• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.10.2018

19:21

GRIP I PREHLADA KAO RUKOM ODNETI: Provereni prirodni recepti!

Ljubav

GRIP I PREHLADA KAO RUKOM ODNETI: Provereni prirodni recepti!

Podeli vest

U hladnom okruženju koje nam dolazi virusima je jako dobro, duže žive i lako se prenose, naročito u zatvorenim prostorijama. Ublažite tegobe pomoću proverenih prirodnih preparata i recepata

To može da bude "samo prehlada", često vam ljudi kažu (ili vi njima), ali ni to nije za zanemarivanje. S druge strane, grip čini da se osećate zaista bolesno, tako da se, i nakon što prođe, danima ili čak nedeljama osećate slabo i neraspoloženo. U hladnom okruženju koje nam dolazi virusima je jako dobro, duže žive i lako se prenose, naročito u zatvorenim prostorijama.

Ako su vaši simptomi u nivou vrata i nagore - zapušenost, bol u grlu, kijanje, kašljanje - verovatno imate prehladu uzrokovanu bilo kojim od 200 virusa koje su kijanje i kašljanje drugih osoba poslali u vazduh ili na nešto što ste vi kasnije dotakli. Ako imate sve ove simptome plus povišenu temperaturu od 37,5 C ili više, glavobolju, bolove u mišićima, preteran umor, dijareju, mučninu ili povraćanje, najverovatnije imate grip, koji obično traje nedelju ili više dana.

Pročistite nazalne prolaze

Sipajte ključalu vodu u veliku posudu, nagnite se nad nju i prekrijte peškirom glavu da biste napravili šator za paru. Udišite kroz nos, a izdišite na usta 5-10 minuta. Da biste udisanje pare učinili još efikasnijim, dodajte vodi nekoliko kapi ulja majčine dušice ili eukaliptusa, ali držite oči zatvorene, jer kombinacija esencijalnog ulja i pare može da iziritira vaše oči.

Sasecite ih u korenu

Na prvi nagoveštaj prehlade pijte čaj od cvetova zove, koja se vekovima koristi u Evropi za za borbu protiv virusa. Stavite 2-5 grama cvetova u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 5-10 minuta i procedite. Pijte najmanje tri šolje na dan. Ako vas je stegao grip, uzimajte 20 do 30 kapi tinkture bobica zove tri ili četiri puta dnevno tokom tri dana.

Umirite bol u grlu

Za bol u grlu u 250 ml tople vode umešajte kašičicu morske soli koja će umiriti bol i ispirajte time grlo.

Foto: Shutterstock

Pored toga, tradicionalno sredstvo za ispiranje grla - malo limunovog soka u čaši tople vode - idealno je jer stvara kiselu sredinu, neprijateljsku za bakterije i viruse.

Kupka za stopala

Kako biste otklonili neprijatan osećaj zapušenosti, potopite stopala u kupku od slačice. Dodajte kašiku praha slačice na litar vruće vode u velikoj posudi, poput lavora. Slačica usmerava krv u stopala, što pomaže da se ublaži zapušenost.

Pileća čorba sa belim lukom

Pileća čorba, prva među prirodnim lekovima, nudi više od olakšanja kod prehlade i gripa. Naučnici su potvrdili da pileća čorba zaustavlja određena bela krvna zrnca - neutrofile - u sakupljanju i izazivanju zapaljenja, što podstiče organizam da proizvodi obilne količine sluzi. Ona takođe razređuje sluz efikasnije nego obična vruća voda.

U čorbu pored korenastog povrća dodajte jednu do dve glavice prepečenog crnog luka sa poslednjom žutom ljuskom i dva do tri čena belog luka. Crni luk je odličan za respiratorne infekcije i smiruje kašalj, a beli luk je prirodni lek za podizanje imuniteta. Na kraju dodajte sitno seckane listiće svežeg peršuna, koji pomaže u izlučivanju toksina.

Otklonite zapušenje

Za brže smanjenje zapušenja kupite svež koren đumbira ili rena, izrendajte ga i pojedite malu količinu, ili kupite ren u tegli i pojedite do polovine kašike. Da biste izbegli rizik od bola u stomaku, uzimajte ovaj narodni lek posle obroka. U istu svrhu poslužiće i čaj od đumbira.
Probajte i da "pojačate" supu ili čorbu sa malo tobasko sosa, čili paprikom ili vasabijem (ljuti dodatak od rena). Dodavanje bilo kojeg od ovih ljutih začina bilo kom jelu može da vam pomogne da slobodnije dišete.

Za zapušenost u grudima poslužiće starinski lek u vidu kašaste obloge od slačice. Sameljite tri kašike semena slačice u prah (ili upotrebite polovinu šolje praha slačice), dodajte šolji brašna ili finog ovsenog brašna i umešajte u taman toliko vode da se napravi pasta. Namažite sloj vazelina preko grudi da biste zaštitili kožu, a zatim nanesite pastu. Oštar miris pomaže da se otvore zapušeni sinusi, a toplota poboljšava cirkulaciju krvi i smanjuje zapušenost. Nemojte, međutim, ostaviti oblogu da stoji duže od 15 minuta, jer bi mogla da vam opeče kožu.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija