• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer.rs

30.11.2018

11:15

PREPOZNAJTE PRVE SIMPTOME NA VREME: Otvara se besplatno savetovalište za atopiju!

Ljubav

PREPOZNAJTE PRVE SIMPTOME NA VREME: Otvara se besplatno savetovalište za atopiju!

Podeli vest

Iako stil života i statistika ukazuju da su problemi sa atopijskim bolestima u ogromnom porastu, svest o atopijskim bolestima u Srbiji i regionu je na veoma niskom nivou. Statistika kaže da svaka četvrta osoba kod nas i u svetu ima neki oblik alergije. To je 30 odsto stanovništva, a od toga su 7-18 odsto deca školskog uzrasta

Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani organizuje i otvara besplatno savetovalište o atopiji u Srbiji, 12. decembra u Centru za brigu o starima, deci i osobama sa invaliditetom na Novom Beogradu.

O prvim simptomima atopije govoriće predavači: dr Gordana Petrović, pedijatar, imunolog – alergolog, dr Danica Milobratović, specijalista dermatovenerologije i dr Biljana Alimpić, pedijatar – dijetetičar, a podršku prisutnima će pružiti psiholozi - psihoterapeuti Ljubica Bogetić, iz EOS Centra za primenjenu psihologiju  i Uroš Rajaković, iz Centra za edukaciju i razvoj ličnosti KRUGOVI.

Kad kažemo da je neko ima atopiju, podrazumeva se predispozicija za razvitak različitih alergijskih stanja, odnosno nasledna ili stečena sposobnost da proizvodi IgE antitela, kao reakciju na neki alergen. Na ove materije, drugi ljudi koji nisu atopičari, uopšte i ne reaguju.

- Atopija je sklonost pojedinca da razvije različita alergijska stanja. U ova alergijska stanja ubrajaju se ekcem, alergije na hranu i različiti respiratorni alergeni (alergijski konjunktivitis, rinitis, astma), a postepen razvoj od jednom ka drugom stanju naziva se "alergijski marš" - kaže pedijatar, imunolog – alergolog, mr sci med Gordana Petrović.

Foto: alergijaija/Nacionalno udruženje za pomoć i podršku osobama sa alergijama, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani

Prvi simptomi atopije se najčešće ispoljavaju preko kože. Ovo atopijsko kožno oboljenje se razvija u 81 odsto slučajeva kod dece čija oba roditelja imaju bilo kakve atopijske probleme, koja uključuju alergije na hranu, inhalatorne alergene i alergijski rinitis. Statstika takođe kaže da ukoliko samo majka ima atopiju – 57 odsto dece će naslediti atopijski dermatitis, dok će 47 odsto dece atopiju naslediti od oca.

- Atopijski dermatitis je najčešći oblik ekcema kod koga je koža suva, crvena, sa ili bez pukotina I jako svrbi. Rano prepoznavanje prisustva bolesti bitno je da bi se započela adekvatna nega kože, izbegavali faktori koji pogoršavaju stanje  i po potrebi dala terapija - ističe dr Danica Milobratović, dermatolog.

Kada je alergija na hranu u pitanju, čak 40 odsto dece sa ekcemom ima alergiju na hranu. Najčešćih osam alergija na hranu: jaja, mleko, gluten, soja, morski plodovi, riba, kikiriki i orašasti plodovi, mogu se javiti od najranijih dana po rođenju, ali i kasnije u poznom dobu, a njihov intenzitet varira od slabih do veoma jakih simptoma koji mogu dovesti i do anafilaktičke reakcije.

Dr Biljana Marenović, pedijatar – dijetolog, alergiju na hranu objašnjava kao imunološku reakciju organizma na proteinsku komponentu neke određene namirnice.

- To dovodi do različitih kliničkih manifestacija koje se najčešće vide na koži i organima za varenje, a ređe mogu zahvatiti organe za disanje, ali mogu biti i u vidu sistemske reakcije.

Atopijske bolesti su još uvek jedna velika nepoznanica i kod nas i u svetu, pa su pacijenti često primorani da razmenjuju informacije i iskustva sa osobama koje imaju iste probleme, na forumima i neformalnim internet zajednicama.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće
Hronika

Danka Ilić ubijena je pre tačno mesec dana, a ovo je detaljna rekonstrukcija stravičnog zločina: Devojčica ubijena na par metara od kuće

Danka Ilić (2) nestala je 26. marta u Banjskom polju kod Bora, u dvorištu porodične kuće svoje majke Ivane Ilić, dok se igrala sa starijim bratom. Prema rečima majke, sin je zatražio vodu, pa je ona otišla do automobila, ali kada se vratila Danka više nije bila tamo. Nažalost, potraga za devojčicom za kojom je tragala cela Srbija, ali i Evropa, završena je na tragičan način.

25.04.2024

20:46

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija