• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

24.12.2018

19:02

BOLI VAS GRLO I NE MOŽETE DA GOVORITE? Grgoljenjem do dobrog glasa!

Ljubav

BOLI VAS GRLO I NE MOŽETE DA GOVORITE? Grgoljenjem do dobrog glasa!

Podeli vest

Kao i većina tehnika lečenja kod kuće, ispiranje grla ima dugu tradiciju, zabeleženu još u starim knjigama indijske medicine poznate kao ajurveda, a mi vam dajemo savete kako da "progovorite" uz pomoć "apoteke" koju sigurno imate u svojim fiokama

Ispiranje grla nije korisno samo zbog uklanjanja neprijatnog zadaha, već je efikasan način za ubijanje mikroba, umirenje grla koje grebe, zaustavljanje prehlade ili gorušice. Sve što vam je potrebno su vruća voda i nekoliko sastojaka koje možda već imate pri ruci.

Bol u grlu

Upaljeno grlo peče, daje osećaj grebanja i može da uzrokuje bol koji otežava govor ili gutanje. Ono, takođe, može da bude crveno i osuto belim ili žutim tačkicama, a uobičajeni uzrok je virus ili bakterija. Iritacija grla od pušenja, postnazalnog slivanja sluzi ili alergijska reakcija takođe mogu da izazovu neprijatno grebanje.

KOKTELI OD ČOKOLADE: Piće koje osvaja sva čula!

Limun i voda

Kada je u pitanju bol, umesto slane vode možete upotrebiti mešavinu limunovog soka i vode. Protivupalni sok pomaže da se skupi otečeno tkivo grla i stvara za viruse i bakterije neprijateljsku, kiselu sredinu. Samo dodajte kašičicu soka od limuna u čašu vruće vode i preparat je gotov.

Za brzo i efikasno olakšanje ne postoji ništa što bi nadmašilo slanu vodu, staro sredstvo za ispiranje grla. So deluje kao blagi antiseptik i takođe izvlači vodu iz sluzokože u grlu, što pomaže u otklanjanju šlajma. Rastvorite pola kašičice soli u šolji tople vode (koristite najtopliju koju možete da podnesete), isperite grlo i ispljunite. Ako pomaže, ponavljate to svakog sata.

Za "pikantnije" sredstvo za ispiranje grla u šolju vode dodajte 10-20 kapi tabasko sosa. Tabasko je napravljen od paprika tako da deluje kao kapsaisin, a ima i antivirusna svojstva. Nemojte gutati ovaj rastvor, jer može da iziritira želudac.

Foto: Shutterstock

Umesto toga, možete ispirati grlo rastvorom sode bikarbone, napravljenim od pola kašičice bikarbonata i šolje tople vode, koje će umiriti zapaljenje.

Pravila za ispiranje grla

* Za svaku upotrebu napravite sveže sredstvo za ispiranje
* Koristite najtopliju vodu koju možete da podneste, hladna sredstva su neefikasna
* Nemojte gutati rastvor, ispljunite ga

Probajte i ovaj efikasan starinski recept: sipajte pola šolje vruće vode preko kašičice đumbira u prahu, dodajte sok od pola limuna i kašičicu meda. Đumbir ima antiflamatorne osobine, dok med oblaže grlo i takođe deluje antibakterijski.

Upala glasnih žica

Ukoliko imate upalu glasnih žica (laringitis), boli vas grlo i promukli ste, najbolji način da povratite svoj glas jeste da nedelju dana provedete u biblioteci ili manastiru, drugim rečima, nemojte govoriti, čak ni šaputati. Osim prekomernom upotrebom glasa, laringitis može da bude izazvan i prehladama i ostalim virusnim infekcija, pušenjem, alergijama ili infekcijom sinusa i izlaganjem iritansima, kao što su prašina i isparenja.

 

NIJE SVEJEDNO? Evo na kom delu tela je salo najopasnije!

Protiv virusa prehlade

Sledeći put kada osetite da vas hvata prehlada probajte rastvor ehinacee, ubice virusa među biljkama. Dodajte dve kašičice tinkture ehinacee u šolju vruće vode i time ispirajte grlo tri puta na dan.

Kako nije uvek izvodljivo da ćutite duži vremenski period, možda ćete moći da ubrzate proces izlečenja ispiranjem grla čudesnom biljkom petrovac (ranjenik). Sa 2 dl kipuće vode prelijte kašiku osušene biljke, ostavite poklopljeno 15 minuta, a zatim procedite. Grgoljite nekoliko puta dnevno.
Petrovac je bio poznat i starim Egipćanima. Izrazito je lekovit za grlo, usnu šupljinu i ždrelo, ublažava simptome laringitisa, kao što su bol, kašalj i teškoće pri gutanju, a istraživanja su dokazala njegovo adstringentno (steže tkivo i deluje protivupalno), antibakterijsko, antivirusno i imunostimulišuće delovanje.

Foto: Shutterstock

Za grgoljenje možete da upotrebite i 2-10 kapi eteričnog ulja komorača: dodajte ih u 2 dl tople vode u koju ste pre toga otopili kašiku meda i grgoljite dva do tri puta dnevno.

Najjednostavnije sredstvo za oporavak sluzokože grla je ispiranje čajem od žalfije.

 

ZIMI RASTE BROJ SRČANIH UDARA: Kako sprečiti kobni ishod?

Sprečite gorušicu

Za povremenu gorušicu probajte običnu slanu vodu - jednostavno stavite četvrtinu kašičice soli u šolju vruće vode i promešajte. Slani rastvor pomaže da se isperu i neutrališu kiseline u grlu, ublažavajući osećaj peckanja i brzo umirujući iritiranu sluzokožu. Ako imate hroničnu gorušicu, javite se lekaru.

Dezinfekcija

Čak i najzdravija usta su dom milionima bakterija koje proizvode otpadne materije, a koje opet uzrokuju neprijatan miris. Ako vam deluje da pranjem zuba i korišćenjem konca ne možete da držite bakterije pod kontrolom, probajte čaj od karanfilića koji deluje kao antiseptik. Jednu ili dve kašičice istucanog karanfilića potopite u šolji vruće vode i ispirajte po potrebi.
 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici
Politika

Vaskršnje čestitke uputili ministri u Vladi Srbije i drugi zvaničnici

Ministri u Vladi Srbije, predsednica parlamenta, predstavnici grada Beograda i Novog Sada, Srpske napredne stranke i druge istaknute ličnosti iz javnog života uputili su danas čestitke patrijarhu srpskom Porfiriju, episkopima, monaštvu i sveštenstvu, kao i svim verinicima koji Uskrs slave po Julijanskom kalendaru.

04.05.2024

20:33

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija