• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

31.12.2018

18:14

OPUSTITE SE ZA DOČEK, ali već sutradan brojte kalorije!

Ljubav

OPUSTITE SE ZA DOČEK, ali već sutradan brojte kalorije!

Podeli vest

Vreme slavlja ne mora da bude fatalno za liniju, ukoliko "zgrešimo" samo na dan praznika. Za jedan dan sa bogate trpeze unesemo od 4.000 do 7.000 kalorija, što je triput više od preporučenih 2.200

Kada se danima služi tradicionalna praznična trpeza - pečenje, sarme, ruska u druge kalorične salate, torte, kolači, skoro da je nemoguće zadržati meru.

- Kada se praznična trpeza kombinuje sa slatkim pićima, alkolohom i smanjenom fizičkom aktivnošću, jasno je zbog čega nastaje problem. Ipak, ključ jeste da u novogodišnjoj noći jedete i pijte koliko god vam prija, ali već narednog dana da se vratite pravilnoj ishrani. Značajno je da narednog dana obratite pažnju na pravilan izbor namirnica, pravilnu pripremu i ritam ishrane. Ako to ne učinite i danima za redom jedete samo jaku i kaloričnu hranu, rizik od gojaznosti, holesterola, triglicerida i visokog pritiska se značajno povećava, čak i kod zdravih osoba - kaže za "Novosti" strukovni nutricionista dijetetičar Jasmina Ristivojević iz Doma učenika "Jelica Milovanović".

DA LI STE ZA ŠAMPANJ PUNČ? Evo kako da napravite idealno novogodišnje piće!

 

Foto: Pixabay

"Zabrana" uzimanja hrane tokom praznika nije dobar pristup, kao ni alternative - pojesti tortu ili parče mesa. Odricanje može da rezultira napadom gladi i da napravi još veću štetu. Zato treba odrediti količinu koja nam prija, držati se toga i jesti polako, kaže naša sagovornica.

- Kada se jede polako, smanjena je šansa za prejedanje. Osobe koje inače vode računa ili su na dijeti, najčešće za vreme praznika ne mogu da smršaju koliko su planirale, ali barem ostaju na istoj kilaži, što je sasvim uredu. Čak i kada se ugoje kilogram ili dva, nije smak sveta. Prema pravilima, za gubitak kilograma biće potreban isti broj dana, koliko je bilo potrebno da se kilogram dobije - kaže Jasmina Ristivojević.

Zbog svega toga, preporuka stručnjaka za ishranu jeste uživanje, ne preterivanje u hrani samo zbog toga što je nešto "nadohvat ruke" i razmišljanje o zdravim navikama odmah nakon što "kritični momenat" prođe.

JOŠ UVEK TRAŽITE INSPIRACIJU? Čokoladni čizkejk koji se sprema za pola sata!

 

 

Foto: pexels.com

Kalorije po jednoj čaši

Viski (25 ml) - 50

Votka (25 ml) - 55

Džin tonik (125 ml) - 85

Crno vino (125 ml) - 90

Šampanjac (125 ml) - 95

Konjak(25 ml) - 110

Martini (80 ml) - 128

Belo vino (125) ml - 118

Limenka piva (330 ml) - 150

Liker (50 ml) - 165

Koktel "margarita" (240 ml) - 455

Đus votka (50 ml) - 163

Koktel "long ajland" (240 ml)- 750

Koktel "bladi meri" (240 ml) - 211


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)
Live TV

Prsti su na crvenom dugmetu! Jesmo li umalo izbegli nuklearni rat? (VIDEO)

Šta se zaista desilo 14. aprila? Odgovor Izraela na napad Irana je pomalo čudan. Navodno Iran je pokušao nuklearni napad na Izrael. Na ovu temu u "Info danu" govorio je Nikola Vrzić, glavni urednik portala RT. Uživo u program javio se pilot Stevan Ignjatović koji je detaljnije govorio o avionima koji su sposobni da nose nuklearne bombe.

23.04.2024

16:13

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija