ukras svih važnih proslava, naročito onih u čast plodne zemlje.

Od osteoporoze do dijabetesa

Skoro ni o jednoj voćki ne postoji više studija kao o naru. Njegov plod je bogat svim vitaminima, među kojima se ističu C, A, E i B5, kao i mineralima kalijumom i gvožđem, kalcijumom, bakrom, manganom... Sto mililitara (manja čaša) nara sadrži čak 16 odsto preporučene dnevne količine vitamina C, a prelepu crvenu boju dobija od antocijanida i tanina.

Takođe sadrži fitohemikalije koje podstiču stvaranje serotonina, hormona koji podiže raspoloženje, kao i estrogena, koji učestvuje u održavanju koštane mase. Ovo otkriće izuzetno je važno za prevenciju osteoporoze.

Foto: Pixabay

Klinička istraživanja pokazuju da jedinjenja koja nalazimo samo u naru, punikalagini, doprinose zdravlju srca i krvnih sudova. Takođe, smanjuju holesterol i krvni pritisak i ubrzavaju otapanje masnih naslaga u krvnim sudovima nastalih usled ateroskleroze. Punikalagini su i glavni izvor antioksidativnog delovanja nara.

Nar takođe uništava ešerihiju koli i stafilokok bakterije, a zahvaljujući gvožđu od velike je pomoći pri suzbijanju simptoma anemije, kao što su slabost i vrtoglavica.

Ova rajska voćka povećava plodnost kod muškaraca time što pozitivno deluje na kvalitet i koncentraciju spermatozoida. Utvrđeno je da dve čaše soka od nara dnevno podižu libido, i kod muškaraca i kod žena, jer crvene bobice utiču na nivo testosterona kod oba pola.

Redovno konzumiranje nara jača imunitet, poboljšava cirkulaciju i dobra je odbrana kod benignog uvećanja, ali i raka prostate, dijabetesa i limfoma.

U kuhinji

Od nara se pripremaju umaci, želei, kolači, sirupi, sokovi, likeri, vino, sirće i čaj. Zrna mogu da posluže kao sastojak i dekoracija salata, kremastih kolača, kupova i kolača od sira, dok se u Indiji i Pakistanu zrna najčešće dodaju jelima od mesa. Tokom jeseni, sok od sveže ceđenog nara je nešto najbolje što možete učiniti za svoje zdravlje, a u ovaj eliksir u pauzama snimanja zaklinju se i holivudske zvezde.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Punjeni patlidžan

Sastojci: 2 patlidžana, trećina šolje maslinovog ulja, kašičica majčine dušice, nar, kašičica mešavine začina: susam, majoran, origano, majčina dušica i so. Za sos: 9 kašika milerama, pola šolje jogurta, kašika maslinovog ulja, čen zgnječenog belog luka.
Pripema:
Patlidžan operite, isecite po dužini i izdubite sredinu. Vodite računa da ostavite debljinu od dva centimetra. Premažite patlidžan uljem, pospite majčinom dušicom, stavite u podmazanu posudu obloženu papirom za pečenje i pecite na 185 C oko 35-40 minuta. U međuvremenu napravite sos: u manju činiju stavite mileram, jogurt, maslinovo ulje, beli luk i so. Sve lagano promešajte i sačekajte da se patlidžan ispeče. Pečene polovine patlidžana napunite sosom, stavite očišćeni nar i pospite pripremljenom mešavinom začina.

Foto: Shutterstock

Italijanska salata

Sastojci: 200 g rukole, 100 g feta sira (ili drugog, po želji), pola nara, hladno ceđeno maslinovo ulje, balzamovo sirće, pola manje glavice crvenog luka, origano.
Priprema:
Pomešajte rukolu, iseckan crveni luk, dodajte fetu i seme nara i prelijte dresingom koji ste napravili od ekstra devičanskog maslinovog ulja, balzamika i origana.

Foto: Shutterstock

Čokolada sa narom i đumbirom

Sastojci: 100 g kvalitetne crne čokolade, 70-80 g očišćenog nara, kašičica svežeg, rendanog đumbira, navrh kašičice sveže samlevenog bibera.
Priprema:
Narendajte đjumbir i sameljite biber. U maloj šerpi istopite čokoladu na pari, ili direktno na ringli na najnižoj temperaturi, uz mešanje. Sklonite s vatre, dodajte punu kašičicu đumbira i navrh kašičice bibera. Na manji poslužavnik ili neku drugu manju ravnu podlogu stavite parče pek papira, sipajte i razmažite otopljenu čokoladu na debljinu od oko pola centimetara. Pospite narom i ostavite da se čokolada stegne, pa je izlomite na komadiće.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija