• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Novosti.rs/Informer.rs

11.01.2019

10:22

ČITATE LEŽEĆI? Ove loše navike deluju bezazleno, a zapravo su pravi ATAK NA ZDRAVLJE!

Ljubav

ČITATE LEŽEĆI? Ove loše navike deluju bezazleno, a zapravo su pravi ATAK NA ZDRAVLJE!

Podeli vest

Izbegavajte da dodirujete lice i oči rukama, ne odlažite odlazak u toalet, ne čitajte ležeći...

Naizgled bezazlene sitnice mogu da imaju značajan uticaj na zdravlje. 

Zbog toga je potrebno povesti računa kako bi se neke navike, za koje i ne pretpostavljamo da bi mogle da budu loše za zdravlje, izbacile ili bar upražnjavale u manjoj meri. 

Dodirivanje lica i očiju 

Izbegavajte da dodirujete lice rukama jer na taj način možete da izazove razne infekcije, poput pojave akni i herpesa. Ako trljate oči, možete da dobijete konjuktivitis, što je vrlo neprijatna infekcija, koja uključuje zapaljenje, suzenje očiju, peckanje i osetljivost na svetlost. 

Foto: Shutterstock

Zadržavanje kijanja 

Glavna funkcija kijanja jeste osloboditi se bakterija, virusa i čestica prašine. Kada zadržavate kijanje, ne dozvoljavate telu da izbaci štetne stvari. Osim toga, pritisak se vraća u telo (kad kinemo, vazduh se kreće brzinom od oko 160 kilometara na sat), što može da ošteti sluh, poveća krvni pritisak, pa čak i da ošteti jednjak. 

PODIŽE RASPOLOŽENJE, HRANI MOZAK... Najbolja hrana za početak dana!

Ljuštenje semenki zubima 

Semenke suncokreta su vrlo ukusne, ali ne bi trebalo da ih ljuštite zubima, već rukama. Stomatolozi kažu da prema oštećenjima na zubima tačno mogu da prepoznaju osobe koje ljušte semenke zubima. 

Foto: Public

Žvakanje predmeta 

Neki ljudi žvaću olovke, hemijske, spajalice i druge čvrste stvari dok nešto rade. Time oštećuju zubnu gleđ i to je i razlog zašto ne bi trebalo da krckate orahe, žvaćete led ili lizalice. 

Čitanje u ležećem položaju 

Kada čitate, knjiga ne treba da vam bude previše blizu očiju, vrat i kičma treba da budu pravi, ne treba da ležite na strani jer se u tom slučaju odstojanje knjige od očiju konstantno menja. Zbog toga je najbolje čitati u sedećem položaju. 

Foto: Shutterstock

Odlaganje odlaska u toalet 

Doktori su saglasni da ne treba da trpite i odlažete odlazak u tolaet, jer ako to radite, možete da opteretite unutrašnjost mišića, što dovodi do infekcije urinarnog trakta i konstipacije. 

NAPITAK od samo dva sastojka koji treba da piju svi pušači


Često žvakanje žvake 

Žvakanje stimuliše proizvodnju gastričnih sokova, zbog čega ne bi trebalo da žvaćete žvaku pre obroka. To može da dovede do gastritisa, pa čak i pojave čira. Žvakaća guma povećava proizvodnju pljuvačke, koja može da ošteti plombe.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija