• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

26.11.2018

18:43

LEK ZA SVE BOLJKE: Cvekla pomaže kod anemije, smanjuje upale, obnavlja jetru...

Ljubav

LEK ZA SVE BOLJKE: Cvekla pomaže kod anemije, smanjuje upale, obnavlja jetru...

Podeli vest

Smatra se najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom koja sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, štiti srce i krvne sudove, leči povišen holesterol, jača imunitet i ima antikancerogena svojstva

Za cveklu kažu da je u stanju da popravi većinu onoga što je u organizmu pokvareno. Poreklom sa obala Sredozemlja, bila je poznata još starim narodima, koji su shvatili da im pomaže u lečenju malarije, gripa, regulisanju krvnog pritiska. Danas se smatra najkorisnijom i najlekovitijom povrtarskom kulturom, koja sadrži najširu lepezu vitamina i minerala, štiti srce i krvne sudove, leči anemiju i povišen holesterol, jača imunitet i ima antikancerogena svojstva.

Doktor za srce

Ovo korenasto povrće od minerala sadrži gotovo sve - kalcijum, kalijum, natrijum, fosfor, magnezijum, gvožđe, fluor, mangan, bakar, jod, sumpor, litijum, stroncijum, brom... Od vitamina su najprisutniji vitamin B1, B2, C, kao i izuzetno redak vitamin u biljnim namirnicama, B12.

Iz tegle

Cvekla može da se spremi i kao zimnica tako što se plod iseče na tanke kolutove, prelije jabukovim ili vinskim sirćetom u koje je dodato malo samlevenog kima. Tako spremljena cvekla poređa se u tegle i ostavi za zimu.

Crvena boja cvekle potiče od antocijana, moćnog zaštitnika od bolesti koji utiče na obnavljanje krvi, dok biljka u celini deluje i antikancerogeno. Osim toga, potvrđena je i njena lekovitost u slučajevima demineralizacije kostiju i zuba, a prisustvo joda čini je dragocenim lekom protiv ateroskleroze i procesa starenja. Osnovu višestruke lekovitosti ove biljke čine sastojci betanin i betain, koji podstiču razmenu materija, regulišu krvni pritisak, smanjuju holesterol, održavaju krvne sudove u dobrom stanju, podstiču rad jetre.

Foto: Shutterstock

Cvekla je izuzetno korisna u lečenju malokrvnosti kod dece i mladih osoba, jer sadrži visok procenat gvožđa. Povoljno deluje i na rad creva i njihovu peristaltiku (pokretljivost) jer sadrži celulozu i pektin u izobilju. Ali, da bi se zadovoljile dnevne potrebe organizma za dragocenim vlaknima, treba pojesti pet srednjih glavica cvekle.

Cveklu treba jesti što češće jer deluje preventivno na ceo organizam. Narodni lekari tvrde da je dobra i protiv tumora i leukemije, niskog pritiska, gripa, da pospešuje rad nerava i mozga, podstiče aktivnost jetre, žuči i želuca, te da štiti od radioaktivnosti i zračenja.

Dobrobiti cvekle

* Poboljšava funkciju jetre
* Povećava nivo hemoglobina
* Smanjuje upale
* Pomaže prevenciji kancera
* Detoksikuje organizam
* Sprečava demenciju
* Smanjuje krvni pritisak
* Leči artritis
* Štiti organizam od slobodnih radikala
* Jača imuni sistem

Sok cvekle ima posebnu vrednost jer je takođe delotvoran kod mnogih bolesti. Krepi i jača ceo organizam i deluje povoljno na njegov metabolizam. Najbolje je da se pije u kombinaciji sa medom, po pola čaše tri puta na dan. Soku takođe može da se doda kim, kao i rendani ren, čime se dobija poseban ukus.

Na tanjiru

Cveklu možete kuvati zajedno sa bujonom, propasirati, dodati začine i crveno vino i poslužiti kao sos uz losos sa roštilja ili rakove. Ako pireu od cvekle dodate ulje, aćeto balzamiko, malo vode, so, biber i naseckanu mirođiju, dobićete nesvakidašnji salatni preliv.

Neoljuštena cvekla, umotana u aluminijumsku foliju ili bez nje, izvrsna je namirnica za pečenje u rerni (oko sat vremena na 190 stepeni), naročito u kombinaciji sa svinjetinom ili patkom. Ukoliko želite da postignete kontrast slatkastom ukusu cvekle, dodajte malo belog luka.

Foto: Shutterstock

Malo se zna da je lišće cvekle nalik spanaću ili blitvi, pa se tako može i pripremati, a po želji naseckane listove možete da dodate i u rižoto. Ako ste mislili da je tu kraj, pire od kuvane cvekle možete da dodate u testo za pripremu čokoladnog kolača.

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Salata sa plavim sirom

Sastojci: 1,2 kg cvekle, 200 g plavog sira, 100 g rukole, 400 g zelene salate po izboru, 120 g oraha, maslinovo ulje, so, biber, limunov sok, med.
Priprema:
Skuvajte cveklu, oljuštite je i isecite na kockice. Dodajte maslinovo ulje, limunov sok, so, biber i sitno seckane orahe. Zelenu salatu operite, osušite joj listove, izmešajte ih i začinite maslinovim uljem, limunovim sokom, biberom i solju. Stavite salatu na tanjir, pospite cveklom, komadićima plavog sira, seckanim orasima i prelijte maslinovim uljem pomešanim sa kašičicom meda.

Foto: Shutterstock

Potaž od cvekle

Sastojci: 3 srednje cvekle, 2 srednja krompira, crni luk, iseckan, 2 kašike maslinovog ulja, 2 lovorova lista, 2 kašike soka od limuna, so, biber, 1,5 l vode sa 2 kocke pileće supe ili pileća supa, kisela pavlaka.
Priprema:
Cveklu i krompir oljuštite, a zatim ih iseckajte na kockice. Isecite luk, stavite u zagrejano ulje da se prži. Kad postane staklast dodajte cveklu i krompir. Posle par minuta dodajte vodu ili supu, lovorov list, so i biber. Kuvajte nekih 25 minuta dok povrće na omekša, zatim ostavite čorbu da se malo ohladi. Izbacite lovorov list i propasirajte sadržaj ručnim ili standardnim blenderom. Poslužite uz kiselu pavlaku i sok od limuna.

 

 

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59