• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

08.11.2018

13:22

OPREZ! Ovi napici mogu da povećaju šanse za infarkt?

Ljubav

OPREZ! Ovi napici mogu da povećaju šanse za infarkt?

Podeli vest

Ispijanje samo jednog energetskog pića u nekim slučajevima može da poveća rizik od infarkta u roku od 90 minuta, pokazalo je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Teksasa u Hjustonu

Naučnici su utvrdili da energetska pića sužavaju krvne sudove, što otežava cirkulaciju i ograničava dotok krvi u vitalne organe, uključujući i srce, prenosi Medical News Today. 

Odranije je poznato da energetska pića loše utiču na želudac, nervni sistem i da mogu izazvati probleme sa srcem ukoliko se konzumiraju u većoj količini, ali sada je spisku negativnih efekata dodat i povišen rizik od metaboličkog sindroma. 

Naučnici su tokom istraživanja posmatrali 44 zdrava studenta medicine u dvadesetim godinama, koji su svi nepušači. 

Foto: Pixabay



Cilj istraživanja bio je da se proveri funkcija endotela, sloja tkiva na unutrašnjoj strani krvnih sudova, jer nalazi ranijeg proučavanja iz Sidars-Sajnaj naučnog centra pri istoimenoj bolnici u Los Anđelesu kažu da se disfunkcija endotela pokazala kao značajan indikator povišenog rizika od srčanog udara, jer u tim slučajevima arterije ne mogu potpuno da se šire. 

Stručnjaci iz Hjustona proverili su funkciju endotela svakog ispitanika pre ispijanja energetskog pića, i 90 minuta nakon toga. Ispostavilo se da je nakon sat i po vremena od konzumacije ovakvih napitaka prečnik krvnih sudova upola manji. 


Naučnici su taj štetan efekat povezali sa sastojcima energetskih pića, pre svega kofeinom, taurinom i šećerom. 

TAČAN BROJ! Evo koliko trbušnjaka treba da uradite za savršen stomak



Limenka energetskog pića u proseku sadrži 37 grama šećera (9 kašičica), kao i 80 miligrama kofeina, koji može izazvati pojačano lučenje adrenalina, što za posledicu ima skok krvnog pritiska. 

Statistika kaže da u Americi čak jedna trećina mladih starosti do 17 godina redovno pije energetska pića, a istraživanje iz 2017. je pokazalo da tri limenke (960 mililitara) mogu u tinejdžerskom uzrastu da izazovu vrtoglavice i aritmiju kod čak 50 odsto mladih.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59