• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informers

25.03.2019

10:43

PIJETE VRUĆU KAFU ILI ČAJ? Možda je vreme da menjate ovu naviku!

Ljubav

PIJETE VRUĆU KAFU ILI ČAJ? Možda je vreme da menjate ovu naviku!

Podeli vest

Možda vas i neće iznenaditi podatak da je čaj toliko popularan napitak, da se širom sveta svake sekunde ispije oko 25.000 šolja čaja. Međutim, nova istraživanja pokazuju da ovaj napitak ne bi trebalo da pijete vruć jer se time povećava rizik obolevanja od raka jednjaka

Nova studija fokusirala se na navike ispijanja čaja 50.000 Iranaca, starosti od 40 do 75 godina. Ovo istraživanje osnažilo je ranija saznanja da vruć čaj povećava rizik od kancera jednjaka.

Primarni faktori rizika za ovu opasnu bolest su pušenje i alkohol, ali Američko udruženje za kancer ističe da konzumiranje vrućih napitaka povećava broj skvamoznih ćelija koje su odgovore za ovu vrstu raka. Stručnjaci kažu da to potencijalno nastaje usled dugotrajni oštećenja ćelija uzrokovanih vrućih napicima.

U najnovijoj studiji temperatura čaja je merena objektivno (stvarna temperatura tečnosti) i subjektivno (temperatura čaja koja najviše odgovara osobi).

DUHOVNE PORUKE ETERIČNIH ULJA! 5 biljaka koje pročišćavaju energiju i utiču na raspoloženje!

Tokom trajanja ove studije, dijagnostikovano je 317 slučajeva kancera jednjaka. Faktori poput više temperature čaja, toga da osoba voli da pije "veoma vruć" čaj i kraće vreme između sipanja čaja u šolju i ispijanja, povezani su sa većim rizikom obolevanja od kancera jednjaka.

Foto: Shutterstock

U poređenju sa učesnicima koji su pili oko dve šolje čaja niže temperature, osobe koje su pile više od dve šolje čaja dnevno, temperature više od 60 stepeni Celzijusovih, imale su 90 odsto povećan rizik od raka jednjaka.

- Prema našim izveštajima, ispijanje veoma vrućeg čaja povećava rizik od kancera jednjaka, pa je veoma preporučljivo sačekati da se napitak malo ohladi pre ispijanja - kaže vodeći autor studije dr Farad Islami.

NEMA ŠTA NE LEČI! Pomešajte dva sastojka i dobićete NAJMOĆNIJI ANTIBIOTIK na svetu!

S obzirom na to da čaj drugi najpopularniji napitak na svetu, posle vode, ovi podaci su vrlo značajni. Iako se ističe da vruć čaj ni slučajno nije uzrok raka jednjaka – i drugi faktori rizika, uključujući genetiku i faktore iz okruženja povećavaju rizik – ipak je preporučljivo da ne pijete baš vreo čaj.

Foto: pexels.com

Takođe, profesor oralnog i dentalnog zdravlja dr Bing Hu ističe da se ovo otkriće lako može "proširiti" i na druge napitke, odnosno na sve tečnosti koje se unose vruće.

SVE VREME SMO PRAVILI GREŠKU? Šokantna saznanja britanskih naučnika o upotrebi antibiotika!

- Dobro je poznato da su temperature više od 60 stepeni Celzijusovih štetne za keratinocite koji proizvode keratin, važan protein od kojeg je sačinjen spoljašnji deo kože - ističe on.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje
Politika

Ministar Momirović: Prijatelji se oslanjaju na prijatelje

U okolnostima velikih pritisaka kojima je Srbija izložena mi nećemo pognuti glavu i izabrati put povlačenja, rekao je ministar Tomislav Momirović nakon radne večere sa ambasadorima islamskih zemalja u Srbiji održanoj u Vili dinastije Obrenović u Smederevu.

24.04.2024

19:53

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!
Kataklizma u najavi!

Šta se to dešava u Kini, tonu Peking, Šangaj i još druga 82 milionska grada! Ako naučnici ne nađu ređšenje biće potopljeni!

Nova studija objavljena u časopisu Science otkriva da skoro polovina velikih kineskih gradova tone, stavljajući milione stanovnika u opasnost od poplava. Istraživači su analizirali 82 kineska grada sa populacijom većom od dva miliona koristeći satelitske podatke kako bi pratili promene nadmorske visine između 2015. i 2022. godine.

24.04.2024

22:11

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija