• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

29.10.2018

19:31

HLAĐENJE, GREJANJE, MASAŽE, KREME... Šta sve pomaže kad boli kičma?

Ljubav

HLAĐENJE, GREJANJE, MASAŽE, KREME... Šta sve pomaže kad boli kičma?

Podeli vest

Klinička praksa je dokazala da mirovanje duže od 48 časa nema smisla, te da čak može biti i kontraproduktivno. Kao ispomoć lekovima probajte brzodelujuće metode za postizanje trenutnog olakšanja - hlađenje, grejanje, masaže, kreme...

Bol u leđima najčešće se javlja između 20. i 55. godine, a od njega boluje 80 odsto građana. Kao ispomoć lekovima probajte brzodelujuće metode za postizanje trenutnog olakšanja - hlađenje, grejanje, masaže, kreme... U većini slučajeva bol prolazi spontano, bez bilo kakve terapije, a kako može da bude i simptom različitih bolesti i stanja, obavezno se konsultujte sa lekarom u slučaju da potraje.

Kada vas žiga usred noći

Jedan od većih problema povezanih sa bolom u leđima jeste i buđenje u toku noći, što onemogućava adekvatan odmor i doprinosi hroničnoj iscrpljenosti. Savet koji često doprinosi izvesnom olakšanju jeste spavanje na boku, sa jastukom između kolena, ili spavanje na leđima sa jastukom ispod kolena.

Jedna od češćih zabluda u vezi sa bolom u leđima jeste da vas obavezuje na mirovanje. Klinička praksa je dokazala da mirovanje duže od 48 časa nema smisla, te da čak može biti i kontraproduktivno. Naravno, bol ne treba trpeti i namerno ga izazivati, te je savet da se ponašate onako kako vam najviše odgovora (bol će vas sam opomenuti da li radite nešto pogrešno).

Hladno-toplo

Kao sredstvo za ublažavanje bola led deluje zaista dobro. On privremeno blokira signale bola i pomaže da se smanji oticanje. Nekoliko puta na dan, tokom 20 minuta, stavite na bolno mesto pakovanje leda umotano u peškir. Posle otprilike 48 sati pređite na toplo-vlažni metod da biste stimulisali protok krvi i smanjili bolne spazme. Potopite peškir u veoma toplu vodu, isedite ga, zatim ga poravnajte i savijte. Lezite na stomak sa jastucima ispod kukova i skočnih zglobova i stavite peškir preko bolnog mesta. Prekrijte ga plastičnom folijom, zatim stavite jastuče koje se zagreva (ili termofor) - podešeno na srednju jačinu - na gornju stanu folije. Ostavite tako do 20 minuta. To možete ponavljati tri ili četiri puta na dan tokom nekoliko dana.

Foto: Shutterstock

Masažom do olakšanja

Zamolite partnera ili bliskog prijatelja da vam izmasira bolna mesta na leđima. Ukoliko želite da koristite kremu ili mast koja se prodaje kao "mast za leđa", učinite to, ali pažljivo - ove kreme za površinsku upotrebu obično izazivaju iritaciju kože posle nekoliko nanošenja. Da biste dobili jednostavno pomoćno sredstvo za masiranje leđa, napunite dugačku čarapu sa nekoliko teniskih loptica, vežite kraj čarape i zamolite svog partnera da je kotrlja gore-dole niz vaša leđa.

Rekreacija je najbolja prevencija

Kada osećate blagi bol u leđima, nemojte sedeti i ležati po ceo dan. Istraživanja pokazuju da ljudi koji rade lagane aktivnosti poput šetnje ili laganih vežbi istezanja brže saniraju blagi bol u leđima, a ako kasnije nastave sa aktivnostima, imaju mnogo manju verovatnoću naknadnih bolnih epizoda.

S druge strane, profesionalni maser, fizioterapeut ili kiropraktičar mogu učiniti čuda.

Prirodni sedativ

U slučajevima intenzivnog bola, preporučuju se odgovarajući lekovi, pre svega nesteroidni antiinflamatorni lekovi (NSAIL). S ovim lekovima ne treba preterivati, zbog mogućih štetnih efekata, pre svega na želudac, i nikako ih ne trebati uzimati na svoju ruku, već samo na preporuku lekara. Obično se u prva tri do četiri dana uzimaju redovno, a kasnije povremeno, odnosno po potrebi, samo u fazama jačeg bola.

Foto: Shutterstock

Kao alternativu, probajte sa uzimanjem jedne kapsule od 250 mg valerijane četiri puta na dan. Od valerijane možete i da napravite čaj, ali je njegov miris prilično jak, te vam kapsule možda mogu biti komfornije rešenje.

Dok sedite, stojite...

Kada sedite na stolici u kancelariji, držite stopala ravno položena na pod, sa kukovima neznatno podignutim iznad kolena. Koristite poseban dodatak za stolicu koji pruža podršku donjem delu lađa, a možete improvizovati i sa uvijenim peškirom.

Kada stojite, recimo dok perete sudove ili čekate autobus, podignite jedno stopalo iznad nivoa drugog. U kuhinji držite nisku čvrstu kutiju ili nekoliko starih knjiga, a kad ste napolju, koristite stepenik ili ivičnjak. S vremena na vreme promenite položaj podizanjem drugog stopala. Ovo prebacivanje težine omogućava naizmenično opuštanje opterećenih mišića leđa.

Da li pozvati lekara?

Obavezno posetite lekara ako se bol javi iznenada i širi se duž noge do kolena ili stopala ili ako je praćen povišenom temperaturom, stomačnim grčevima, bolom u grudima ili teškim disanjem.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija