KOPRIVA, KRALJICA GVOŽĐA! Raste svuda, a univerzalni je lek!

Shutterstock

15:16 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje | 18. 05. 2019.

KOPRIVA, KRALJICA GVOŽĐA! Raste svuda, a univerzalni je lek!

Odlična kod anemije, bolnih i dugih menstruacija, pomaže u borbi protiv sezonskih alergija, moćan je čistač organizma

Kopriva je kraljica gvožđa u carstvu biljaka. Odlična je kod anemije, bolnih i dugih menstruacija, pomaže u borbi protiv sezonskih alergija, moćan je čistač organizma. Svežu koprivu možete da iskoristite na isti način kao blitvu ili spanać - ako znate da napravite pitu, proju ili čorbu sa spanaćem, znaćete i sa koprivom. Čak je i ukus vrlo sličan, s tim što je kvalitet sastojaka na strani koprive.

I korenje i lišće

Ova dragocena biljka raste svuda, najviše je ima u šumama, na zapuštenim ledinama, obalama reka i potoka. Cveta od maja do septembra, a lekoviti su koren, nadzemni delovi biljke i listovi. Korenje se skuplja u proleće i jesen, mladi listovi u proleće, a stabljika s cvetovima tokom cele godine. Kada ste u prirodi, iskoristite priliku da je naberete koristeći makaze i rukavice (birajte samo gornje delove stabljike) ili je prosto potražite na obližnjoj većoj pijaci.

NEMA ŠTA NE LEČI! Ova namirnica čuva imunitet i arterije, prirodni je antibiotik...

Zeleni listovi koprive sadrže mnogo hlorofila, a njihova hemijska struktura slična je hemoglobinu. Lišće obiluje i mineralima, pogotovo gvožđem, fosforom, magnezijumom, kalcijumom i silicijumom, supstancama koje čine ovu biljku dobrim diuretikom. Osim toga, kopriva sadrži i vitamine A, C i K, tanine, brojne aminokiseline i šećere.

Univerzalni lek

Kopriva je sjajan lek protiv reumatskih bolova i artritisa, otežanog mokrenja, oboljenja jetre, žuči i slezine. Osim toga, koristi se i za podizanje nivoa gvožđa u krvi, olakšavanje probave, ublažavanje dijareje, lečenje hemoroida i kolitisa (zapaljenje creva).

Shutterstock

Reguliše i nivo šećera u krvi, pa se nalazi u mnogim čajnim mešavinama koje koriste dijabetičari, ali ima primenu i u lečenju hroničnih dermatoloških oboljenja poput ekcema, akni i prekomernog opadanja kose. Kopriva je moćan čistač organizma, smanjuje nivo holesterola u krvi i pomaže u borbi protiv sezonskih alergija.

KOLIKO BRZO HODATE? To bi moglo da predvidi dužinu životnog veka!

Prema nekim mišljenjima, najbolji način da se iskoriste sastojci iz koprive kao lek jeste da se ne kuva. Pravi se takozvana infuzija ili sok od koprive, kada se sveži listovi potope u prokuvanu vodu i ostave preko noći.

Kako se koristi?

Za oporavak - Dve kašičice sušene koprive prelijte sa 2 dl vrele vode, ostavite da odstoji 10 minuta, procedite i pijte dva do tri puta dnevno. Ovaj čaj rešiće sve probleme s ekcemom, glavoboljom, mokraćnim kanalima, želucem, anemijom... Možete da ga pijete i kada vas muče virusne ili bakterijske infekcije.

Shutterstock

Kupka od koprive - Kupka se posebno preporučuje ljudima koji imaju probleme sa išijasom. Stavite veću količinu celih biljki (sa korenom) u hladnu vodu u šerpu tokom noći. Ujutru skuvajte mešavinu i sipajte u kadu koja već ima tople vode u sebi. Kupajte se u ovom čaju koliko god želite, a na sličan način možete napraviti i kupku za lepa stopala.

(FOTO) POPULARNE PASTE LOŠE ZA ZUBE? Stomatolozi nisu baš oduševljeni...

Protiv peruti - Dve pune šake koprive prelijte s pola litra vrele vode, ostavite da odstoji pet minuta, procedite i dodajte šoljicu sirćeta. Umasirajte ovu tinkturu u kožu glave pola sata pre pranja kose.

RECEPTI:

Shutterstock

Lagana čorba

Sastojci: 200 g koprive, so, kašika ulja, 20 g putera, 25 g brašna, 2 čena belog luka, muskatni oraščić, biber, 100 ml mleka, žumance.
Priprema:
Koprivu prelijte kipućom slanom vodom, kratko prokuvajte i potom usitnite u električnoj seckalici. Na ulju i puteru propržite brašno, dodajte usitnjeni beli luk, usitnjenu čorbu od koprive i kuvajte oko pet minuta. Dodajte narendani muskatni oraščić, biber i 50 ml mleka. Preostalo mleko pomešajte sa žumancem i dodajte u čorbu uz neprekidno mešanje. Kuvajte još par minuta. Poslužite s prepečenim kockicama hleba.

Shutterstock

Prolećna pita

Sastojci: 215 g integralnog brašna, kašičica praška za pecivo, 100 g omekšalog putera, jaje, prstohvat soli, kašika kisele pavlake. Za nadev: 200 g mlade koprive, pola glavice crvenog luka, 2 kašike ulja, 2 jaja, 200 g kisele pavlake, 150 g feta sira.
Priprema:
Blanširajte koprivu na minut-dva, ocedite i stavite sa strane. Umutite jaje s puterom i pavlakom, dodajte brašno i prašak za pecivo. Zamesite kuglicu testa, razvucite rukama po plehu obloženom papirom za pečenje. Stavite testo da se zapeče na 220 stepeni sedam minuta, pa ga izvadite iz rerne. Propržite luk, dodajte iseckanu koprivu i tu mešavinu pospite po testu. Na to pospite izmrvljeni feta sir. Umutite jaja i pavlaku, pa prelijte pitu. Stavite u rernu na 190 stepeni i pecite oko 25 minuta.

Shutterstock

Zeleni smuti

Sastojci: kivi, banana, šaka listova koprive, 2,5 dl vode.
Priprema:
Ubacite sve sastojke u blender i miksajte 20 do 30 sekundi. Za bogatiji ukus i više hranljivih sastojaka ubacite i malo kelja i/ili peršuna, a umesto kivija možete koristiti pomorandžu ili jabuku.



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]