• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

05.01.2019

17:30

NEMA ŠTA NE LEČE: 5 biljaka koje treba imati u kući!

Ljubav

NEMA ŠTA NE LEČE: 5 biljaka koje treba imati u kući!

Podeli vest

Biljni lekovi su kroz vekove, od prvih pisanih spomenika do danas, predstavljali neizostavan deo narodne medicine i dokazali svoj ogroman značaj u prevenciji i lečenju raznih oboljenja...
U savremeno doba sve više otkrivamo potrebu da sintetske lekove zamenimo onima iz prirode i mada je biljna medicina prepoznala više hiljada biljaka koje imaju lekovito dejstvo, dovoljno je da u kućnoj apoteci imate nekoliko njih koje će vam se naći pri ruci kad vam zatrebaju, kaže fitoterapeut Momčilo Antonijević.
 

Hajdučka trava

Hajdučka trava je dobar biljni lek za rane, posekotine, opekotine, ubode i upale kože. Melem ili ulje od hajdučke trave veoma je delotvorno u lečenju hemoroida, posebno onih koji krvare, dok je čaj odlično je sredstvo za jačanje organizma, podsticanje apetita i regulisanje rada organa za varenje.

Foto: Shutterstock

Preporučuje se ženama koje pate od bolnih i neredovnih menstruacija, te je u tu svrhu hajdučicu najbolje piti pomešanu sa jednakom količinom virka.

Hajdučica se preporučuje i ljudima koji pate od gastritisa, a zahvaljujući visokom sadržaju tanina, dobar je lek za zaustavljanje proliva. Pomešana sa matičnjakom i moračem, ona otklanja gasove, nadimanje stomaka i loše varenje.

VEŽBAJTE UJUTRU, NE PLAŠITE SE TEGOVA... Sedam saveta da smršate brže!

U kombinaciji sa smiljem i pitomom nanom blagotvorno deluje na jetru, dok pomešana sa ruzmarinom i nevenom hajdučka trava podstiče cirkulaciju.

Kleka

Foto: Shutterstock

Kleka je omiljena i često upotrebljavana naročito kada su u pitanju urinarne infekcije. Čaj od bobica kleke stimuliše bubrege, ali je i veoma efikasan antiseptik mokraćnih kanala i osobe koje pate od upornih infekcija ešerihijom treba da piju čaj od njenih bobica (obično u kombinaciji sa brezom i vranilovom travom).

Ova biljka deluje i na organe za varenje, stimuliše ih na rad i olakšava nadimanje, a koriste je i osobe koje pate od manjka želudačne kiseline.

Čuveni nemački lekar neuropata i iscelitelj iz 19. veka Sebastijan Knajp kleku preporučuje onima koji pate od respiratornih infekcija, bronhitisa i astme. Kleka je odličan izbor i kada imate grip, jer sadrži jedinjenja koja deluju antivirusno (tada se kombinuje sa matičnjakom i zovom).

Ova biljka ima i dugu tradiciju upotrebe u čajnim mešavinama i melemima protiv reumatizma, gihta i reumatoidnog artritisa.

Matičnjak

Foto: Shutterstock

U narodnoj medicini matičnjak važi za jednu od najmoćnijih biljka za umirenje nervnog sistema, protiv nesanice i nervoze i za sprečavanje simptoma depresije. Matičnjak je takođe dobar izbor u borbi protiv glavobolja, naročito onih izazvanih psihičkim premorom. Nezaobilazni je saveznik u borbi protiv anksioznosti i čitavog niza psihosomatskih bolesti koje se mogu javiti kao posledica stresa.

Ublažava i digestivne tegobe, nadimanje stomaka, loše varenje i dijareju (naročito ako je psihosomatskog karaktera).

 

ZDRAVI I VITKI: 10 činjenica o keto dijeti koja se najviše guglala u 2018. godini!

Svi koji pate od angine pektoris trebalo bi da, dva puta godišnje tokom četiri meseca, svakodnevno piju po dve šolje mešavine matičnjaka, angelike i ruzmarina, dok se u kombinaciji sa nanom preporučuje ljudima koji pate od poremećaja rada štitne žlezde.

Matičnjak je veoma dobar lek protiv virusnih infekcija. Ako imate grip, obavezno pijte dve do tri šolje toplog čaja od matičnjaka i zove. Matičnjak se takođe pokazao delotvornim u borbi protiv virusa herpesa (herpes simpleks i herpes zoster), a toplo se preporučuje i trudnicama koje pate od mučnine.

Kopriva

Foto: Shutterstock

Jedan od najvećih svetskih travara Moris Mesege kaže da, ako sa izleta treba da se vratite samo sa jednom biljkom za vašu apoteku, neka to bude kopriva. Ova biljka je jedan od najboljih izvora hlorofila, zelenog pigmenta koji povećava broj eritrocita, odnosno hemoglobina u krvi. Pored hlorofila, kopriva sadrži i tanine, glikokinin - supstancu koja snižava nivo šećera u krvi, mnogo vitamina C i K, fosfor, magnezijum, natrijum, kalijum, kalcijum, mravlju, sirćetnu i kremnu kiselinu, acetilholin, histamin.

Kopriva daje izvanredne rezultate kod reumatizma, proliva, kamena u bešici, dijabetesa, niskog krvnog pritiska, unutrašnjih i spoljnih krvarenja, naročito u kombinaciji sa rusomačom, virkom i nevenom. Kopriva se, takođe, veoma uspešno upotrebljava za jačanje korena kose i protiv peruti.

Ova biljka je prvoklasan tonik i sredstvo za pročišćavanje organizma, pa se zato preporučuje rekonvalescentima, slabim i bledunjavim osobama. Deluje i diuretično, blagotvorna je za sve probleme sa bubrezima i mokraćnom bešikom, tako da pospešuje eliminisanje toksina iz organizma. Upravo zbog toga se koristi protiv ekcema, kožnih alergija i, paradoksalno, koprivnjače.

Neven

Foto: Shutterstock

 

Neven zaceljuje ranice na želucu i dvanaestopalačnom crevu, normalizuje rad jetre i lučenje zuči. Otkriveno je da neven ima sposobnost da pročišćava krvne sudove, povećava njihov lumen i snižava nivo holesterola u krvi, naročito u kombinaciji sa maslačkom, glogom ili resnikom, a preporučuje se i kod angine pektoris.

Neven je dobar biljni antispazmatik (razbija grčeve), a ova osobina se višestruko odražava u organizmu: otklanja grčeve materice i istovremeno je jača, što dovodi do olakšanja kod bolnih menstruacija, a takođe ublažava grčeve disajnog stabla, što je od pomoći kod astme.

Zahvaljujući sadržaju provitamina A, neven blagotvorno deluje na oko i poboljšava vid. U ovu svrhu neven se koristi i spolja i iznutra. Sterilnim čajem od nevena kvase se oči kod konjuktivitisa i iritacija očiju.

PORAŽAVAJUĆI REZULTATI ISTRAŽIVANJA: Rizik od srčanog udara najveći za Badnje veče u 22 SATA!

Ova biljka izuzetno blagotvorno deluje na kožu. Koristi se protiv opekotina, rana i hemoroida, dok je zbog prisustva provitamina A od pomoći kod psorijaze. U narodnoj medicini se od ove biljke prave brojni melemi protiv impetiga (bakterijska infekcija kože), suvih i vlažnih ekcema i perutavih lišajeva. Neven stimuliše stvaranje novih ćelija, otklanja gnojne iscetke, te se koristi protiv gnojenja korena nokta.

Ovaj cvet jarke boje pokazao se kao izuzetno efikasno sredstvo protiv gljivica, naročito kandide, a kako izaziva znojenje, koristi se protiv povišene temperature i groznice. Utvrđeno je takođe antivirusno delovanje.

U kombinaciji sa hajdučkom travom i koprivom preporučuje se ljudima koji su završili terapiju zračenjem ili hemioterapiju.

*Za više informacija posetite Snagabilja.rs


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)
Live TV

Šta će biti sa parkovima po Beogradu? Opozicija pokušava da manipuliše građanima! (VIDEO)

Pred beogradske izbore članovi opozicije pokušavaju da izmanipulišu građane Beograda. Malo, malo dižu paniku netačnim informacijama: tvrde da će pešački prelazi nestati sa mesta na kojima su neophodni, spinuju da je država dozvolila građenje stambenog objekta na mestu dečijeg parka, dižu paniku gde je nema. Sa druge strane, kada zađete među građane i kada popričate sa njima uglavnom komentarišu da Beograd nikada lepše nije izgledao. Gost "Info jutra" bio je glavni gradski urbanista Marko Stojčić sa kojim smo razgovarali o EXPU koji će se održati u Beogradu 2027. godine, ali i drugim važnim temama vezanim za naš glavni grad.

28.03.2024

10:35

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)
Live TV

Dinko Gruhonjić decu od 8 godina nazivao genocidnim! Nikada neće odgovarati za svoje reči jer je duboka država! (VIDEO)

Predsenik Srbije Aleksandar Vučić kaže da su vitalni nacionalni interesi naše zemlje ugroženi. "U ovom trenutku, nije lako da kažem kakve smo vesti dobili u poslednjih 48 sati. Direktno nam ugrožavaju vitalne nacionalne interese i Srbije i Srpske. Narednih dana upoznaću narod Srbije sa svim izazovima koji su pred nama. Biće teško, najteže do sad. Borićemo se. Pobediće Srbija", napisao je Vučić na svom Instagram profilu. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je novinar Tomislav Lovreković.

28.03.2024

10:11

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)
Live TV

Potpukovnik protivvazduhoplovne odbrane o obaranju "nevidljivog": Prva dva pokušaja bila su neuspešna, ali nismo gubili nadu! (VIDEO)

Na današnji dan pre 25 godine, četvrte noći NATO agresije na našu zemlju, Vojska Jugoslavije oborila je američki bombarder F-117A. Do tada se smatralo da ovaj tip aviona, koji je zbog smanjenog radarskog odraza zvan „nevidljivi”, nije moguće locirati na nebu. Ipak, to je uspelo Trećem raketnom divizionu 250. raketne brigade Vojske Jugoslavije, 27. marta 1999. u 20.42 časa. Dva projektila tipa „neva” ispaljena su iz atara Šimanovaca, a jedan je pogodio F-117A, koji se posle bombardovanja podzemnog komandnog centra u brdu Straževica u Beogradu zaputio ka vazdušnom prostoru Mađarske. Letelica u plamenu sunovratila se na njive u ataru sremskog sela Buđanovci. Pilot se katapultirao i prizemljio pomoću padobrana. Ostaci oborenog F-117A „noćni soko”, što je pun naziv aviona, danas se čuvaju u Muzeju vazduhoplovstva, kao trofej kojim nijedna vojska na svetu ne može da se podiči. O ovom poduhvatu Vojske Jugoslavije za Informer TV govorio je Đorđe Aničić, potpukovnik protivvazdušne odbrane, u emisiji "Info jutro".

27.03.2024

10:15

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija