AKO HOĆETE U SOLARIJUM U SRBIJI, MORATE DA POTPIŠETE OVAJ OBRAZAC! Od sada se daje pristanak za kvarcovanje!

Public

11:46 Ljubav i zdravlje 0

Informer.rs/Telegraf.rs | 18. 04. 2019.

AKO HOĆETE U SOLARIJUM U SRBIJI, MORATE DA POTPIŠETE OVAJ OBRAZAC! Od sada se daje pristanak za kvarcovanje!

Solarijum u Srbiji više ne smeju da koriste mlađi od 18 godina, a svi ostali će pre kvarcovanja morati da potpisuju obrazac za informisani pristanak u dva primerka - jedan će ostajati u salonu, a drugi kod korisnika

Ove izmene uvedene su jer u Srbiji svake godine od karcinoma kože oboli oko 600 ljudi, a njih 200 u trenutku postavljanja dijagnoze već ima metastaze. Lekari objašnjavaju da je nastanak melanoma kod mladih od 18 do 29 godina u najvećem broju slučajeva posledica UV zračenja u solarijumu.

ŠOK! ZABRANJEN SOLARIJUM U SRBIJI! Moći će da se koristi samo uz POTPIS!

Na ovom obrascu biće  naznačeno da korisnik na sopstveni rizik koristi solarijum i u njemu će biti navedena sva štetna dejstva UV zračenja, a upravo zato će u svakom objektu koji nudi kvacovanje morati da stoji vidno postavljen natpis "UPOTREBA SOLARIJUMA MOŽE IZAZVATI RAK KOŽE". 

Ja ______________________________ sam zakonski punoletna/tan i pažljivo sam pročitala/o i razumela/o informaciju sadržanu o napred navedenom štetnom dejstvu upotrebe solarijuma i na sopstveni rizik svojevoljno biram da u ovom objektu __________________________ budem izložen/a ultravioletnom zračenju.

OVO ĆE PISATI NA OBRASCU ZA PRISTANAK ZA KORIŠĆENJE SOLARIJUMA 

Upotreba solarijuma predstavlja izlaganje kože i vidljivih sluznica ultravioletnom zračenju i može ozbiljno narušiti Vaše zdravlje i dovesti do raka kože.

Upotreba solarijuma može da dovede do:

1. Povećanog rizika za nastanak raka kože - lica koja koriste solarijum pre 35. godine starosti izlažu se riziku za nastanak malignog melanoma za 75 odsto, a korišćenje solarijuma u bilo kom uzrastu povećava rizik za nastanak melanoma za najmanje 20 odsto

2. Povećanog rizika za nastanak raka kože sa svakom upotrebom solarijuma

3. Oštećenja oka, uključujući melanom oka i povećani rizik za nastanak katarakte

4. Prevremenog starenja kože, koja postaje rapava, gruba i naborana u mlađem životnom dobu

5. Kratkoročnog, odmah vidljivog, rizika za zdravlje ukoliko se solarijum neadekvatno koristi, kao što je:

- Pregorevanje kože, koja postaje crvena, bolna, a mogu se javiti i plikovi

- Suvoća kože

- Osip praćen svrabom

- Upala konjunktive oka praćene svrabom i težom povredom oka

Solarijum ne mogu da koriste:

1. Lica koja koriste lekove koji povećavaju osetljivost na ultravioletno zračenje

2. Maloletna lica

3. Lica koja su bolovala ili boluju od malignih tumora kože ili boluju od oboljenja koja su praćena pojačanom osetljivošću na UV zračenje i/ili toplotu

Po novom Pravilniku solarijum ne smeju da koriste ljudi koji koriste lekove osetljive na UV zračenje, maloletne osobe i svi koji su bolovali ili boluju od malignih tumora kože ili od oboljenja koja su praćena pojačanom osetljivošću na UV zračenje i toplotu.

Vlasnici solarijuma moraće da poseduju sertifikat o tehničkim karakteristikama aparata i servisnu knjigu. Tehničku ispravnost solarijuma utvrđuje ovlašćeno lice na svakih šest meseci. Podaci o urađenom pregledu unose se u servisnu knjigu, a na solarijum se stavlja kontrolna nalepnica o izvršenom pregledu.

U kabini solarijuma postavlja se digitalni merač utrošenog vremena lampi bez mogućnosti resetovanja kako bi svaki klijent mogao da ima uvid o istrošenosti lampi, kao i sertifikat proizvođača o roku upotrebe lampi. Neposredno posle redovne zamene lampi, od strane ovlašćenog lica, stavlja se nalepnica sa datumom zamene.

Pored navedenih stanja, najveći rizik za zdravlje od upotrebe solarijuma imaju lica svetle puti, lica sa brojem mladeža preko 50, sa velikim brojem pega, koja su ranije imala opekotine od sunca, koja imaju oslabljen imunološki sistem, kao i lica čiji su krvni srodnici imali maligne tumore kože.

U trudnoći koža postaje pojačano osetljiva na dejstvo ultravioletnih zraka, opekotine od sunca su češće i povećan je rizik za nastanak raka kože.Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]