• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Health lune/Informer.rs

26.11.2018

13:14

UPALA PLUĆA U NAJAVI: Neke od najopasnijih bakterija mogu da žive - u tušu?

Ljubav

UPALA PLUĆA U NAJAVI: Neke od najopasnijih bakterija mogu da žive - u tušu?

Podeli vest

Potencijalno štetni organizmi poznati kao mikobakterije, koji mogu da ugroze zdravlje ljudi, mogu da žive u tušu. Neke od tih bakterija mogu da prouzrokuju probleme sa plućima

- Dovoljno je disati ispod tuša, pa bi bakterije udisanjem mogle da uđu u pluća - objašnjava doktor Barbara Keber, sa odeljenja porodične medicine u bolnici Glen Kouv u Njuvelu. 

Pritisak i toplota vode u tušu čine ga idealnim za eksploziju bakterija. 

Bakterija je otkrivena u istraživanju koje je sprovedeno u 656 domaćinstava u Evropi i Americi. Ustanovljeno je da taj sićušni organizam češće obitava u glavama tuševa koji vodu crpe iz komunalnih slavina i na područjima gde je čest oblik bakterijskih upala pluća, što ukazuje na mogućnost da upravo ovaj oblik bakterije prenosi zarazu. 

Simptomi infekcije pluća zaraženih ovom bakterijom uključuju hronični ili ponavljajući kašalj, gubitak težine, temperaturu i gubitak energije. 

Ono što je iznenadilo jeste da su metalni tuševi sadržavali više mikobakterija od plastičnih. 

Doktorka Keber, međutim, kaže da ne bi trebalo previše da se uzbuđujemo zbog toga, jer šanse za dobijanje upalu pluća zbog ove bakterije i nisu tako velike. 

Činjenica je da se većina ljudi verovatno neće razboleti od mikobakterija u tuševima, ali postoji osetljiviji deo populacije koji bi morao da bude oprezniji. 

Foto: pexels.com

- Osobe koje imaju slabiji imunološki sistem imaju veći rizik od infekcije - navodi specijalista za plućne bolesti Len Horovic. 

Srećom, infekcije pruzrokovane mikobakterijama su izlečive. 

Možete da preduzmete preventivne mere, redovno čistite svoj tuš i zamenite ga po potrebi. Jednostavno i jeftino ga možete očistiti tako što ćete ga potopiti u rastvoru alkoholnog sirćeta i vode. Alkoholno sirće inače deluje antibakterijski. 

Međutim, postoje još neke stvari u kući na koje treba obratiti pažnju. 

- Sunđeri i krpe su takođe problematični. Aparati za kafu su isto tako pogodno mesto za razvoj bakterija i povremeno ih treba očistiti mešavinom sirćeta i vode
- rekla je Keber i dodala da je potrebno redovno čistiti i daljinske upravljače i sve površine u kupatilu.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!
Društvo

"Videla se kost na stopalu, a oni su mi prepisali kremu" Potresna ispovest Anđele, žrtve nestručnog lekara i kozmetičara!

Anđela Ikodinović iz Čačka, koja je student treće godine Pravnog fakulteta u Beogradu, oglasila se danas prvi put gde je javno podelila kroz šta je sve prošla lečeći se na "Beomedikus" klinici. Njoj su intervenciju izveli lekar opšte prakse i kozmetičar, za koga se potom ispostavilo da ima diplomu srednje Trgovačke škole. Zbog komplikacija koje su usledile, morala je na hitnu operaciju.

20.04.2024

16:26

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija