• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

04.11.2018

10:08

OBRATITE PAŽNJU ! 9 simptoma smrtonosnog raka pluća koje mogu da imaju i nepušači

Ljubav

OBRATITE PAŽNJU ! 9 simptoma smrtonosnog raka pluća koje mogu da imaju i nepušači

Podeli vest

Lako je verovati da ako nikada niste pušili cigarete ne postoji šansa da dobijete rak pluća, ali nažalost to nije istina.

Oko 5 do 15 odsto ljudi kojima je dijagnostikovan rak pluća nisu bili pušači. Zabrinjavajuća je to što je rak pluća jedan od vodećih oblika raka koji pogađa žene, ali i muškarce, i ubija ih više nego rak dojke, creva i prostate.

Bilo da redovno pušite ili da nikada niste zapalili cigaretu u životu, morate da budete oprezni sa simptomima jer mnogi od njih se ne povezuju sa rakom pluća i najbolje je da se posavetujete na vreme sa lekarom. Ovo su samo neki od simptoma koji mogu da izazovu zabunu.

Dobili ste kašalj koji nikako da prođe

Ukoliko kašljete bez nekog velikog povoda i niste prehlađeni, javite se lekaru koji će u slučaju potrebe za tim prepisati snimanje ili čak skener. Ultrazvuk je često prva stanica ka utvrđivanju uzroka kašlja, ali nije uvek pouzdan. CT skeneri su najprecizniji i mogu da dijagnostikuju bolest i u najranijem stadijumu.

Često dobijate bronhitis ili neku drugu respiratornu infekciju

Česte respiratorne infekcije, kao što je bronhitis ili hronična upala pluća je znak da tumor ili neka lezija izazivaju začepljenje. Kod blokade, protok vazduha je ograničen i sekret koji se luči može da ostane zarobljen i da izaziva iznova i iznova infekcije.

Mršavite bez dijete

Neobjašnjiv gubitak težine je uvek alarm za uzbunu, pogotovo kada se sumnja na rak. Bolest uzima mnogo hranljivih materija iz tela, a utiče i naproizvodnju hormona koji utiču na simptome kao što je gubitak težine.

Bol u kostima

Ako se rak pluća proširio na ostatak tela, možda ćete osetiti bol u kostima ili zglobovima. Leđa i kukovi su obično prvi na udaru.

Imate otok u licu i na vratu

Ovo je simptom veoma ozbiljnog sindroma koji je povezan sa rakom pluća koji blokira cirkulaciju krvi iz glave i ramena nazad do srca, pa je neophodna intervencija lekara.

Osećate konstantno umor

Normalno je osećati umor, ali biti umoran može da bude zbunjujući simptom. Mnoga medicinska stanja mogu da dovedu do umora pa je zato ovaj simptom često zbunjujući.

Osećate slabost u mišićima

Ovaj simptom ide ruku pod ruku sa umorom. A slabost u mišićima nogu i ruku otežava vaše kretanje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti.

Pijete mnogo vode i mnogo mokrite

Rak pluća zna da poremeti odnos minerala i vitamian u organizmu. Izaziva povećanu potrebu za tečnosti i izbacivanje iste.

Iskašljavate krv

Ovo je definitivno najozbiljniji simptom koji morate da prijavite lekaru. Ukoliko se na vreme otkrije ovaj rak može da se tretira i imaćete veće šanse da se oporavite.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija