• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs/Zadovoljna.hr

04.11.2018

23:30

KURKUMA, ZAČIN KOJI ZAMENJUJE KUTIJU LEKOVA: Ovo je 10 razloga zbog kojih "indijsku kraljicu" treba konzumirati!

Ljubav

KURKUMA, ZAČIN KOJI ZAMENJUJE KUTIJU LEKOVA: Ovo je 10 razloga zbog kojih "indijsku kraljicu" treba konzumirati!

Podeli vest

Kurkuma je korenasta biljka iz Azije koja je karakterističan sastojak za jela u Bangladešu, Maleziji, Šri Lanki i Indoneziji, a tokom istorije koristila se kao začin, sredstvo za lečenje i tekstilna boja. U sebi sadrži kurkumin, koji ima protivupalna, antiseptička i antivirusna svojstva

Zbog saznanja da povoljno utičena zdravlje, kurkuma je sve prisutnija i u kuhinjama zapadnog sveta. Deo je praha kari (curry), koji je mešavina 20 vrsta začinskog bilja i semenki, a za karakterističnu boju može zahvaliti kurkuminu.

Kurkuma ili, kako je još nazivaju, indijski šafran, osim glavnog aduta kurkumina sadrži i niz vitamina i minerala. Odličan je izvor mangana, gvožđa, kalijuma i vitamina B6. Budući da se obično jelu dodaje u količini od jedne kašičice, to kalorijski znosi samo 8 kalorija.

Kurkuma i crni biber su moćan par

Dosadašnja istraživanja pokazala su da se kurkumin, najvredniji sastojak kurkume, jako brzo razgrađuje u jetri. Zbog toga se preporučuje da kurkumu konzumiramo s crnim biberom, koji će pojačati njenu učinkovitost.

Za to je zaslužan piperin, koji se nalazi u crnom biberu, a koji između ostalog sprečava taloženje masnoća u organizmu. Studija objavljena u magazinu Clinical Pharmacokinetics 1992. godine pokazala je da piperin povećava biodostupnost, tj. brzinu apsorpcije kurkumina za neverovatnih 2000 posto.

Kombinacija ta dva začina učiniće vaša jela ukusnima, a dokazano je i da konzumiranje začinjenje hrane smanjuje rizik od raznih oboljenja.

10 razloga za konzumiranje kurkume
 

1. Dobra je za zdravlje jetre. Smanjuje štetu od patogena i toksičnih supstanci kao što su teški metali, zračenje, nikotin i druge hemikalije.

2. Štiti od Alchajmerove bolesti. Istraživanja sprovedena u gradovima i selima u Indiji gde je upotreba kurkume visoka pokazala su da tamo gotovo da i nema slučajeva Alchajmerove bolesti. Kurkuma najbolje štiti od te bolesti ako se kombinuje s vitaminom D.

3. Sprečava infekcije. Zahvaljujući snažnim antibakterijskim i antivirusnim svojstvima, snažan je borac protiv bakterijskih i virusnih infekcija.

Nije svaki E broj loš

Ako na deklaraciji prehrambenog proizvoda naiđete na broj E100, nemojte pobeći glavom bez obzira jer se iza tog broja krije oznaka za prirodno žutu boju – kurkumin, koji ima protivupalna, antiseptička i antivirusna svojstva.

4. Ublažava i štiti od artritisa. Snažna antiupalna svojstva kurkume dugo su korišćena u staroj indijskoj i ajurvedskoj medicini kao tretman za upalne poremećaje, kao što su artritis i reumatoidni artritis. Istraživači su otkrili da ekstrakt kurkume blokira napad reumatoidnog artritisa tako što sprečava protein NF-KB povezan s upalom da se aktivira u zglobu.

5. Smanjuje nivo šećera u krvi. Osobe koje imaju problema s visokim šećerom trebalo bi u svoj jelovnik da dodaju kurkumu jer su nedavna medicinska istraživanja pokazala da ona uspešno smanjuje nivo šećera u krvi i pomaže u kontrolisanju simptoma dijabetesa.

6. Pomaže kod zarastanja rana. Ima svojstva antiseptika i analgetika. U davna vremena stavljala se na rane i posekotine da bi ih izlečila, ali i da se izbegne infekcija.

7. Smanjuje šanse za oboljenja od kardiovaskolarnih bolesti. Kurkuma je učinkovita u sprečavanju oksidacije holesterola, čime smanjuje šanse za oboljenje od kardiovaskularnih bolesti.

8. Leči kožne bolesti. Učinkovita je kod raznih kožnih bolesti. Pomešajte je u kremu ili napravite masku i nanesite na problematična područja.

9. Pomaže u mršavljenju. Sprečava taloženje masnog tkiva u telu i zato je sjajan saveznik za sve osobe koje žele da izgube suvišne kilograme.

10. Snižava holesterol. Kurkumin podstiče proizvodnju proteina koji ''naređuju'' proizvodnju receptora lošeg holesterola (LDL). Na taj način loš holesterol lakše se izbacuje iz tela.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Arsa

pre 5 godina

"UCINKOVITOST" postedite me ovi stranih reci i izraza. Hvala.

Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!
Izbori 2024

Nastavljeni razgovori vlasti i opozicije o izbornim uslovima!

U Skupštini Srbije nešto posle 13.00 časova počeo je sastanak predsednice Skupštine Srbije Ane Brnabić sa predstavnicima poslaničkih grupa, političkih stranaka nacionalnih manjina i udruženja, radi konsultacija oko obrazovanja radnih grupa za unapređenje izbornog procesa i uvid, kontrolu i reviziju Jedinstvenog biračkog spiska.

26.04.2024

14:13

Vesti

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!
Politika

Srpska lista: Snimak je dokaz o organizovanoj kriminalnoj grupi s ciljem otimanja imovine Srbije!

Srpska lista je danas saopštila da snimak na društvenim mrežama na kojem se čuju izjave Radoice Radomirovića zamenika ministra u vladi Aljbina Kurtija Nenada Rašića i Arbera Vokrija predstavlja "dokaz postojanja i delovanja organizovane kriminalne grupe sa ciljem protivpravnog delovanja i otimanja imovine čiji su vlasnik institucije Republike Srbije", a kako bi sebi odnosno drugim licima pribavili imovinsku korist, odnosno stanove.

26.04.2024

14:21

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Kragujevački opštinari dali krv!
Humanitarna akcija

Kragujevački opštinari dali krv!

Zaposleni u Gradskoj upravi Kragujevac danas su, u organizaciji Samostalnog sindikata GU organizovali prvu od dve godišnje akcije dobrovoljnog davalaštva krvi za potrebe Banke krvi Univerzitetskog kliničkog centra u ovom gradu.

26.04.2024

12:17