• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Wellandgood.com/Informer.rs

02.11.2018

10:09

KINESKI BIOLOŠKI ČASOVNIK: Šta govori satnica bola, a koje doba dana je najbolje za začeće?

Ljubav

KINESKI BIOLOŠKI ČASOVNIK: Šta govori satnica bola, a koje doba dana je najbolje za začeće?

Podeli vest

Drevna kineska medicina stvorila je kineski biološki ili telesni sat koji može da pomogne da saznate u kakvom vam je stanju organizam i koji organi ne rade kako bi trebalo...

Kineski biološki sat pokazuje intervale u kojima energija cirkuliše kroz telo i nivo najveće energije u nekom području svaka dva sata. Ako s tim delom organizma imate probleme, u to doba dana osetićete simptome. 

Sveukupno postoji 12 meridijana, od kojih svaki pripada nekom većem organu, a pripadajući su organi: pluća, debelo crevo, želudac, slezina, srce, tanko crevo, bešika, područje oko srca, bubrezi, dvanaestopalačno crevo, žučna kesa i jetra. 

Meridijani deluju na 24 sata, podeljeni na 12 dvosatnih intervala. Zbog toga lekari u Kini svoje pacijente prvo pitaju u koje doba dana su osetili simptome. Na osnovu tog podatka lekar može da zna šta je uzrok zdravstvenog problema. Pratite svoj biološki sat i zapišite vreme dana kada osetite simptome. Takođe, zabeležite vreme dana kada imate najviše energije i u koliko se sati budite noću, što takođe može da uputi na problem u određenom delu tela. 

Tokom maksimalne aktivnosti određeni organ radi ''punom parom''. Ako osetite bol u području određenog organa u vreme kad bi on trebao maksimalno da radi (na primer u području jetre u 2 sata ujutro), to ukazuje na mogućnost postojanja problema s tim organom. 

Vreme maksimalne aktivnosti organa: 

1 – 3 časova: jetra 
3 – 5 časova: pluća 
5 – 7 sati: debelo crevo 
7 – 9 sati: želudac
9 – 11 sati: slezina 
11 – 13 časova: srce 
13 – 15 sati: tanko crevo 
15 – 17 sati: bešika 
17 – 19 sati: bubrezi 
19 – 21 sat: predeo oko srca
21 – 23 sata: dvanaestopalačno crevo 
23 – 1 sat: žučna kesa 

Vreme minimalne aktivnosti, odnosno odmaranja organa: 

1 – 3 časova: tanko crevo
3 – 5 sati: bešika 
5– 7 sati: bubrezi
7 – 9 sati: predeo oko srca
9 – 11 sati: dvanaestopalačno crevo
11 – 13 sati. žučna kesa
13 – 15 časova: jetra
15 – 17 časova: pluća
17 – 19 sati: debelo crevo
19 – 21 sat: želudac
21 – 23 sata: slezina
23 – 1 sat: srce

Foto: Pixabay

Kineski sat donosi i savete šta da radite i kako da reagujete u određeno doba dana: 

Između 11 i 13 časova najbolje je jesti ručak i družiti se. Uživajte u razgovoru s ljudima, povežite se s njima, sarađujte i ponudite im pomoć. Ručak neka bude balansiran i ne previše obilan. 

Između 13 i 15 sati, kada telo vari ručak, najefikasnije ćete rešavati probleme i organizovati se. 

Između 15 i 17 sati najbolje je vreme za učenje, delotvoran rad i ispijanje čaja. U ovo vreme pijte i više vode zbog detoksikacije. 

Između 17 i 19 sati večerajte i obnovite energiju. Ovo je doba dana maksimalne aktivnosti bubrega, u kojima su pohranjene rezerve energije. 

Između 19 i 21 sat vreme je maksimalne aktivnosti predela oko srca koje upravlja cirkulacijom, mozgom i reproduktivnim organima. Zato je ovo doba dana najbolje za druženje, flert, seks, ali i začeće. 

Između 21 i 23 časova odmarajte se, opuštajte i čitajte. Izbegavajte da jedete u ovo doba dana. 

Između 23 i 1 sat najbolje je otići na spavanje. Ako imate žučni kamenac, u ovo doba dana moglo bi da vas zaboli.. 

Između 1 i 3 sata jetra radi maksimalno pa ako se probudite u ovo vreme znači da je jetra preopterećena čišćenjem organizma. Smanjite nezdravu hranu, pušenje, alkohol i ostale štetne stvari. 

Između 3 i 5 sati trebali biste čvrsto da spavate. Kašljete li u ovo doba dana, znači da vam pluća izbacuju toksine. 

Između 5 i 7 sati najbolje je vreme za buđenje. Popijte vode kako bi debelo crijevo, koje je sada najaktivnije, moglo dobro da radi i otiđite u kratku šetnju. U ovo doba dana najbolje je izbegavati kofein. 

Između 7 i 9 časova doručkujte. Najbolji izbor će biti voće, belančevine, ugljenohidrati sa niskim glikemijskim indeksom (GI), zdrave masnoće i vitamini. 

Između 9 i 11 sati budite aktivni i radite. Ovo je vreme maksimalne aktivnosti slezine, koja se povezuje s mentalnom snagom, jača metabolizam te je zadužena za pretvaranje hranjivih materija u energiju.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija