• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/informer.rs

22.12.2018

18:07

REVOLUCIJA U LEČENJU: Električni zavoji ubrzavaju zarastanje rana!

Ljubav

REVOLUCIJA U LEČENJU: Električni zavoji ubrzavaju zarastanje rana!

Podeli vest

Naučnici već duže vremena znaju da elektricitet ubrzava zarastanje površinskih rana, ali su izvori energije pacijente do sada obično držali vezane za uređaje za elektroterapiju

To bi moglo da se promeni u bližoj budućnosti, pa bi elektroterapija mogla da postane jednostavna kao i tradicionalno korišćenje zavoja.

Tim naučnika iz Amerike i Kine kreirao električne zavoje koji se samostalno napajaju, a koji su jednostavni za nošenje isto kao i obični. Zavoji u svom sklopu imaju sićušne elektrode koje napajaju nanogeneratori, a koji se aktiviraju pokretima tela.

UKOČILI STE SE POSLE CELODNEVNOG SEDNJA? Ne masirajte vrat dok ne prođe bol!

Naučnici su primetili da električni puls formiran na ovaj način ubrzava zarastanje rana, tako što stimuliše aktivnost ćelija i proizvodi dodatne biohemijske materije koje su takođe zaslužne za ubrzavanje procesa ozdravljenja.

Foto: Pixabay

Zavoji testirani u laboratorijskim uslovima pokazali su izuzetne rezultate. Rane kojima je primenom tradicionalnih načina tretiranja bilo potrebno dve nedelje da zarastu, uz pomoć električnih zavoja zarastale bi za samo tri dana.

POSTAJEMO SVE DEBLJI I NIŽI?! Od pošasti zvane gojaznost pati čak 40 odsto ljudi!

Po završetku testiranja na svinjskoj koži (sličnoj ljudskoj), naučnici planiraju testiranje na ljudima. Kreatori novih zavoja obećavaju da oni neće koštati mnogo više od tradicionalnih, budući da proces proizvodnje nije skup, kao i da bi vreme oporavka u bolnici bilo mnogo kraće nego danas.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija