• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

29.11.2018

11:24

LOŠ ZADAH, SVRAB KOŽE I CRVENILO su znaci da ovaj organ ne radi kako treba

Ljubav

LOŠ ZADAH, SVRAB KOŽE I CRVENILO su znaci da ovaj organ ne radi kako treba

Podeli vest

Iako se najčešće misli da se oboljenja jetre uglavnom manifestuju svrabom i žutilom kože, postoje i drugi znaci koji ukazuju da sa ovim vitalnim organom nešto nije kako treba, prenosi Health24

Jetra je organ koji može da regeneriše oštećene ćelije, ali posle trajnog oštećenja, ove ćelije se neće oporaviti, što može da dovede do ciroze. Kada se to dogodi, znaci i simptomi oštećenja jetre biće znatno ozbiljniji. 

Mnogi simptomi koji upućuju na ozbiljne probleme s jetrom su toliko nespecifični da ih mnogi u početku čak i ne opažaju. 

ZA SVE SU KRIVI HORMONI! Evo zašto vas bole grudi, glava i stomak tokom "onih dana"



Evo mogućih znakova da sa jetrom nešto nije u redu: 

Svrab kože 

Verovatno svrab kože nećete shvatati ozbiljno dok ne dođe do osipa. Međutim, do svraba kože može doći i kada se žučni sokovi nađu u krvotoku zbog oštećenja jetre. Kada je vaš žučni kanal blokiran, žučni sokovi stagniraju i vraćaju se u krvotok. Oni se akumuliraju ispod kože i izazivaju svrab. 

Pauk vene 

Ovo su mali kapilari razgranati u obliku pauka ispod kože. Do toga dolazi zbog povišenog nivoa estrogena u telu, što je indikacija da jetra ne funkcioniše ispravno i da ne metaboliše hormone. Ovo stanje se pojavljuje najčešće na licu i nogama, zbog proširenja arteriola. 

Česte povrede i krvarenja 

Ako utvrdite da imate povrede češće nego pre i da intenzivnije krvarite kad se povredite, to može da bude znak da vaša jetra nije zdrava. Proteini koji vam trebaju da bi se vaša krv pravovremeno zgrušala više se ne proizvode u dovoljnim količinama. 

Foto: Pixabay



Loš zadah 

Loš zadah može da ukazuje ​​na mnoge zdravstvene probleme, kao što su upala sinusa ili bolesti desni, ali to može da bude i ozbiljan znak koji ukazuje na oštećenje jetre. Neugodan miris iz usta tokom otkazivanja jetre takođe je poznat kao fetorski hepatitis. Naime, javlja se neprijatan miris u izdisaju koji je uzrokovan visokim nivoom dimetilsulfida koji se javlja u krvi kada patite od ciroze jetre. 

Hiperpigmentacija lica 

Neobično smeđa pigmentacija na licu može se pojaviti ako jetra radi sporo ili nikako ne radi. Kada jetra ne funkcioniše pravilno, estrogen u sistemu se povećava. Ovo oslobađa supstancu tirozinazu, enzim koji sadrži bakar, kako bi se proizvelo još melanina, tj. pigmenta koji izaziva izraženost mrlja na licu ili na drugim delovima tela. 

Crveni dlanovi 

Crveni dlanovi koji vas svrbe takođe mogu da budu znak oštećenja jetre. Ovo stanje se javlja kao posledica abnormalnog nivoa hormona u krvi. 

Manjak koncentracije 

Dve najznačajnije funkcije jetre su detoksikacija i davanje energije telu. Kada je krv preopterećena toksinima, što je posledica oboljenja jetre, mozak može da bude direktno pogođen. Ako uparite to sa sporom metabolizacijom energije, doći ćete do odgovora zašto se brzo umarate i zašto gubite koncentraciju.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)
Društvo

Šta je sve lakše preko eUprave? (VIDEO)

Nema sumnje da svako od nas pamti stresove koje smo doživeli zbog čekanja u dugim redovima i gubljenja vremena na obavljanje administrativnih poslova. Srećom, konačno možemo da odahnemo.

16.04.2024

08:00

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)
Društvo

Informer na licu mesta, dečak iz Voluje je živ i zdrav! Hraniteljka na tabletama, evo ko je smislio monstruoznu laž! (FOTO)

Hraniteljku iz sela Voluja kod Kučeva (ime poznato redakciji), zaprepastila je tragična vest da je maleni A.J. (6) kojeg, kako kaže, voli više od života, tragično preminuo. Naime, u lokalnim medijima se pojavila informacija da se dete zadavilo čepom od soka u utorak 9. aprila i da je sahranjeno sutradan. Reporterka Informera uputila se na lice mesta, kako bi utvrdila šta se zapravo dogodilo.

15.04.2024

22:41

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija