• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Promo

30.05.2019

11:37

LEČITI na vreme multiplu sklerozu

Ljubav

LEČITI na vreme multiplu sklerozu

Podeli vest

Svetski dan obolelih od multiple skleroze, obeležava se ove godine pod sloganom ”Nevidljivost MS-a”, a sa ciljem da se podigne svest javnosti o ozbiljnim problemima koji muče obolele od ove teške bolesti koja najčešće ugrožava mlade ljude

Prema podacima Društva multiple skleroze Srbije, obolelih  u Srbiji ima oko devet hiljada. Multipla skleroza je neizlečiva  bolest, a njen tok nepredvidiv. Dok kod jednih pacijenata bolest sporo napreduje i ne urušava  bitno  kvalitet  života, kod drugih su pogoršanja  agresivna,  narušavaju  njihove  mentalne  i fizičke sposobnosti  i vode u težak invaliditet . Podrška porodice i šire zajednice neophodna je ovim pacijentima, čije interese aktivno zastupa  Društvo multiple sleroze Srbije punih 45 godina i to kao krovna organizacija za 16 MS udruženja iz čitave zemlje.

  • Aktivno radimo  na pomoći i informisanju obolelih, kao i njihovih porodica, imajući u vidu sva važna pitanja za ljude koji boluju od ove teške bolesti. Naša je  vizija  da se izborimo za primenu visokokvalitetnih standarda lečenja i podrške za osobe obolele od multiple skleroze, kao i da budu priznati i prepoznati kao jednaki članovi društva.--- kaže Vesna Savić, PR Društva multiple skleroze Srbije.

Multipla skleroza napada uglavnom između 20. i 40. godine života, ali se može manifestovati i u bilo kom životnom periodu. Žene oboljevaju tri puta češće od muškaraca. Bolest nije uvek vidljiva pa je utoliko teža.

 

  • Kada imate invalidnost koja ne mora biti vidljiva a nosi spektar poteškoća, teško je objasniti i užem i širem okruženju sa čime se svakodnevno susrećete. Od zamagljenog vida i duplih slika, konstantnog osećaja zamora, problema sa urgentnim mokrenjem, neočekivanog gubitka ravnoteže i nesigurnosti pri hodu, poremećaja pamćenja i  sve je utoliko teže jer se događa mladim ljudima u najproduktivnijem životnom periodu objašnjava naša sagovornica.

U okviru Društva multiple skleroze Srbije, već 15 godina radi i  Savetovalište čija je uloga  psihosocijalnog savetodavnog rada, podrške i pomoći  od neprocenjivog značaja za obolele i njihove porodice.

Foto: Promo Hemofarm

Jedan od najtežih trenutaka je svakako saznanje pacijenta da boluje od multiple skleroze.

 

  • MS je neprevidiva bolest a neizvesnost  sledećeg pogoršanja i iščekivanje novog ataka bolesti,  jako je stresogeno. Strepnja, neraspoloženje, nesanica, osećanje usamljenosti, pad samopouzdanja,  zastoji u školovanju ili obavljanju profesionalne delatnosti, teškoće u odnosima sa drugima, osećanje beznadežnosti , neki su od razloga zbog kojih oboleli traže pomoć u savetovalištu.Treba reći i da se značajan broj brakova raspada zbog MS-a i češče muškarci napuštaju  obolele supruge – kaže Vesna Savić

Naša sagovornica posebno ističe problem sa terapijom.

  • Terapija je dostupna veoma malom broju obolelih i samo se njih 10% leči. To  je najveći problem. Bez terapije bolest brže napreduje i bitno urušava kvalitet života pacijenta, a samim tim i cele porodice. Drugi veliki problem je nega obolelih. Kod onih kod kojih je sada kasno za terapiju, a u pitanju su mlade osobe sa teškim invaliditetom, bukvalno su prepušteni sami sebi jer ih niti jedan institucionalni sistem zbrinjavanja ne prepoznaje kao potencijalne korisnike – upozorava Vesna Savić iz  Društva multiple skleroze Srbije.

 

Foto: Promo Hemofarm

MS Simfonija u Beogradu – Vreme je važno !

U Beogradu se 31.maja i 1. juna održava dvodnevni simpozijum posvećen Multiploj sklerozi.

Rana dijagnostika i pravovremeno uvođenje terapije od presudnog su značaja za pacijente. Cilj lečenja je što  duže  očuvanje zdravlja tkiva centralnog nervnog sistema i usporavanje progresije bolesti.  Obaveza struke je da o novim saznanjima iz ove oblasti edukije širu javnost i obrazloži neophodnost uvođenja novih, visokoefikasnih terapijskih opcija – kaže Prof dr Jelena Drulović jedan od vodećih predavača na simpozijumu i načelnica Odeljenja za imunski posredovane bolesti  CNS-a Klinike za neurologiju u KCS

Oboleli u Srbiji sa nestrpljenjem iščekuju da im postane dostupna savremenija i efikasnija terapija.

Ministarstvo zdravlja i RFZO čine napore da sistemski reše pitanje uvođenja inovativnih lekova u Srbiji. Volja postoji i verujemo da će se uskoro naći mogućnost da se unapredi tretman obolelih od MS-a.– ističe  prof dr Jelena Drulović.

Na skupu će govoriti i vodeći svetski stručnjaci iz ove oblasti, profesori Gavin Giovannoni, Ralf Gold, Achim Gass, kao i naši ugledni  profesori  Slobodan Vojinović, Gordana Tonćev, doc. Šarlota Mesaroš. Skup se održava u Pozorištu na Terazijama , sa početkom u 14 H.




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa
Društvo

Primenjene umetnosti važan deo projekta izgradnje beogradskog metroa

Sporazum o saradnji za aktivno uključenje studenata i nastavnog osoblja u projekat izgradnje beogradskog metroa potpisali su juče dekan Fakulteta primenjenih umetnosti prof. Goran Čpajak i direktor JKP „Beogradski metro i voz” Andreja Mladenović. Ovim preduzeće dodatno razvija saradnju sa fakultetima u cilju unapređenja struke, inovacija i tehnološkog razvoja i, od ustanova iz prvenstveno tehničke struke, proširuje je i na fakultete iz oblasti društveno-humanističkih nauka.

17.04.2024

22:23

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija