• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informers

18.05.2019

13:15

(FOTO) POPULARNE PASTE LOŠE ZA ZUBE? Stomatolozi nisu baš oduševljeni...

Ljubav

(FOTO) POPULARNE PASTE LOŠE ZA ZUBE? Stomatolozi nisu baš oduševljeni...

Podeli vest

Paste za zube sa aktivnim ugljem su trenutno jedan od najtraženijih dentalnih proizvoda, a novo istraživanje objavljeno u "Britiš dental žurnalu" pokazalo je da one mogu da povećaju rizik od abrazije zuba, doprinesu pojavi karijesa i da zapravo ne izbeljuju zube

Stručnjaci savetuju da oni koji žele da probaju ovakve paste budu oprezni jer mnoge od njih ne sadrže fluor, koji je ključan saveznik u zaštiti zuba od karijesa.

Analizirajući oko 50 pasti za zube sa aktivnim ugljem, naučnici su utvrdili da samo osam odsto njih sadrži fluor. Istraživanje je pokazalo da je čak i u ovim pastama koje ga sadrže efekat fluora pod znakom pitanja, jer ga ugalj "poništava".

KOD ZUBARA PRE PRVOG ROĐENDANA! 5 saveta za zdrave zubiće!

Na pastama koje su testirane tvrdi se da jačaju i izbeljuju zube, imaju efekat detoksikacije, antibakterijska i antiseptička, kao i antigljivična svojstva, a stručnjaci kažu da nijedan od tih efekata zapravo nije dokazan.

 

 

Gotovo sve testirane paste sa ugljem tvrde da izbeljuju zube, ali stručnjaci kažu da se u ovim pastama ne nalazi dovoljna količina da bi zubi zaista bili belji.

NANA, SODA BIKARBONA... Trećina Srba se leči 'bakinim lekovima', a vi?

Vodeća autorka studija dr Linda Grinvol savetuje da dobro proverite sastojke ovih pasti za zube, kako biste se uverili da sadrže fluor. Kalcijum i fosfat su takođe važni u pasti za zube, jer jačaju zubnu gleđ, dodaje ona.

- Nisu sve paste sa ugljem iste i neke od njih mogu da nanesu trajnu štetu zubima. Paste treba da sadrže fluor kako bi zaštitile zdravlje zube. Ipak, ono što najviše zabrinjava je to što svi dobri efekti ovih pasti, koji se reklamiraju, još uvek nisu dokazani.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!
NBA

Saigrač lobira za Gildžus Aleksandera: On je MVP!

Košarkaši Oklahoma siti Tandera poveli su u prvoj rundi plej-ofa protiv Nju Orleans Pelikansa sa 2:0 na krilima fantastične partije Šej Gildžus Aleksandera, kojeg saigrači smatraju ovogodišnjim najboljim igračem lige (MVP).

25.04.2024

09:50

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija