• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer/Ljubav i zdravlje

03.12.2018

22:29

LEKOVITI ZAČINI! Prijatelji nepca i zdravlja

Ljubav

LEKOVITI ZAČINI! Prijatelji nepca i zdravlja

Podeli vest

Osim izvanredne arome, oni poboljšavaju ukus hrane, i to bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija

 Fitoterapeut Momčilo Antonijević preporučuje recepte za jednostavne, a efikasne kućne lekove koji se prave od suvog i svežeg bilja sa kuhinjskih polica

Kulinarstvo ne može da se zamisli bez začina. Osim izvanredne arome, oni poboljšavaju ukus hrane, i to bez dodavanja masti, soli, šećera i kalorija. Postoji mnogo dokaza koji idu u prilog tome da su začini ne samo prijatelji našeg nepca, već i zdravlja, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević i preporučuje recepte za jednostavne, a efikasne kućne lekove koji se prave od suvog i svežeg bilja sa kuhinjskih polica.

* Cimet

Kora cimeta je bogata antiseptičnim esencijalnim uljem koje sadrži cinamal-aldehid, supstancu koja veoma efikasno suzbija gljivice i bakterije. Upravo zato cimet produžava rok trajanja kompotima i džemovima. Čaj od cimeta posebno je koristan za ljude koji imaju povišen šećer u krvi. Za taj čaj je bolje da nabavite komade cimetove kore, a ne mleveni cimet (jer se onda oslobađa i sluz). Komadić kore cimeta (oko 2 cm) prelijte sa 300 ml hladne vode, zagrevajte do ključanja, kuvajte još dva minuta, pa sklonite sa ringle. Poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte posle jela.

Foto: Pixabay

 

*Ruzmarin
Začin veoma intenzivnog mirisa jedan je od najboljih biljnih antioksidanata. Čak i u količinama u kojima se dodaje jelu pokazuje antioksidantno dejstvo. Čaj od jedne kašičice ruzmarina na šolju ključale vode (treba da stoji 20 minuta) posebno se preporučuje onima koji pate od artritisa. Ruzmarin poboljšava cirkulaciju i koncentraciju.

*Đumbir
Ljuti koren je veoma efikasan lek kod prehlada i sinusitisa. Vruć čaj od đumbira snižava temperaturu i podstiče znojenje. Ovo je veoma efikasan lek za sve one koji pate od mučnine tokom putovanja. Ljudi sa osetljivim zglobovima takođe treba da ga nabave i koriste i kao čaj i kao začin.

Foto: Pixabay

 

*Ljuta papričica
Ljuto treba da konzumira svako ko želi da smrša. Papričica ubrzava metabolizam i energiju iz hrane preusmerava na zagrevanje tela. Potopljene u rakiju ili alkohol, papričice su dobar lek za bolne mišiće i zglobove. Zahvaljujući kapsicinu olakšavaju tegobe reumatičarima.

*Kim, anis, komorač
Njegovo seme ne služi samo za posipanje kiflica. Kim, ali i njegovi rođaci anis i komorač, olakšavaju varenje, otklanjaju grčeve i smanjuju nadutost stomaka. Ovi začini preporučuju se i dojiljama koje nemaju dovoljno mleka. Ovo je dvostruko korisno, jer ako majka koja doji pije čaj od kima, anisa ili komorača, beba neće imati grčeve.

Foto: Pixabay

 

*Bosiljak
Začin bez kog je nezamisliva italijanska kuhinja je odličan lek za infekcije disajnih organa. Možete ga koristiti za inhalacije ili piti kao čaj. Dve kašike bosiljka prelijte sa 400 ml ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite pola sata. Procedite i popijte u manjim gutljajima.

*Origano
Origano nije rezervisan samo za picu. Ova biljka, baš kao i srodne vrste: majčina dušica, timijan i vranilovka, efikasno otklanjaju infekcije mokraćnih kanala. Jak čaj od origana ili njegove divlje rođake vranilovke suzbiće ešerihiju koli u mokraćnim kanalima. Tri kašike origana prelijte sa pola litra ključale vode, promešajte, poklopite i ostavite da stoji pola sata. Procedite i popijte u toku dana.

U ratne pohode


U antičko doba začini su bili vrlo retka i vredna roba koja se upotrebljavala u medicini i u izradi parfema, eteričnih ulja i aroma. Hipokrat, grčki lekar, naveo je više od 400 lekova izrađenih od začina i začinskog bilja, a gotovo polovina njih se i danas koristi. Zbog dominacije nad njihovom trgovinom vodili su se i ratovi (između 15. i 17. veka), a najskuplji začini sveta danas su šafran, vanila i kardamom.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!
dva puta odbili

Prihvaćeno jemstvo od skoro milion i po evra! Sin Vesne Medenice predsednice Vrhovnog suda pušten da se brani sa slobode!

Ustavni sud Crne Gore usvojio je danas žalbu i utvrdio da se Miloš Medenica, sin bivše predsednice Vrhovnog suda Vesne Medenice, neosnovano u pritvoru, potvrđeno je nezvanično podgoričkom portalu CdM. Vesni Medenici se takođe sudi, zbog optužbi za zloupotrebu službenog položaja i organizovanja kriminalne grupe, ali se i ona brani sa slobode.

24.04.2024

16:09

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija