• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

04.02.2019

19:01

OKREPLJUJUĆE ZIMSKE NAMIRNICE: Bundeva, cimet, leblebije...

Ljubav

OKREPLJUJUĆE ZIMSKE NAMIRNICE: Bundeva, cimet, leblebije...

Podeli vest

Opšte poznato i naučno dokazano je da hrana može da oraspoloži i usreći, a tokom zime, kada su dani kratki i hladni, ta svojstva hrane se posebno ističu...

Uživajte u neodoljivo finim jelima od zimskih namirnica.

1. Kiseli kupus
Niske energetske vrednosti, neizmerno bogatstvo vitamina, minerala, vlakana, antioksidansa, deluje probiotički, jača imuno sistem, ali najbolje ga je konzumirati bez zagrevanja i dugog kuvanja, pa pokušajte da ga jedete što više kao salatu začinjenu bundevinim uljem i čili papričicom.

2. Pasulj i leblebije
Spadaju među najbolje i najveće biljne izvore proteina, a u kombinaciji sa žitaricama imaju visokokvalitetan sastav proteina koji se može uporediti s mesom ili mlečnim proizvodima, pa povremeno izbacite meso i zamenite ga takvim obrokom.

Foto: Shutterstock

3. Batat i bundeva umesto krompira
Bogat su izvor antioksidanata kao što su beta karoten, vitamini (posebno vitamin E), minerali, vlakna. Batat kuvajte ceo, neoguljen u vrlo malo vode, a slatkast ukus daje mu jednu drugačiju, ukusniju notu. Od batata ili bundeve pripremite ukusni pire, gustu čorbu ili ih zapecite, prelijte maslinovim uljem i ruzmarinom.

REŠENA DILEMA: Da li vam preti grip ako ste ga već "odležali"?

4. Cvekla
Jedite je sirovu ili kuvanu, bogat je izvor vitamina, minerala, vlakana, odlična za anemične osobe, a nadasve ukusna. Začinite je kaparima, belim lukom, maslinovim uljem i aćeto balzamikom i navalite.

Foto: Shutterstock

5. Heljdina, ječmena, prosena kaša
Niske energetske, a bogate nutritivne vrednosti, te obilje vitamina, minerala, vlakana, zahtevaju da što češće budu na vašoj trpezi. Pripremite ih kao prilog, njima punite sarmu, dodajte u pasulj, mešane salate... Kuvani proso umešajte u čorbicu, u jogurt za doručak, pomešajte s dinstanim povrćem ili pripremite uštipke.

6. Ulje od bundeve
Bogato vitaminima A, E i cinkom, odličan izvor omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Osim za salatu, kašičicom ovog ulja možete preliti i sladoled od vanile, a zatim posuti bundevinim semenkama.

Foto: Shutterstock

7. Domaći integralni hleb
Pružiće vam sitost, a ujedno vas opskrbiti vitaminima, mineralima i vlaknima. Premažite krišku hleba namazom od leblebija ili avokada. Biće drugačiji, a vaš organizam će biti puno zadovoljniji.

ARONIJA TERA VIRUSE: Nazivaju je namirnica budućnosti jer ima IZUZETNA LEKOVITA SVOJSTVA!

8. Knedle, palenta
Prelijte ih jogurtom, kiselim mlekom ili zagrejanim maslacem. Poboljšaćete probavu, a organizam obezbediti svim potrebnim nutrijentima.

Foto: Shutterstock

9. Cimet, karanfilić, kurkuma i đumbir
Deluju antioksidativno, protivupalno i antibakterijski. Cimet dodajte u med, pa popijte ujutro otopljen u mlakoj vodi, dodajte u kolače, čaj ili štrudle. Karanfilić dodajte u kuvano vino, umake... Kurkumu obavezno u čorbe od povrća i pirinač, a đumbir u čaj, napitke, variva, rižota, prženo povrće i slično.

DIJETA IZ SNOVA: Jabuka pre obroka za top-formu i dužu sitost!

RECEPTI:

Foto: Shutterstock

Češki kupus

Sastojci: 500g kiselog kupusa, 1/3 šoljice kobasice ili pančete, 1/3 šoljice celera, 1luk, 2 čena belog luka, po dve kašike peršuna i koncentrata paradajza, mlevena slatka paprika, ulje
Priprema:
Propržiti sitno seckan luk zajedno sa slaninom ili kobasicama, pa začiniti belim lukom. Zatim dodati oceđen kiseli kupus, propržiti par minuta, naliti sa 500 ml vode, pa dodati ostale sastojke. Dobro promešati i ostaviti da se kuva na srednjoj temperaturi. Kad je pola tečnosti isparilo, u maloj šoljici promešati kašiku brašna sa malo vode i zaliti kupus da se zgusne. Na kraju umešati sitno iseckan peršun.

IDEALNA ZA ZIMSKE DANE: Čorbica od krompira i praziluka!

Foto: Shutterstock

Salata od cvekle

Sastojci: glavica cvekle, 100 gr feta sira, sok od pola limuna, so i biber, malo krupno seckanog badema, hladno ceđeno maslinovo ulje
Priprema:
Očišćenu cveklu krupnije izrendati. Dodati so, biber, limunov sok, malo maslinovog ulja, promešati, pa dodati izmrvljen feta sir. Ukrasiti listovima badema i preko svega preliti sa malo maslinovog ulja.

Foto: Shutterstock

Začinjene leblebije sa tunom

Sastojci: konzerva od 450 g leblebija, 2 pečene paprike, maslinovo ulje, glavica sitno iseckanog crnog luka, po pola kašičice mlevenog kumina, tucane ljute paprike i kari začina, na vrh noža mlevenog đumbira, 2 konzerve tunjevine, 2 pune kašike sitno iseckanog peršuna, so i biber, čen pasiranog belog luka
Priprema:
U većem tiganju ispržiti luk, pa dodati beli luk, polovinu paprika i sve začine i još kratko propržiti sve zajedno. Leblebije ocediti, isprati pod mlazom hladne vode i dodati u isprženi luk sa začinima. Promešati sve samo da se leblebije kratko zagreju. Sipati sve u veću činiju, dodati oceđenu tunjevinu, ostatak paprika, posoliti, pobiberiti i posuti peršunom.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)
Live TV

Šta se krije iza jezivog projekta "Lavanda"? Veštačka inteligencija napravljena zato da ubija! (VIDEO)

Gost "Info dana" bio je analitičar Saša Borojević. On je govorio o tome na koji način su povezani svi ratovi koji se trenutno rasplamsavaju po celom svetu. Evo kakve veze ima Balkan i Srbija sa projektima velikih sila. Uživo u program, putem vajber linka, uključio se i Dževad Galijašević, stručnjak za terorizam koji je komentarisao kompleksne odnose između Amerike i Izraela.

19.04.2024

17:55

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija