• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: stvarukusa.rs

20.04.2019

11:04

ISHRANA I ZAČEĆE! Deset namirnica koje će vam povećati plodnost

Ljubav

ISHRANA I ZAČEĆE! Deset namirnica koje će vam povećati plodnost

Podeli vest

Jedan od problema, kada je plodnost u pitanju je taj što se danas ljudi relativno kasno odlučuju na potomstvo, usled čega se mogućnost začeća znatno smanjuje. Pored toga, u velikoj meri smo izloženi hemikalijama koje utiču na hormone a slobodni radikali oštećuju jajne ćelije i i spermu. Kada na sve to dodamo i stres, svesni smo nivoa negativnih efekekata na naše telo i plodnost

Istraživanja pokazuju da kvalitet i zdravlje sperme i jajne ćelije u velikoj meri utiče na plod, na kasnije zdravlje bebe pa čak i na zdravlje tog deteta u zrelom dobu. Prema ovim istraživanjima, čak i ishrana naših baka i deka tokom detinjstva može uticati na rizik od smrtnosti njihovih uničića, čak dve generacije kasnije.

Zbog svega navedenog, pokušajte zdravo da se hranite i dozvolite sebi povremene “izlete” sa slatkišima. Ovo je spisak svih namirnica koje pozitivno utiču na plodnost:

1. Avokado 

Avokado je izvor minerala, vitamina, važnih masti, proteina, ugljenih hidrata i vlakana. Takođe, avokado je odličan izvor vitamina E koji je,prema istraživanjima, blagotvoran za endometrijum i može pomoći prilikom implantacije embriona. Avokado je takođe odličan izvor folata te je stoga bitna namirnica koja pozitivno utiče na plodnost ali i na trudnoću.

2. Kaša od tikve

Kaša od tikve je najhranjiviji i najzdraviji obrok i povrće koje možete da pojedete. Bogata je vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima koja podstiču varenje. Takođe je bogata beta- karotenom koji podstiče proizvodnju hormona progesterona i povećava kvalitet i broj spermatozoida.

Foto: Shutterstock

3. Cvekla 

Cvekla je izvrstan antioksidans koji pomaže u borbi protiv neplodnosti koja je povezana s brojem godinama osobe. Cvekla je takođe bogata nitratima koji pozitivno utiču na celokupan krvotok ali i na krvotok materice i samim tim na implantaciju embriona.

4. Losos 

Losos je izvrstan izvor proteina, bogat mnogim korisnim sastojcima ali naročito Omega 3 masnim kislelinama koje imaju anti-upalno dejstvo. Prema istraživanjima, optimalan nivo omega 3 masnih kiselina je važan u regulisanju neplodnosti kod žena. Pored toga, losos je bitan za kardiovaskularni sistem, poboljšavanje moždanih funkcija i zdravlje očiju.

Foto: Pixabay

5. Jaja 

Jaja predstavljaju najhranjiviju namirnicu koju možete pojesti. Jaja su bogata holinom koji ima vrlo pozitivne efekte na razvoj fetusa a takođe utiče i na kasniji razvoj deteta. Takođe, jaja su bogata  vitaminima, mineralima i zdravim mastima a takođe su i izvrstan izvor proteina.

Foto: Pixabay

6. Orasi 

Orasi su bogati hranjivim materijama koje su ključne u borbi protiv kancera ( naročito za smanjivanje rizika od kancera prostate i dojke). Pozitivno utiču na kvalitet sperme i dobar su izvor omega 3 masnih kiselina i vitamina E, vitamina B i proteina.

7. Kinoa 

Semenje kinoe je visoko hranjivo i izvor je čistih proteina. Kinoa ne sadrži gluten i bogata je mnogim mineralima i vitaminima kao i masnim kiselinama i vlaknima pa zato predstavja dobru alternativu skrobnim zrnima kao što su kuskus i pšenica.

RECEPT ZA NAJBOLJU DETOKSIKACIJU! Prolećno čišćenje organizma

8. Potočarka 

Potočarka spada u porodicu kupusa i bogata je mnogim hranjivim materijama uključujući vitamin C, vitamin K, kalcijum, beta- karoten, gvožđe i jod. Potočarka je antioksidans koji vam pomaže da prkosite godinama i može da uspori oksidativni stres za telo, usled oštećenja uzrokovanih dejstvom slobodnih radikala.

Foto: Pixabay

9. Nar 

Nar je bogat mnogim hranjivim sastojcima uključujući vitamin C, vitamin K, folnu kiselinu i još nekoliko vitamina i minerala. Poznato je da ovi vitamini utiču na sporije starenje, deluju anti- kancerogeno, deluju pozitivno na kardiovaskularni sistem i zdravlje kostiju a takođe imaju i anti- upalna svojstva i pozitivno dejstvo a krvotok. U drevnoj Persiji nar je bio simbol plodnosti.

10. Špargla

Špargla je odličan antioksidant, izvor vitamina C i folne kiseline, pored drugih nutritivnih sastojaka. Značaj folne kiseline je veliki, kako za plodnost žena tako i za plodnost muškaraca.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti
Društvo

Nedelja sećanja na žrtve u Ribnikaru i Malom Orašju: Od 7. do 10. maja biće organizovane brojne aktivnosti

Radna grupa za uspostavljanje Memorijalnog centra u znak sećanja na žrtve masovnog ubistva u Oglednoj osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" u Beogradu, koja je formirana Odlukom Vlade Republike Srbije, predložila je na četvrtoj sednici da sve škole u Srbiji organizuju Nedelju sećanja i zajedništva u periodu od 7. do 10. maja 2024. godine, saopštilo je Ministarstvo prosvete.

19.04.2024

16:43

TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)
Live TV

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubijene Danke Ilić! Zašto ubice neće da kažu gde je telo? (VIDEO)

Mnogo je nelogičnosti u slučaju ubistva Danke Ilić. Osumnjičeni za ubistvo od samog početka pokazuju vrlo neobično ponašanje. O tome šta je sve neobično u ovom slučaju, u emisiji "Info dan" govorile su Maja Jovanović iz Biroa za borbu protiv trgovine decom i psihološkinja Katarina Matić. Uživo u program javila se i novinarka Informera Vesna Jović sa najnovijim informacijama iz okoline Bora.

19.04.2024

16:35

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija