• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: mondo.rs/informer.rs

16.06.2019

15:14

BAKTERIJE ILI GLJIVICE? Simptomi najčešćih vaginalnih infekcija!

Ljubav

BAKTERIJE ILI GLJIVICE? Simptomi najčešćih vaginalnih infekcija!

Podeli vest

Beličasti trag na gaćicama u najvećem broju slučajeva nije simptom nekog zdravstvenog problema. Evo kad možete da se opustite, a kad je vreme za odlazak kod lekara

Pravovremeno otkrivanje vrste uobičajenih vaginalnih infekcija, koje se smatraju najčešćim oboljenjem kod žena u reproduktivnom periodu, bile su tema na diskusiji koja je održana u u Beogradu.

- Vaginalne infekcije su učestali problem za žene svih životnih doba, a najčešće su bakterijske i gljivične. Od bakterijskih vaginalnih infekcija pati do 60 odsto žena, a gljivična infekcija javlja se kod 70 do 75 odsto žena barem jednom tokom reproduktivnog perioda. Ono što može biti problem kod ovih stanja je što se kod velikog broja žena vaginalne infekcije mogu javiti bez ispoljavanja bilo kakvih simptoma, kod bakterijske vaginoze taj procenat doseže i 80 odsto, zbog čega mnoge žene ne traže stručnu pomoć. Nelečene, infekcije mogu dovesti do ozbiljnih komplikacija - rekao je dr Dejan Dimitrijević iz Ginekološko akušerske klinike "Narodni front".

RECEPT ZA DUG ŽIVOT! Radite ovo tri do četiri puta nedeljno i imaćete zdravo srce!

Iako se simptomi vaginalnih infekcija razlikuju, nije uvek jednostavno utvrditi da li infekcija postoji i koji je tip infekcije. Kod bakterijske vaginoze javlja se najčešće redak, mlečan i lepljiv sekret sivkasto-bele boje i veoma neprijatnog mirisa, koji podseća na ribu. Kod gljivične infekcije (vaginalne kandidijaze), najčešće se javlja gust, sirast beli sekret, praćen jakim svrabom i crvenilom, kao i peckanjem u predelu vagine i vulve.

Foto: Shutterstock

Kućni test

Na našem tržištu se pojavio prvi kućni test za dijagnostikovanje najčešćih vaginalnih infekcija, čiji su rezultati gotovi za svega 10 sekundi.

Šta je tačno vaginalni sekret? Generalno, sastoji se od sluzi koju liče žlezde koje se nalaze u grliću materice, i ćelija sluzokože koje se "ljušte" sa zidova grlića i vagine.

Pa iako je vaginalni sekret sasvim prirodna i uobičajena pojava, retko se o njemu razgovara i mnoge devojke ne znaju dovoljno o tome. Zbog toga i nije čudno što se često uznemire kad primete neku promenu.

Evo šta bi trebalo da znate:

Bistar, providan sekret: Bez brige

Ovo je verovatno sekret koji najčešće imate. Verovatno ste primetili i da se malo pojača posle seksa, ili recimo posle vežbanja. Količina koju će vaše telo proizvesti tokom dana zavisi od faze menstrualnog ciklusa, ali generalno ga ima manje neposredno nakon mensturacije, a više u vreme ovulacije.

KAKO DA ZAUSTAVITE HRKANjE? Delotvorne vežbe jezikom!

Mlečnobeli sekret: Bez brige

Ovakav sekret takođe se smatra normalnim, i može se pojaviti u različitim fazama ciklusa, a najčešće u prvoj polovini. Generalno nije razlog za brigu, ali ako imate druge simptome, peckanje, svrab ili je sekret upadljivo gust, možda je u pitanju gljivična infekcija i ne bi bilo loše da odete kod ginekologa.

Providan sekret koji se "razvlači" kao belance: Bez brige

Telo vam je spremno za ovulaciju, nivo estrogena raste neposredno pre toga, i to može da dovede do pojačanog lučenja svetlucavog providnog sekreta koji se "razvlači" kao živo belance. To je dobar znak koji ukazuje na to da možete da zatrudnite (ako želite, naravno).

Foto: Instagram/victoriassecret

Svetloružičasti sekret: Bez brige

Neposredno pred menstruaciju ponekad se pojavljuje svetloroze sekret, i to je normalno, a menstruacija će krenuti za koji dan. A ako se pojavi svetloroze sekret a ne očekujete menstruaciju, može se desiti da je u pitanju implementacija oplođene jajne ćelije, pa je u tom slučaju u pitanju znak rane trudnoće.

Beli, grudvast sekret: Crvena lampica, idite kod lekara

Mlečnobeli sekret je normalan, ali onaj koji je sirast, grudvičast - nije. U najvećem broju slučajeva, u pitanju je gljivična infekcija. Iako antimikotike možete kupiti i bez recepta, u apotekama, mnogo je pametnije da odete kod lekara.

MUČI VAS NESANICA! Onda vam sigurno fale sledeći vitamini!

Sekret koji miriše na ribu: Crvena lampica, idite kod lekara

Generalno, zdrav sekret nema nikakav miris, osim mirisa vagine. Ali, ako osetite intenzivniji miris, naročito ako podseća na ribu, pravac kod lekara, pošto je to u najvećem broju slučajeva simptom bakterijske vaginoze.

Ako je u pitanju bakterijska vaginoza, sekret može biti beličast ili sivkast, količina može da varira, ali miris je znak za uzbunu.

Idite kod ginekologa što pre, pošto će vam biti potrebni antibiotici.

Najvažnije od svega je da znate šta je za vas i vaše telo "normalno", pošto je to jedini način da budete sigurni da ćete primetiti nešto neuobičajeno. Obratite pažnju i na sitnice, upoznajte svoje telo i bez brige. Čak i ako se povremeno desi da imate neki problem, sve što treba da uradite je da odete kod lekara.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)
Live TV

Na Kosovu se ide na satanizovanje Srba i vraćanje u prošlost! Referendum nije ispunio svoju svrhu, rešenje je Zajednica srpskih opština! (VIDEO)

Život pod terorom Aljbina Kurtija na Kosovu i Metohiji još uvek predstavlja ogroman problem za Srbe koji tamo žive, a Zapad, sa svojim licemernim ponašanjem i dvostrukim aršinima, ne doprinosi rešavanju situacije. Na ovu temu u "Info jutru" televizije Informer govorio je predsednik Društva lobista Srbije Nenad Vuković.

23.04.2024

12:40

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija