PREDAH DO BOŽIĆA: Evo kako da oporavite organizam!

Shutterstock

10:05 Ljubav i zdravlje 0

Tanjug.rs/Informer.rs | 04. 01. 2019.

PREDAH DO BOŽIĆA: Evo kako da oporavite organizam!

Jeste da se jednom godišnje slavi Nova godina, ali ako ste preterali sa hranom te večeri, vreme je da malo pripazite jer sledi još jedno slavlje - Božić. Zato, savetuju stručnjaci za ishranu, treba voditi računa da ne preterate opet sa jelom i pićem. To savetuju posebno hroničnim bolesnicima i osobama sa povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom i srčanim problemima, ali i zdravima

Kako odoleti iskušenjima, a ako se ne odoli - kako očistiti organizam od toksina i štetnih materija unetih kroz hranu i piće? 

- Prvi korak je da shvatimo da jaku i kaloričnu hranu treba uneti za ručak ili večeru, a da doručak i drugi obrok u toku dana budu skromniji i laganiji
- ukazuje dijetolog Tatjana Mraović. 

Naglašava da uz obilne obroke treba piti više vode, jer to pomaže organizmu da se oslobodi nataloženih toksina i velike količine soli iz hrane i pića. 

- Obično se popije dve-tri čaše vode dnevno, što nije dovoljno, a nemamo običaj ni da pojedemo laganu supu ili da pijemo čajeve. Preporuka je da se nakon prejedanja pojede neslana supa ili popije čaj bez šećera, i dosta vode, jer će ona izvući toksine i so i pomoći da se snizi pritisak - kaže sagovornica Tanjuga i napominje da treba popiti i do dve litre vode. 

Mraovićeva savetuje i da se nakon praznika na tanjiru nađe što više povrća koje je niskokalorično i može se, kaže, pojesti u većim količinama. 

NAKON PRAZNIČNOG PREJEDANJA: Ovaj magični napitak okrepiće vašu jetru!



- Povrće jesti i za doručak i za užinu, a obavezno povećati porciju salate uz ručak i večeru, posebno od šargarepe i kelerabe, neslanu i sa što manje soli - navodi dijetolog. 

Savetuje i da se na jelovniku nađu nemasna mesa, da se izbegava prženo i pohovano meso zaliveno pavlakom ili rolovano meso u slanini i kačkavalju. 

- Ne treba preterivati ni sa količinom nemasnih mesa i povrća, i to treba ograničiti da bismo se rešili viška kilograma. Preporučena količina za žene je oko 100 grama mesa, a za muškarce do 200 grama - kaže dr Mraović. 

Shutterstock

Suve šljive umesto čokolade 

Predlaže i da se slatkiši zamene dvema suvim šljivama, jednom suvom smokvom ili dve kajsije ili šakom orašastih plodova. 

Osim na čišćenje organizma od toksina, akcenat stavlja i na fizičku aktivnost koja, kako objašnjava, delovanjem na receptore povezane sa insulinom povećava potrošnju šećera, reguliše metabolizam i smanjuje apetit. 

Mraovićeva tvrdi da fizička aktivnost koja se praktikuje sat do sat i po dnevno, pet puta u nedelji, daje rezultate već za dve-tri nedelje.

- Posetite centre za vežbanje, šetajte ili radite ono što vam prija, ali da se dobro oznojite, a da puls bude oko 110 za sredovečne ili 140 za mlađe. Tek tada počinju sagorevanje masnih naslaga, trošenje šećera i gubitak apetita i odlična reakcija - napominje Mraovićeva. 

Pixabay

Nutricionista Milka Raičević predlaže da se svaki dan počne detoksikacijom usne duplje sodom bikarbonom ili maslinovim uljem. 


- Na četkicu za zube, na drugu stranu, stavite sodu bikarbonu, recimo gram, očistite jezik i isperete, a drugi gram razmutite i popijete. Drugi način je maslinovim uljem tako što se drži u ustima 20 minuta i nakon toga ispljune. 

RAZBIJAMO MITOVE O ZIMI! Hladan vazduh šteti grlu, a alkohol odlično "greje"?



Podvlači da je važno unositi i dovoljno tečnosti i predlaže da se tokom dana pije "sas voda" u koju se doda dva limuna, svež krastavac, malo nane i đumbira. Dodaje i da su čajevi, supe i čorbe dobra rešenja za čišćenje organizma, a efektnom smatra i detoksikaciju posredstvom kože: 

- Osim u sauni, to možete da uradite i u svom kupatilu. U kadu sa vodom sipajte eterična ulja bora, čempresa, lavande ili ruzmarina, dodajte kakao buter i malo morske soli i potopite se u taj rastvor", predlaže Raičevićeva i dodaje da se "kućni spa-tretman" upotpuni detoks čajem ili napitkom od sveže cvekle, šargarepe i jabuke, kao i da se vodi računa da se tog dana na jelovniku nađu samo povrće i vitaminske salate.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]