• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Alternativa za vas/informer.rs

21.06.2019

16:01

VRUĆINA NIJE JEDINI UZROK! Znoj izbija od sreće, ali i od stresa!

Ljubav

VRUĆINA NIJE JEDINI UZROK! Znoj izbija od sreće, ali i od stresa!

Podeli vest

Znojite se? Ne kukajte i čitajte dalje... Ovim tekstom želimo da vam olakšamo vrele letnje dane, barem kada je znojenje u pitanju....

Sigurno se pitate - zašto se ovoliko znojim i koja je korist od toga? Evo objašnjenja koje će vas utešiti i zbog kojeg ćete svoju mokru majicu sada gledati drugačijim očima.

Prvo, da objasnimo - zašto se ljudi uopšte znoje?

U našem telu se zbog različitih metaboličkih procesa neprestano stvara toplota, tako da temperatura često naraste iznad uobičajene. Telo na to reaguje lučenjem znoja i tako se hladi i postiže normalnu temperaturu od najviše 37 stepeni Celzijusovih. 

OVOGA NEMA KOD NAS! Zemlja u kojoj možete da postavite šator - gde i kad god poželite!

U normalnim uslovima, dnevno iz sebe izbacimo oko tri litre znoja. To je veoma dobro za naše zdravlje jer na taj način izbacujemo toksine i bakterije.

A zašto nekada smrduckamo kada se znojimo, a nekada ne? 

Foto: Pixabay

U našem telu postoji od dva do četiri miliona znojnih žlezda koje se dele u dve grupe: ekrine znojne žlezde – raspoređene su po telu, a najviše ih ima na dlanovima i stopalima, njihov znoj nema miris. Apokrine – nalaze se na području glave, pazuha i genitalija i mogu imati neprijatan miris. 

KETO ZA LETO! Salata sa ova tri glavna sastojka je pravi obrok za svakog!

Kada vežbate ili ste izloženi velikoj vrućini, znoj koji vaše telo stvara uglavnom se sastoji od vode i soli, i zato ne smrducka. Međutim, ako se oznojite kada vas nešto iznervira ili ste pod stresom, na primer, vi ste, zapravo, aktivirali  apokrine žlezde koje luče znoj koji se sastoji od soli, proteina i masnoća. Tim sastojcima se hrane bakterije na vašoj koži i potom stvaraju smrad.

Bez obzira na to zbog čega ste se oznojili, znajte da je to veoma dobro za vaše zdravlje. Ne samo štoputem znoja iz tela izbacujemo toksine, već podstičemo rad srca i ubrzavamo metabolizam, cirkulaciju, čuvamo zdravlje krvnih sudova, piše "Alternativa za vas".

Foto: pexels.com

NJEGOV ORGAZAM NIJE KRAJ SEKSA! Biseksualke su otkrile šta vole kod žena, a šta kod muškaraca!



Ako vas je, na primer, ujeo komarac, znajte da ćete znojenjem ubrzati oporavak svoje kože. Znojenje sprečava začepljivanje pora na koži pa tako preventivno deluje protiv akni i bubuljica.

Takođe, znojenjem smajujemo rizik od nastanka kamena u bubregu jer putem znoja izbacujemo so, a kalcijum ostaje sačuvan u kostima, umesto da se talože u bubrezima.

I na kraju, nešto što će vas zaista iznenaditi - znojenje vraća osmeh na lice! Da, da. Znojenje podstiče lučenje endorfina, koji je okidač za osećaj sreće i zadovoljstva. Ako niste znali, endorfi deluje i poput analgetika – ublažava bolove.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)
Live TV

Netanijahu ima jezive planove! Etnički čista Gaza i rat SAD-a protiv Irana za njega je idelno rešenje! (VIDEO)

Sukob u Gazi eksalira i čini se da se širi na druge frontove. Izrael odlučan da odgovori na napad Irana. Da li zaista Netanijahu gura SAD u rat protiv Irana? Na ovu temu u emisiji "Rat uživo" govorili su bivši potpukovnik KOS-a Ljuban Karan i politikolog, prof. dr Vladimir Pavićević. Uživo u program iz Frankfurta uključio se i politikolog Andreja Lović koji je govorio o tome na koji način Nemačka posmatra ovaj rat. U drugom delu emisije gosti su govorili o ratu u Ukrajini. O ovoj temi govorio je i kapetan garde Branislav Živković koji se putem vajber linka uživo uključio u program.

15.04.2024

19:57

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija