• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.Lazović

21.01.2019

22:44

DA LI ZNATE ŠTA JE ENDOMETRIOZA? Bol koji treba shvatiti ozbiljno!

Ljubav

DA LI ZNATE ŠTA JE ENDOMETRIOZA? Bol koji treba shvatiti ozbiljno!

Podeli vest

Oboljenje je prisutno kod 70 odsto adolescenata i mladih žena koje imaju simptome bolova u maloj karlici i koje nemaju poboljšanje kod uzimanja oralnih kontraceptiva ili antiinflamatornih lekova

Endometrioza je stanje usled kojeg se tkivo koje normalno raste unutar materice (endometrijum) pojavljuje na drugim mestima u telu. Ovakvo tkivo se ponaša isto kao i ono koje je lokalizovano u materici - u svakom ciklusu raste, buja, krvari i vrši pritisak na okolna tkiva stvarajući brojne simptome, od bolnih menstruacija do steriliteta. To je dugotrajno stanje, a vreme koje je potrebno kako bi se dijagnostikovalo u Evropi varira od šest do sedam godina, kaže dr Snežana Janković, ginekolog Doma zdravlja Medigroup Dorćol.

- Endometrioza predstavlja vodeći uzrok izostanka žena sa posla, jedan od najčešćih uzroka steriliteta i uzimanja lekova zbog bolova u maloj karlici. Oboljenje je prisutno kod 70 odsto adolescenata i mladih žena koje imaju simptome bolova u maloj karlici i koje nemaju poboljšanje kod uzimanja oralnih kontraceptiva ili antiinflamatornih lekova. Ipak, veoma retko se dijagnostikuje kod adolescenata, jer se pogrešno tumači da je potreban duži niz godina od početka menstrualnog ciklusa kako bi se razvila endometrioza, kao i da rani simptomi, poput bola, mogu da budu normalni u ovom periodu - navodi dr Snežana Janković.

SUVE RIZNICE ZDRAVLJA: Najbolji izbor za doručak i savršena užina!

Simptomi

Na endometriozu možete da posumnjate ukoliko vas muče bolne menstruacije, bol u maloj karlici (koji može da se javi u bilo kom delu ciklusa), bolni seksualni odnosi, bol u krstima ili crevima, bol u vreme ovulacije, obilno krvarenje ili uporni umor.

Posebna sumnja

Na endometriozu naročito treba posumnjati ukoliko se jave sledeći simptomi:
* bol koji ne nestaje nakon uzimanja lekova protiv bolova kao što su paracetamol, ili nakon uzimanja antiinflamatornih lekova kao što je mefenamična kiselina
* simptomi ne nestaju nakon uzimanja oralne kontracepcije
* bol vas ometa u dnevnim aktivnostima
* bol se pojavljuje svakog meseca u isto vreme
* simptomi se pogoršavaju s vremenom

- Endometrioza se može razviti u većem broju formi, kao izrasline, čvorići ili ciste koje mogu da bole pri sedenju ili pri specifičnim aktivnostima. Čvorići se mogu pojaviti u Daglasovom prostoru (predelu između rektuma i zadnjeg dela materice), uterosakralnom ligamentu (ligamenti koji pričvršćuju donji deo materice za sakralnu kost) ili rektovaginalnom septumu (tananom tkivu koje odvaju vaginu od rektuma) - objašnjava dr Janković.

Prema rečima naše sagovornice, simptomi koji se vezuju za endometriozu koja je zahvatila bešiku ili creva se ne prepoznaju odmah, jer mogu da se manifestuju kao sindrom iritiranih creva ili sindrom bola bešike.

- Simptomi endometrioze creva mogu da uključuju bol i grčeve u stomaku, bolne pokrete creva, zatvor, retku stolicu, mučninu i povraćanje, dok endometrioza bešike uključuje bol u predelu bešike, često mokrenje, peckanje pri mokrenju. Broj i učestalost simptoma se povećava kako bolest napreduje, iako to nije tipično za sve pacijente - naglašava ginekolog.

Foto: Shutterstock

Dijagnoza

Postoji veliki broj metoda koje se mogu koristiti da bi se procenilo da li žena ima endometriozu, ali jedini način da se utvrdi da li je zaista u pitanju endometrioza jeste laparoskopija.

Uzrok još uvek nepoznat

Tačan razlog nastanka do sada nije otkriven. Postoji više teorija, a jedna od njih je i imunoteorija, po kojoj bolest nastaje kao reakcija imunoloških ćelija protiv vlastitog organizma. Po ostalim teorijama, normalne ćelije trbušne maramice prelaze u ćelije endometrijuma ili krv i ćelije endometrijuma izlaze tokom menstruacije kroz jajovode i nasađuju se u trbušnoj šupljini. Kako se javlja samo u doba polne zrelosti, dakle ne pre puberteta, a završava se sa menopauzom, jedino se sa sigurnošću može reči da je pod uticajem hormona. Nasledni faktori takođe igraju značajnu ulogu.

- Laparoskopija je hirurška procedura u kojoj se koristi laparoskop koji se uvodi u abdomen kroz mali rez na stomaku. Ova intervencija se ponekad naziva "operacija kroz ključaonicu". U nekim slučajevima endometrioza se može ukloniti u toku laparoskopije, a ukoliko je to slučaj, uzorak tkiva treba poslati na histopatološku analizu - sugeriše dr Janković.

Lečenje

Lečenje endometrioze obično uključuje operaciju ili lekove, a pristup koji vi i vaš lekar odaberete zavisiće od težine vaših simptoma i od vaših planova vezanih za trudnoću.

- Opšte je prihvaćeno mišljenje da sve endometriotične ciste koje su veće od 3-4 centimetara treba da budu uklonjene hirurškim putem. One se obično javljaju na jajnicima, ali i u Daglasovom prostoru. Uklanjanjem ciste može da se smanji broj folikula na jajniku, što može da bude značajan faktor steriliteta u budućnosti, ali danas postoje tehnike kojima se ovakvi ishodi svode na minimum - objašnjava ginekolog.

MELEM ZA SRCE: Čaša vina protiv holesterola i začepljenih arterija!

Kod duboko infilitrirane endometrioze, stanja kod kog je endometrioza prodrla više od pet milimetara ispod tkiva kojim je obložena stomačna duplja, jedan od pristupa lečenju je hirurško odstranjivanje.

- Po našim iskustvima, potrebno je sakupiti što više informacija pre hirurške intervencije. Bitno je znati da li ima endometrioze na crevima i koje je veličine kako bi se sa pacijentom prodiskutovao način intervencije, a samo kompletno uklanjanje promena koje se izvede na zadovoljavajući način može dovesti do kliničke regresije, poboljšanja kvaliteta života i neće ugroziti fertilitet u budućnosti - kaže dr Snežana Janković.

- Terapija lekovima može da bude delotvorna kod rektovaginalne endometrioze, bolnih ciklusa, u smanjenju menstrualnih bolova u maloj karlici, kao i u smanjenju bolova u toku odnosa. Ipak, studije koje su se bavile ovim ispitivanjem uključile su mali broj pacijenata i nema podataka o rezultatima terapije na duže staze - zaključuje doktorka.

 


 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija