• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: 24sata.hr/Informer.rs

01.02.2019

09:31

A NEMA ZABRANJENE HRANE: Dijeta koju su nutricionisti ocenili kao NAJZDRAVIJU!

Ljubav

A NEMA ZABRANJENE HRANE: Dijeta koju su nutricionisti ocenili kao NAJZDRAVIJU!

Podeli vest

Ako se i na vašem novogodišnjem popisu našla želja za topljenjem kilograma, u tome vam može pomoći dijeta koju su nutricionisti ocenili kao jednu od najzdravijih u 2018. godini...

Režim dijete 16:8 kreiran je oko jednog pravila, a to je da se 16 sati u svakom danu posti, dok se u ostalih osam sati mogu rasporediti i kreirati manji obroci. 

Raspored pravite sami, u zavisnosti od toga kad započinjete s jelom. Doručkujete li oko 9 sati, tad ćete zadnji obrok planirati u 17 sati, dok kasniji jutarnji obrok, oko 11 sati, znači da je večera u 19 sati, što znači da ćete preskočiti kasnovečernja grickanja i nepotreban unos kalorija. Kad postite, poželjno je piti nezaslađen čaj i kafu te vodu i dijetalne sokove. U razdoblju od osam sati, kad je hrana dopuštena, savetuju se lagani i zdravi obroci, uz povremeno uživanje u omiljenim poslasticama. 

– Svakodnevni post je delotvorno sredstvo za mršavljenje, jer u periodu dok se posti, telo gladuje i počinje da sagoreva nakupljene masnoće – kažu naučnici sa Univerziteta Ilinoisa u Čikagu koji su studiju o ovom načinu ishrane objavili u časopisu početkom godine.

Foto: Pixabay

Kako bi proučili delotvornost dijete, naučnici su radili s 23 žene prosečno od 45 godina i indeksa telesne mase (BMI) oko 35. Između 10 i 18 sati jele su bilo koju vrstu hrane u željenoj količini, no preostalih 16 sati smele su samo sa piju vodu ili napitke bez kalorija. Istraživanje je trajalo 12 nedelja. 

Naučnici su utvrdili da su se žene koje su se pridržavale dijete izgubile oko tri odsto telesne težine, a u proseku su unosile 350 kalorija manje. Snizio im se i krvni pritisak. 

NAUČNICI NAS ZBUNJUJU: Ako želite da smršate, PRESKOČITE DORUČAK!


Zdrav izbor 

Pokušajte da izbalansirate svaki obrok uz dobru raznovrsnu zdravu hranu, kao što su:

Voće: jabuke, banane, bobičasto voće, pomorandže, breskve, kruške itd.
Povrće: brokoli, karfiol, krastavac, lisnato povrće, paradajz itd.
Integralne žitarice: kvinoa, pirinač, ovas, ječam, heljda itd.
Zdrave masti: maslinovo ulje, avokado i kokosovo ulje
Izvori proteina: meso, živina, riba, mahunarke, jaja, orašasti plodovi, semenke itd.

Foto: Pixabay

Zdrav izbor je uvek nešto čemu se teži, ali ako jednom nedeljno uveče naručite picu, i to je u redu. Ostatak dana koji čini 16 sati posta dopušteno je konzumirati vodu, čaj i crnu kafu bez mleka i šećera. 

Nutricionisti preporučuju samo osam minuta vežbanja dnevno jer će se tako namirnice bolje razgraditi. Poželjan je i dovoljan unos dobrih masnoća, jaja i orašastih plodova. 

 

ZA DUŽI ŽIVOT! Šetajte bar 15 minuta dnevno!


Nema zabranjene hrane, ali pića sa šećerom ne smeju da budu deo ishrane 

Nema zabranjene hrane u osmosatnoj dijeti, nutricionisti naglašavaju da takva ishrana nije izgovor za prejedanje. Veličine porcija su vrlo važne i treba da se uzmu u obzir. Jedini izuzetak od ovog pravila su pića s visokim udelom šećera jer se osmosatna dijeta protivi preteranom unosu tečnih kalorija. Uživajte u čajevima i sokovima bez dodatih šećera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje
Društvo

Vesić ističe: Nikada se više nije gradilo, kapitalni projekti omogućili ubrzan razvoj zemlje

U Srbiji se nikada nije gradilo kao u poslednjih deset godina, a kapitalni projekti koje sprovodimo u gotovo svakom mestu dali su šansu za ubrzan razvoj zemlje,dolazak novih investicija i otvaranje radnih mesta ne samo u najvećim gradovima, izjavio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić i dodao da je to novo lice uspešne i razvijene Srbije.

25.04.2024

14:58

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!
Fudbal

FSS se hitno oglasio: Gudelj nije otpisan za EP!

Fudbalski savez Srbije objavio je na svom zvaničnom sajtu da je defanzivac Sevilje Nemanja Gudelj (32) juče imao operaciju kolena, koja je prošla dobro i da postoji mogućnost da ipak bude deo tima na Evropskom prvenstvu u Nemačkoj!

25.04.2024

13:08

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija