• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dnevno.hr/informer.rs

11.03.2019

11:07

KADA TREBA PIJETE TOPLU, a kada hladnu vodu da biste smršali?

Ljubav

KADA TREBA PIJETE TOPLU, a kada hladnu vodu da biste smršali?

Podeli vest

Najvažnije pravilo zdravog života glasi: minimalno osam čaša vode dnevno. Ako trenirate ili pokušavate da smršate, morate da znate da sama ishrana neće dati rezultate bez pravilnog unosa vode, koja je u ovom slučaju i bitnija

Da bi telo normalno funkcionisalo, za cirkulaciju i rad creva od velike je važnosti unos dovoljne količine vode. 

Ipak i ovde treba praviti razliku. Možda ste čuli da postoji polemika oko toga da li je bolje piti toplu ili hladnu vodu. Zapravo, za pravilno funkcionisanje organizma dobre su obe opcije, ali postoji pravilo kada se pije topla, a kada hladna. 

Hladna voda 

Ne postoji bolji način da se rashladite i osvežite nego hladnom vodom. 

PREVIŠE RADITE? Imate viši rizik od depresivnih epizoda!



Treba je piti pre treninga jer podstiče sagorevanje kalorija. Pijenje hladne vode pomaže u očuvanju tela od pregrejavanja, posebno dok vežbate, ili tokom toplog vremena. Nepotrebno povećanje telesne temperature može opteretiti vaše srce jer vene imaju tendenciju širenja. 

Konzumacija hladne vode da bi se snizila telesna temperatura takođe pomaže u suzbijanju dehidracije koja može nastati zbog prekomernog znojenja. 

Foto: Shutterstock

Hladna voda razbuđuje. Kada smo pospani imamo naviku da popijemo više kafe nego što je neophodno, a to neće pomoći. Ako osetite pospanost, popijte jednu do dve čaše vode koje će vas odmah razbuditi. 

ČINI ČUDA: Napravite čaj koji topi kilograme i ubrzava metabolizam!



Topla voda 

Dobar je izbor, naročito ujutro nakon buđenja, jer podstiče rad svih organa, metabolizam i probavu. Kada završite trening, najbolji način da nadoknadite izgubljenu tečnost i povratite energiju jeste konzumacija upravo tople, tačnije mlake vode sobne temperature, koja će vas očistiti iznutra. 

Foto: Pixabay

Topla voda sprečava starenje kože. Delotvornija je za ispiranje nakupljenih toksina u telu od hladne vode. S oslobađanjem tela od otpadnih proizvoda, koža može postati mekša i sjajnija. Takođe, potiče proizvodnju strukturnih proteina kolagena i elastina, što zateže kožu i zaglađuje bore. 

 

UPORNA EŠERIHIJA KOLI! Dobra higijena je najbolja preventiva



Odlična je za rad creva. To je zato što pomaže u razbijanju hrane na manje čestice, dopuštajući im da prolaze glatko kroz gastrointestinalni trakt. Pijenje tople vode pomaže u suzbijanju zatvora, kao i drugih simptoma povezanih s njim, kao što su nadutost, gasovi ili grčevi u želucu. 

Naravno, nikako ne smete da pijete toplu vodu koja dolazi direktno iz bojlera.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija