• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: namirnice.ba/informer.rs

01.03.2019

09:13

ZDRAVE GRICKALICE: Samo šaka ovih semenki sprečava 9 opasnih bolesti!

Ljubav

ZDRAVE GRICKALICE: Samo šaka ovih semenki sprečava 9 opasnih bolesti!

Podeli vest

Semenke bundeve se u medicinske svrhe koriste već hiljadama godina. Bogat su izvor magnezijuma, kalcijuma, kalijuma, gvožđa, cinka i vitamina K

Odličan su izbor za grickanje jer su bogate omega 3 masnim kiselinama koje su telu potrebne za održavanje zdravlja srca i regulisanju krvnog pritiska. Otkrijte iznenađujuće zdravstvene prednosti semenki bundeve i zašto ih trebate jesti umesto nezdravih grickalica. 

Protiv raka 

Istraživanje koje su sproveli španski naučnici pokazalo je da semenke bundeve sadrže spojeve koje se uspešno bore protiv ćelija raka. Još jedno istraživanje, ovog puta nemačkih naučnika, potvrdilo je da žene koje su prošle kroz menopauzu i svakodnevno jedu semenke bundeve imaju za 23% manji rizik od nastanka raka dojke. Jednako delotvorno su se pokazale i semenke suncokreta. 

Dobre za zdravlje prostate 

Ulje semenki bundeve se koristi za lečenje povećane prostate ( hiperplazije ). Ovo ulje sadrži fitokemikalije i antioksidanse koji smanjuju nivo slobodnih radikala u telu i sprečavaju nastanak kancerogenih ćelija. 

TRI RECEPTA ZA ZDRAVO MRŠAVLJENJE! Evo kako da iskoristite ovaj moćan začin



Ublažavaju simptome menopauze 

Ako tražite prirodan način da poboljšate raspoloženje ili ublažite simptome menopauze, semenke bundeve su odličan izbor. One regulišu napade vrućine, glavobolju, smanjuju bol u zglobovima i smanjuju učestalost naglih promena raspoloženja. Naučnici su dokazali da semenke bundeve povećavaju nivo dobrog (HDL) holesterola i regulišu krvni pritisak. 

Foto: Pixabay

Smanjuju holesterol 

Istraživanja su pokazala da semenke bundeve loš holesterol mogu smanjiti za 13 posto, a nivo ukupnog holesterola za 10 odsto. Takođe će smanjiti rizik od nastanka krvnih ugrušaka, bolesti kardiovaskularnog sistema, moždanog i srčanog udara.

Štite od dijabetesa 

Semenke bundeve su bogate zdravim nezasićenim masnim kiselinama. Ustanovljeno je da su delotvorne u regulisanju nivoa šećera u krvi i povećanju osetljivosti tela na inzulin. Brojni stručnjaci dijabetičarima preporučuju semenke bundeve kao namirnicu za svakodnevno konzumiranje. 

DEPRESIVNI STE? Nezdrava hrana utiče na ove mentalne bolesti



Dobre za mršavljenje 

Bogat su izvor vlakana i proteina, tvari koje su ključne u gubitku kilograma. Samo 30 g semenki bundeve ima oko pet grama proteina, što će vas duže držati sitima. Ipak, konzumirajte ih umereno jer šoljica semenki sadrži oko 285 kalorija. 

Foto: Pixabay

Poboljšavaju raspoloženje 

Odlične su za fizičko, ali i psihičko zdravlje. Nučnici su ustanovili da semenke bundeve pokazuju odlične rezultate u smanjenju simptoma depresije. Odlične su za smanjenje stresa i anksioznosti. 

Olakšavaju artritis 

Naučnici su ustanovili da semenke bundeve imaju antiupalno delovanje koje ublažava simptome artritisa. Ako patite od artritisa, svaki dan pojedite oko 30 grama semenki bundeve kako biste olakšali simptome artritisa. 

OVO SU najzdraviji narodi na svetu, a sve GDE SE NALAZI SRBIJA!



Sprečavaju nastanak osteoporoze 

Osobe kojima u telu nedostaje cinka trebaju razmisliti od tome da počnu grickati semenke bundeve. One su odličan izvor cinka, minerala koji je potreban za izgradnju kostiju. Samo četvrtina šoljice semenki bundeve sadrži čak 17 odsto preporučene dnevne vrednosti cinka.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)
Live TV

Zelenski postao meta Rusije? Sledi osveta Moskve za teroristički napad! (VIDEO)

Šefovi Službe bezbednosti, Glavne obaveštajne uprave Ukrajine i predsednik Volodimir Zelenski biće eliminisani raketnim udarima, avionima ili specijalnim snagama Oružanih snaga Rusije. Prema navodima, doneta je odluka da se eliminiše jedan broj vojno-političkih lidera Ukrajine visokopreciznim, bespilotnim sredstvima ili dejstvima specijalnih snaga ruske vojske. Da li je ovakava scenario moguć i šta bi on doneo svetu, u "Info jutru" govorio je reditelj Ljubiša Ristić.

28.03.2024

13:31

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!
Fudbal

Šta čeka "orlove" do juna? Tadić juri trofeje, Gudelj traži formu, a Mitar dominira!

Fudbalska reprezentacija Srbije odigrala je dve prijateljske utakmice u martu, sa polovičnim uspehom. Poraz od Rusije (4:0) još jednom je pokazao brojne nedostatke u igri "orlova", dok trijumf nad Kiprom (1:0) nikoga nije ubedio da su puleni Dragana Stojkovića kadri za velika dela i uspeh na predstojećem Evropskom prvenstvu. Pre toga, ostalo je da se završi klupska sezona u šampionatima širom Evrope i sveta gde nastupaju naši igrači.

28.03.2024

16:03

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija