• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/N.L.

18.05.2019

15:32

TOPLO, HLADNO, TOPLO... Zbog (ne)vremena preti infarkt!

Ljubav

TOPLO, HLADNO, TOPLO... Zbog (ne)vremena preti infarkt!

Podeli vest

Žalimo se na bolove u kostima, mišićima i zglobovima, ubrzan rad srca, gušenje, vrtoglavicu, umor, malaksalost, kaže dr Marija Radulović, specijalista urgentne medicine, i upozorava na oprez, naročito na redovno uzimanje lekova, ali i na češće kontrole krvnog pritiska

Smene kiše i sunca, nagla zahlađenja i otopljenja, velika vlažnost vazduha i promene atmosferskog pritiska razlog su zašto su ovih dana lekarske ordinacije pune. Žalimo se na bolove u kostima, mišićima i zglobovima, ubrzan rad srca, gušenje, vrtoglavicu, umor, malaksalost, kaže dr Marija Radulović, specijalista urgentne medicine, i upozorava na oprez, naročito na redovno uzimanje lekova, ali i na češće kontrole krvnog pritiska, jer aktuelni klimatski uslovi mogu da uzrokuju i iznenadnu srčanu smrt.

Najviše trpi krvotok

- Stari Grci su davno znali da postoji povezanost vremenskih prilika i zdravlja ljudi, a Hipokrat, koji se smatra tvorcem moderne medicine, posebno je isticao važnost sagledavanja vremenskih prilika prilikom procene zdravstvenog stanja pacijenta i određivanja terapije. On je zapazio da vremenske promene utiču u pozitivnom ili negativnom smislu na ljude, što opet zavisi od zdravstvenog stanja, životne dobi i sredine u kojoj čovek živi, ali i od mogućnosti njegovog prilagođavanja i psihofizičkog stanja - kaže dr Marija Radulović.

Foto: Shutterstock

Ne valja ni leto

Od uticaja klimatskih uslova nismo pošteđeni ni leti...

- Visoke temperature deluju na širenje krvnih sudova, pojačano je znojenje, a s obzirom na to da se jede laganija hrana, vrednosti krvnog pritiska su niže. Toplo i vlažno vreme ne pogoduje plućnim bolesnicima, a tada su češći i bubrežni i napadi žuči - kaže dr Marija Radulović.

Poslednjih decenija smo svedoci naglih klimatskih promena, oscilacije u temperaturi za 20 i više stepeni, kao i velikih promena atmosferskog pritiska, kada najviše trpi krvotok.

KOPRIVA, KRALJICA GVOŽĐA! Raste svuda, a univerzalni je lek!

- Niske temperature deluju na suženje krvnih sudova, što povećava krvni pritisak, dok na periferiji dolazi do bolova u nogama i nemogućnosti da osoba dugo hoda. Hladnoća ima veliki uticaj i na krvne sudove koji hrane srčani mišić, što može da bude uzrok pogoršanja koronarnih bolesti, poput angine pektoris, ili infarkta srca. Niske temperature ne pogoduju astmatičarima, dok visok vazdušni pritisak i veća vlažnost vazduha deluju na krvne sudove mozga, te mogu da budu uzrok šloga - objašnjava naša sagovornica.

Biometeorologija

Nagle promene vremena posebno pogađaju malu decu, čiji se organizam još nije adaptirao na spoljašnje uslove, tinejdžere zbog hormonskih promena, trudnice, žene u klimaksu, stare osobe, hronične bolesnike...

Foto: Shutterstock

(FOTO) POPULARNE PASTE LOŠE ZA ZUBE? Stomatolozi nisu baš oduševljeni...

- Skoro sve osobe reaguju na nepovoljne klimatske uslove, ali su najčešće tegobe kod onih koji pripadaju grupi meteoropata, odnosno osoba kod kojih su pojave tegoba ili pogoršanje osnovne bolesti uvek povezani sa određenim vremenskim prilikama, te su oprez, redovno uzimanje lekova, ali i češće kontrole krvnog pritiska obavezni. Danas uz prognozu vremena imamo i biometereološki izveštaj uz lekarske savete kako da se ponašamo, a na ovu prognozu posebnu pažnju treba da obrate hronični bolesnici - savetuje dr Marija Radulović.

Hrana protiv umora

Promenljivo vreme ljude često čini umornim i malaksalim. Da bi se to izbeglo i povratila snaga, u jelovnik treba uvrstiti šolju supe od povrća ili mesa. Krvotoku je potreban i mikroelement hrom, a najviše ga ima u pečurkama, jagodičastom voću, suvom grožđu i koštunjavim plodovima. Ženama je naročito potrebno gvožđe, a mogu ga naći u kaši od jabuka, peršunu, dinstanom grašku i semenkama bundeve.

Foto: Shutterstock

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija