• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: vecernji.hr/informer.rs

21.05.2019

13:28

ŠTA BOJA MOKRAĆE GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU! Tragovi u urinu otkrivaju opasne bolesti!

Ljubav

ŠTA BOJA MOKRAĆE GOVORI O VAŠEM ZDRAVLJU! Tragovi u urinu otkrivaju opasne bolesti!

Podeli vest

Prilikom mokrenja treba obratiti pažnju na boju urina jer može mnogo toga otkriti o vašem zdravlju, kažu lekari

Boja, izgled i miris urina su veoma bitan pokazatelj zdravlja jer mog ubiti rezultat jednostavnih spoljnih faktora, ali i potencijalno ozbiljnih oboljenja. 

"Odrasle osobe izbace dnevno do dve litre mokraće, a tačna količina ne zavisi samo od količine popijenje tečnosti. Što manje pijete tećnosti, urin će biti žući", kaže nemački urolog Daniela Šulc-Lampel i dodaje: 

- Vrlo retko je urin zelenkast, a ta boja ukazuje na bakterijsku infekciju. Osim toga, uzrok mogu biti i određeni lekovi, poput antidepresiva, dok je penasti urin znak poremećaja u radu bubrega.

Boju mokraće određuje i hrana koju konzumirate. Borovnice je boje u ljubičastu, a cvekle i maline u crvenu.  Ljudi se najčešće uplaše kada vide crvenkastu mokraću.

PRVA JUTARNJA KAFA JE SMRT ZA ORGANIZAM! Evo šta se dešava kada je popijete na prazan stomak!

Ali ako nema jasnog razloga za crvenu boju, odmah posetite lekara jer krv u urinu može biti znak ozbiljne bolesti. Crna boja može da ukaže na tumor. Tamnožuta boja je signal koju ukazuje na poremeća u radu jetre ili žuč.

Osim boje, i miris urina može mnogo toga da otkrije o vašem zdravlju.

"Sveži urin obično nema nikakva mirisa", kaže dr Šulc-Lampel i dodaje da se određeni mirisi ne pojavljuju sve dok bakterije ne počnu da razgrađiuju ureu.

Povremena promena ipak nije štetna po zdravlje.

"To je povezano s hranom, na primer nakon konzumiranja špargli, B vitamina, luka ili nekih lekova. Urin koji miriše na amonijak može biti znak urinarne infekcije, slatkast i voćni miris ukazuje na dijabetes, a ako mokraća miriše na ribu uzrok, naročito kod žena, može biti upala mokraćnih kanala i bešike ili neka polna bolest", kaže dr Šulc-Lampel.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija