• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Živim.hr/informer.rs

07.01.2019

16:36

SNIŽAVA HOLESTEROL, TOPI KILOGRAME... Ova žitarica čini čuda za naš organizam!

Ljubav

SNIŽAVA HOLESTEROL, TOPI KILOGRAME... Ova žitarica čini čuda za naš organizam!

Podeli vest

Semenke ove biljke sadrže visoku količinu esencijalnih masnih kiselina neophodnih za zdravlje srca i kardiovaskularnog sistema, ali i nervnog sistema i uopšteno odbrambenog sistema organizma. Stručnjaci preporučuju jednu kašiku lanenih semenki dnevno. Možete ih dodati u vašu zobenu kašu, salatu, čorbu, vodu, smutije…

Evo zašto bi trebalo da ih jedete:

Dobre su za mozak

Bogate su omega-3 masnim kiselinama, što je vrlo važno za vegane ili pojedince koji ne jedu plodove mora. Pospešuju razvoj neurona i regulišu funkcionisanje mozga. Za celokupno poboljšanje zdravlja mozga dovoljne su jedna do dve supene kašike lanenih semenki dnevno.

Za bolju probavu

Lanene semenke su fantastičan izvor dijetalnih vlakana, što znači da će vam probava bolje raditi, bolje će se ispirati toksini i suvišne masti iz tela. Takođe mogu da reše mnoge probavne tegobe poput zatvora i neredovne stolice.

SA ORASIMA, CIMETOM, ANISOM... Probajte neki od ovih 20 hlebova!



Održaće vas sitim

Ove semenke su dobar izvor proteina i pomoći će vam da ostanete siti. Duži osećaj sitosti znači manji unos kalorija, što može da podstakne mršavljenje.

Foto: Pixabay

Štite srce i smanjuju holesterol

Studija iz časopisa „Hypertension“ otkrila je da je linolna kiselina – glavna komponenta lanenih semenki povezana s nižim sistoličkim krvnim pritiskom kao i smanjenim rizikom od hipertenzije.

Pomažu kod mršavljenja

Zahvaljujući sadržaju vlakana pomažu u održavanju nivoa šećera u krvi, suzbijaju glad i pomažu kod gubitka kilograma.

TO NAM TREBA: Ova hrana vam može smanjiti želju za cigaretama!



Štite od raka

Nekoliko istraživanja sugeriše da je lan izuzetno koristan u borbi protiv raka dojke, prostate, jajnika i debelog creva. Lan sadrži lignane, za koje se smatra da imaju svojstvo prevencije karcinoma. Oni mogu da pomognu u zaštiti od raka i to zato što blokiraju enzime koji su uključeni u metabolizam hormona i ometaju rast i širenje tumornih ćelija.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija