• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92/Informer.rs

08.03.2019

14:44

NA NOGE LAGANE! Nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost, evo i zašto!

Ljubav

NA NOGE LAGANE! Nijedan lek ne može da zameni fizičku aktivnost, evo i zašto!

Podeli vest

Dan žena je svakako odličan trenutak da istaknemo značaj fižičke aktivnosti na zdravlje svake žene, kako fizičko tako i psihičko. Pre dve godine je rađeno telefonsko istraživanje sa ciljem da nam da odgovor koliki procenat ženske populacije u Srbiji redovno rekreativno trenira...

Sa svih strana ćete čuti da je vežbanje veoma zdravo, da produžava životni vek, da deluje preventivno, pa čak u nekih slučajevima i leči. U čemu je ustvari benefit treninga i sportskog načina života, zašto je vežbanje zdravo, objašnjava Milan Zarić, master profesor sporta i fizičkog vaspitanja.  

1. Reguliše krvni pritisak
- naročito kod osoba koje su gojazne i koje vode neaktivan način života. Smanjenjem krvnog pritiska smanjićete i mogućnost dobijanja moždanog udara. 

2. Smanjuje holesterol- ceo život se trudite da smanjite nivo lošeg LDL holesterola, a da se nivo dobrog HDL holesterola poveća. Adekvatnim vežbanjem ali i ishranom čistite krvne sudove od lošeg holesterola i utičete da se nivo HDL dobrog holesterola poveća. Time takođe sprečavate pojavu ateroskleroze. 

Foto: Shutterstock

3. Sprečava loma kostiju- jačanjem muskulature utičete na izdržljivost celog lokomotornog aparata. Lomovi su najčešći kod dece i kod starijih osoba, glavni razlog za to je slaba muskulatura koja nedovoljno podržava ekstremitete. Ako su mišići slabi, čak i skok sa visine od 30 cm može biti poguban za neke od kostiju nogu. Osteoporoza je jedan od zdravstvenih problema na koje vežbanje ima pozitivan efekat. 

(VIDEO) ŽENA OD GUME POSTOJI! Nogama stavlja naočare, a tek da vidite na čemu stoji...



4. Reguliše telesnu masu, a to direktno utiče na kvalitetniji i duži život. Nije isto ceo život nositi 100 kilograma ili 60 kilograma, razlika je velika, čovek se troši, smanjite svoju telesnu masu i produžićete život. 

5. Zdrava ishrana i fizička aktivnost smanjuju rizik od pojave raka debelog creva, po nekim autorima rizik se smanjuje za čak 40 odsto. 

Foto: Shutterstock

6. Zdravije srce- ako trenirate svoje srce učinićete da ono bude jako i zdravo, a život srećniji i duži. 

7. Sprečava pojavu insulinske rezistencije- možemo reći da je insulinska rezistencija jedan od problema modernog društva, bolest za koju smo samo mi krivi, naš način ishrane i neaktivni stil života. 

STIŽE PROLEĆE: Čarobni napitak za koji tvrde da topi kilograme kao od šale!



Naravno da ima još pozitivnih efekata treninga, kao što su poboljšanje funkcionalne sposobnosti i stabilnosti endokrinog sistema, snižavanje rizika od formiranja tromba, prevencija i otklanjanje psihoemocionalne napetosti, povećavanje tolerancije i otpornosti na stres, povoljan uticaj na vid i sluh...

Inače, u Srbiji rekreativno trenira manje od 10 odsto žena. 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

komentari
Marcioni

pre 5 godina

Nije samo fizička aktivnost dobra za žene, nego za celokupnu populaciju. Imam problem sa srčanim aritmijama (preskače u toku rada banalno rečeno). U martu prošle godine na holter pregledu ustanovljeno mi je oko 2000 preskoka. Istovremeno počeo sam da trčim 2 puta nedeljno. Krajem septembra na ponovljenom holteru imao sam samo 73 preskoka. To je najbolji dokaz koliko je fizička aktivnost dobra za srce. Osetio sam još dobrih stvari, a sigurno su se poboljšali i ostali parametri.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija