• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

26.11.2018

18:54

DA STOMAK RADI KAO SAT: Domaći lekovi za loše varenje!

Ljubav

DA STOMAK RADI KAO SAT: Domaći lekovi za loše varenje!

Podeli vest

Mnogo je uzroka za loše varenje, uključujući prejedanje i prebrzo unošenje hrane, konzumiranje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu. Osim što ćete morati kritički da se ophodite prema tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i neka proverena umirujuća lekovita sredstva koja će pomoći

Mučnina, gorušica, bol u stomaku, nadimanje - širok je spektar neprijatnih simptoma lošeg varenja, stručno poznatog kao dispepsija. Postoji mnogo mogućih uzroka, uključujući preveliku količinu hrane, njeno prebrzo unošenje, konzumiranje namirnica koje vam ne odgovaraju, previše ili premalo kiseline u želucu, a sve se dodatno komplikuje u vreme slava i raskošnih trpeza. Osim što ćete morati kritički da se ophodite prema tome šta i koliko jedete, na raspolaganju su vam i neka proverena umirujuća lekovita sredstva koja će pomoći da stomak radi kao sat.

Sveto trojstvo

Prvi na listi namirnica za smirivanje stomačnih tegoba i mučnine je đumbir. Pored toga što poboljšava varenje ima i spazmolitičke osobine, koje ga čine korisnim lekom za stomačne grčeve. Đumbir možete uzimati u obliku kapsula (25 mg posle jela), ili nekoliko komada kandiranog korena, ili šolje čaja koji greje stomak. Da biste napravili čaj, dodajte jednu kašičicu sveže rendanog korena u šolju ključale vode, ostavite da se natapa 10 minuta i procedite.

Foto: Shutterstock

Jedite polako, završite rano

Foto: Shutterstock

* Jedite polako i odmereno. Brzo jedenje donosi velike komade materijala u vaš sistem za varenje, a uz to i mnogo progutanog vazduha, što može da doprinese nadimanju i pojavi gasova. Pored toga, kada jedete prebrzo, hrana se ne oblaže dovoljno prljuvačkom, što ometa proces varenja.
* Pojedite poslednji veliki obrok najmanje tri sata pre odlaska na spavanje. Sistem za varenje najbolje radi kada ste u uspravnom položaju i pokretu, a ne dok ležite i spavate.

Kamilica je takođe od davnina poznati lek za loše varenje, a ovu lekovitu biljku najbolje je uzimati u vidu umirujućeg čaja. Pijte tri šolje čaja od kamilice na dan, pre obroka.

Stomak možete da razmazite i čajem od nane, kao i uljem od ove aromatične biljke, koje umiruje grčeve u crevima i pomaže da se ublaži nadimanje u stomaku. Najbolje je uzimati ga u vidu kapsula, koje sporo oslobađaju ulje, po jednu tri puta na dan posle jela.

Sredstva koja se žvaću

Kada imate probleme sa varenjem ili nakon što ste pojeli veliki ili posebno začinjeni obrok, sažvaćite ili progutajte kašičicu semena divlje mirođije ili kima. Ovo semenje sadrži ulja koja ublažavaju spazme u crevima, smiruju mučninu i pomažu da se kontrolišu gasovi. Zbog toga se u nekim indijskim restoranima za mušterije iznose posude sa semenjem divlje mirođije.

Možete probati da napravite biljnu infuziju - pustite da se kašičica mešavine napravljene od jednakih delova semena kima, divlje mirođije i anisa dva do tri minuta natapa u 250 ml ključale vode. Procedite to i podelite u dve ili tri porcije. Popijte ih tokom jednog dana pre obroka.

Umirujuća masaža

Blago trljanje stomaka u smeru kazaljki na satu može da pomogne da se oslobodite nadimanja i zatvora. Kada masirate donji stomak, potiskujete zarobljene gasove i proizvode varenja prema njihovom prirodnom izlazu.

Stari Grci su se pak za ublažavanje bolova u stomaku oslanjali na sladić (slatki koren), a istraživanja su otkrila da ova lekovita biljka može da se koristi i za lečenje niza oboljenja, od menstrualnih problema do respiratornih infekcija. Možete ga grickati ili od njega skuvati i čaj, a pomešan sa bokvicom, kantarionom i matičnjakom preporučuje se svima koji pate od čira na želucu.

Alkalno i kiselo

Ne treba zanemariti efikasnost ni dobre stare kašičice sode bikarbone u čaši vode. Osim što neutrališe želudačnu kiselinu, pomaže kod ublažavanja bolova usled prisustva gasova. Ponekad soda može da proizvede određene količine gasa u želucu, te pojedini stručnjaci savetuju da dodate i nekoliko kapi soka od limuna.

Ako nemate dovoljno kiseline u želucu, pokušajte da popijete kašičicu jabukovog sirćeta umešanog u pola čaše vode, naročito posle velikog i bogatog obroka. To će vam pomoći da bolje svarite hranu.

Foto: Shutterstock

Izbegavajte

Ukoliko imate osetljiv želudac izbegavajte:

* hranu punu masnoća
* obilne obroke s previše crvenog mesa
* začinjenu i preslanu hranu
* alkohol, cigarete i kafu

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)
Live TV

Dok dva slovenska naroda ratuju, Amerika zgrće novac! Istina je prva žrtva ovih sukoba! (VIDEO)

Vladimir Putin ne želi da započne rat sa NATO - om! Moskva ne traži konfrontaciju sa američkim satelitima u istočnoj Evropi, izjavio je ruski predsednik Vladimir Putin. Više zapadnih zvaničnika pokušalo je da prikupi podršku za dodatnu pomoć Ukrajini tvrdeći da Moskva neće stati ako Kijev bude poražen na bojnom polju. Putin se osvrnuo na ove tvrdnje tokom posete vazduhoplovnoj bazi Toržok u Tverskoj oblasti i rekao da su besmislica! Na ovu temu u "Info jutru" govorili su Vladan Dinić, novinar i Nenad Vuković, predsednik Udurženja lobista Srbije.

29.03.2024

13:07

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)
Live TV

Da je Putin hteo da ubije Zelenskog, do sad bi ga ubio! Pretnje po život lidera Ukrajine su bez osnova! (VIDEO)

Ruski predsednik Vladimir Putin, nakon masakra u Moskvi, namerava da likvidira ukrajinskog lidera Volodimira Zelenskog, kao i šefove Službe bezbednosti Ukrajine (SBU) i vojnoobaveštajne službe (GUR) Vasilija Maljuka i Kirila Budanova, piše ruska "Pravda". Da li predsednik države može da bude legitimna meta? Na ovo pitanje u "Info jutru" odgovorili su Ljubinka Milinčić, glavna urednica Sputnjika i Željko Šain, dopisnik Politike iz Severne Makedonije.

29.03.2024

12:31

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda
Neverovatno

Iznajmljivali luksuzne automobile, pa ih prodavali: Pohapšena banda

U Posebnom odeljenju za suzbijanje korupcije Višeg tužilaštva u Beogradu saslušani su Slaven B. (34) i Marko M. (26) zbog sumnje da su u toku 2023. godine, kao odgovorna lica u firmi “Sirb kar” doo iz Aranđelovca po prethodno uspostavljenom poslovnom odnosu sa firmom “Dimnikar” i po ovlašćenju direktora “Dimnikara” iznajmljivali vozila od firme “Primero rent-a-kar” pa ih kasnije neovlašćeno prodavali za gotovinu, bez računa i bilo kakvog evidentiranja u poslovnim knjigama preduzeća.

29.03.2024

13:33

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)
U bekstvu

Pedofil osuđen na 12 godina, pa pobegao: Obljubio bokserku (13)

Milenko Tomić (62) iz Bijeljine, bivši predsednik Bokserskog saveza Republike Srpske i generalni sekretar Bokserskog saveza BiH, optužen da je obljubio trinaestogodišnju devojčicu kojoj je bio trener, osuđen je na 12 godina zatvora, međutim, sumnja da je pobegao iz BiH.

29.03.2024

12:27

Sport

Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!
Planeta

Ipak smrtna kazna za teroriste iz Krokusa?!

Nakon krvavog terorističkog napada na Krocus siti hol u Rusiji, ponovo je počela široka javna rasprava o vraćanju institucije smrtne kazne. Veliki broj Rusa na društvenim mrežama traži njegovu primenu na teroristima nakon sudske istrage.

29.03.2024

13:40

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija