• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

19.11.2018

14:46

MASTI KOJE LEČE: Zašto su omega-3 tako zdrave?

Ljubav

MASTI KOJE LEČE: Zašto su omega-3 tako zdrave?

Podeli vest

Naučnici su počeli da se interesuju za ove masnoće kada su uočili da Eskimi retko pate od reumatoidnog artritisa ili bolesti srca, a njihova ishrana je prava riznica ulja od ribe, foka i kitova. Sve ove namirnice su bogate omega-3 masnim kiselinama, tako da lekarima nije trebalo dugo da shvate da je ova grupa masti neophodna za dobro zdravlje

Možda ste jedni od onih koji misle da su masnoće štetne za vas. Ipak, postoji jedna vrsta, poznata kao omega-3 masne kiseline, za koju bi trebalo da se potrudite da je unosite u većim količinama. Naučnici su počeli da se interesuju za ove masnoće kada su uočili da Eskimi retko pate od reumatoidnog artritisa ili bolesti srca, a njihova ishrana je prava riznica ulja od ribe, foka i kitova. Kako se ustanovilo, sve ove namirnice su bogate omega-3 masnim kiselinama, tako da lekarima nije trebalo dugo da shvate da je ova grupa masti neophodna za dobro zdravlje.

Omega-3 masne kiseline postoje u nekoliko oblika. Vrste koje se nalaze u ribi, DHA i EPA, izgleda da imaju najbolji uticaj na zdravlje, dok se drugi oblik, poznat kao ALA, nalazi u biljnim uljima, lanenom semenu, orasima, i tamnom lisnatom povrću kao što je spanać.

Foto: Shutterstock

Za šta su dobre?

Za:
n artritis
n astmu
n upalu zglobne kese i tetiva
n depresiju
n suvu kožu
n ekcem
n giht
n povišen krvni pritisak
n koprivnjaču
n inflamatorno zapaljenje creva
n probleme sa pamćenjem
n menstrualne problem
n probleme sa noktima
n palpitacije (lupanje srca)
n probleme sa prostatom
n psorijazu
n bore

Tekst

Smanjite rizik od bolesti srca

Ako već imate srčano oboljenje ili želite da se postarate da ga nikada ne dobijete, lekari savetuju da svake nedelje konzumirate masnu ribu koja je najbogatija omega-3 kiselinama. Ona uključuje lososa, skušu i svežu tunjevinu (ali ne i konzerviranu, jer se ulja gube prilikom prerade), sveže ili konzervirane sardine i sardele, dok ajkulu i sabljarke treba izbegavati, jer se u masnim naslagama velikih riba grabljivica nagomilavaju visoki nivoi štetnih zagađivača. Upozorenje se naročito odnosi na trudnice, dojilje i malu decu.

Ukoliko iz bilo kog razloga ne možete da podnesete ribu, uzimajte kapsule ribljeg ulja ili ulja jetre bakalara.

Kako omega-3 masne kiseline štite srce?

- Snižavaju krvni pritisak zaustavljanjem proizvodnje prostanglandina, leukotrijena i tromboksana, supstanci u organizmu koje uzrokuju suženje krvnih sudova.
- Čine da se smanji verovatnoća međusobnog slepljivanja trombocita, struktura u krvi nalik ćelijama kao i formiranja ugrušaka.
- Smanjuju nivo triglicerida, masti u krvi srodnih holesterolu koje se dovode u vezu sa infarktom.
- Pomažu kod zapaljenja u arterijama i, po svemu sudeći, jačaju ritam pumpanja srca.

Foto: Pixabay

Podmažite kosti i zglobove

Možete posmatrati omega-3 masne kiseline kao mast za zglobove. Pošto blokiraju efekat zapaljenskih jedinjenja kao što su prostaglandini, odličan su izbor za osobe koje pate od bola i ukočenosti u zglobovima izazvanih reumatoidnim artritisom. One, zapravo, deluju toliko dobro da osobe koje zavise od aspirina ili drugih antiflamatornih sredstava za umirenje bolova često mogu da smanje njihove doze kada počnu da uzimaju suplemente ribljeg ulja, pokazuju istraživanja. (Imajte na umu da se u istraživanjima radi preciznog doziranja i merenja efekata omega-3 masnih kiselina koriste suplementi ribljeg ulja, što ne umanjuje lekovito dejstvo masnoća unetih hranom.)

Ono što je dobro za zglobove, po svemu sudeći, dobro je i za kosti, posebno kod žena u postmenopauzi koje ili imaju osteoporozu ili su u riziku od pojave ovog poremećaja.

Foto: Shutterstock

Mnoštvo ostalih primena

Rezultati istraživanja pokazuju da omega-3 kiseline pomažu u sledećim situacijama:

Da se smanji bol u crevima
Jednogodišnje istraživanje vršeno na osobama sa Kronovom bolešću, bolnim oblikom inflamatornog oboljenja creva, otkrilo je da je 69 procenata onih koji su uzimali suplemente ribljeg ulja u potpunosti ostalo bez simptoma.

Da se poboljša mentalno zdravlje
Neki naučnici sumnjaju da je rastuća učestalost pojave depresije delom izazvana opadanjem nivoa unosa ribe. Nizak nivo omega-3 masnih kiselina može da oslabi ćelijske membrane i proizvodnju određenih neurotransmitera u mozgu.

Da se lupus drži pod kontrolom
Ova ozbiljna autoimuna boslest se, po svemu sudeći, donekle poboljšava kod onih koji su uzimali suplemente ribljeg ulja, verovatno stoga što omega-3 kiseline smanjuju zapaljenje, a i pomažu da se zaustavi preterana reakcija imunog sistema.

Da se ublaži menstrualni bol
Žene koje uzimaju omega-3 masne kiseline obično imaju manje grčeva za vreme ciklusa, verovatno jer ovi suplementi mogu da smanje nivo prostaglandina, jedinjenja koja pojačavaju grčeve i neprijatnost.

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59