• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: N. Lazović

24.06.2019

11:02

S KLINCIMA NA LETOVANJU! Kako da ne brinete i da se stvarno opustite!

Ljubav

S KLINCIMA NA LETOVANJU! Kako da ne brinete i da se stvarno opustite!

Podeli vest

Pravo vreme je upravo sada, na početku sezone, ali i kasnije, kada gužva, galama i sunčevi zraci utihnu. Da se letovanje ipak ne bi pretvorilo u noćnu moru, kako ga roditelji ponekad dožive, treba se dobro spremiti

Odlaskom na more sa bebom ili malom decom nećete se previše odmoriti, ali ćete uživati s porodicom, a pre svega deci obezbediti koristan boravak u lekovitom okruženju. Pravo vreme je upravo sada, na početku sezone, ali i kasnije, kada gužva, galama i sunčevi zraci utihnu. Da se letovanje ipak ne bi pretvorilo u noćnu moru, kako ga roditelji ponekad dožive, treba se dobro spremiti.

Osim garderobe, pelena, kolica, igračaka, flašica, kašica, za put je obavezna i uredno spakovana apoteka

Bebu već u trećem mesecu možete da vodite na more, jer je to period kada ona počinje samostalno da drži glavu, pa će vam biti lakše da je nosite. Letujte u mestima koja nisu urbana, gde nema mnogo gužve, gde je mirnije, kako se mališanima ne bi remetio ritam. Posebno je važno ići tamo gde u blizini postoji pedijatar, a zdravstveno osiguranje se podrazumeva.

Na točkovima

Mada bebe, a naročito mala deca, mogu da putuju svim prevoznim sredstvima, avion i automobil su svakako najkomforniji izbor.

Ako idete automobilom, noću je hladnije, manje su gužve na putevima i naplatnim rampama, a dete će lakše zaspati uz brujanje motora. Za uspešno putovanje sa bebom ili malim detetom važe ova osnovna pravila: pun želudac (ne prepun), dovoljno sveže vode, čista pelena i udobno mesto za spavanje. Danju pravite pauze na svaka dva do tri sata, a mesta odmora prilagodite ritmu hranjenja i spavanja najmlađeg člana porodice.

Preterivanje sa suncem

Foto: Shutterstock

Ukoliko je dete ipak pocrvenelo od sunca, istuširajte ga mlakom vodom, dajte mu dosta tečnosti u vidu vode ili čaja i namažite debljim slojem odgovarajuće kreme. Neka nekoliko sledećih dana ne izlazi iz hlada, a u vodu ga možete pustiti u beloj, tankoj majici koja štiti ramena od sunca. Ukoliko dobije povišenu temperaturu, dajte mu antipiretik (ibuprofen ili paracetamol), a u slučaju promene svesti (nesvestica, glavobolja, pospanost ili uznemirenost) odvedite ga kod pedijatra.

Ukoliko ste se odlučili za avion, bebi prilikom poletanja i sletanja dajte da pije mleko, vodu ili čaj, jer će joj to smanjiti osećaj pritiska u ušima.

Ima leka apoteka

Osim garderobe, pelena, kolica, igračaka, flašica, kašica, za put je obavezna i uredno spakovana apoteka. Ona mora da ima elektrolite za rehidrataciju, sirup protiv temperature, kapi za nos jer se deci, a posebno bebama, često zapuši nos, probiotik, sirup protiv alergije ako ih ujedu insekti, kao i sprej koji će da štiti od ujeda insekata da ne bi došlo do komplikacija.

Obavezno ponesite i jod, hidrogen i flaster jer uvek može da se desi da se u pesku, vodi... zgazi neko staklo, da se dete povredi. Zbog toga se preporučuju i sandalice za vodu.

Ne zaboravite i vodootporni preparat za zaštitu kože od sunca za decu sa faktorom zaštite 50 (ne preporučuje se korišćenje kod dece mlađe od šest meseci), mast ili krema za oporavak kože (jekoderm, pantenol), vlažne maramice, toplomer.

Bebe koje sisaju ne treba da piju probiotike pre putovanja jer je majčino mleko najbolja zaštita, dok se starijoj deci preporučuju nekoliko dana pre polaska, ali i na samom letovanju. Time se predupređuje pojava proliva koji nastaje zbog promene sredine.

Ne zaboravite i vodootporni preparat za zaštitu kože od sunca za decu sa faktorom zaštite 50 (ne preporučuje se korišćenje kod dece mlađe od šest meseci) i mast ili krema za oporavak kože (jekoderm, pantenol)

Na plaži

Desetak dugo čekanih dana odmora mogu nam se učiniti prekratkim za sve što ste planirali. Ipak, probajte da ne upadnete u zamku predugog boravka na plaži, naročito u najtoplijem delu dana. Boravite na suncu rano ujutru i kasno po podne, a period od 10 do 17 iskoristite za ručak, spavanje ili predah.

Foto: Shutterstock

Voće i bareno povrće

Ishrana se na letovanju prilagođava uslovima smeštaja i uzrastu deteta. Ako beba sisa, obrok je uvek spreman, dostupan, sterilan i besplatan. Ukoliko je na veštačkoj ishrani, morate da nosite specijalnu, flaširanu vodu za pripremu mleka i gotove kašice ako nemate mogućnosti da ih sami pripremite, što je posebno važno kada odsedate u hotelu. Deca na moru treba da jedu puno voća, voćnih sokova, barenog povrća, mesa, a ništa teško, masno, pohovano i lako kvarljivo. Sendviči za put ili plažu nikako ne smeju da sadrže lako kvarljive namirnice - majonez, krem-sir, pavlaku ili bilo koji drugi mlečni proizvod, već nešto suvo, pečenicu ili komadić povrća.

Birajte plaže sa prirodnom hladovinom zimzelenog drveća, deca će se igrati bez opasnosti da dobiju opekotine od sunca. Suncobran nije dobro rešenje za malu decu - ispod plastične kupole nema strujanja vazduha, pa se često dešavaju toplotni udari i opekotine, iako je dete bilo u hladu.

Šeširić širokog oboda i krema s maksimalnim zaštitnim faktorom se podrazumevaju, a mazanje ponovite posle svakog boravka u vodi, bez obzira na preporuke proizvođača. Takođe je važno da se bebina koža ispere vodom svaki put kada izađe iz mora i obriše peškirom.

Ako su spoljašnje temperature visoke, može se desiti da zbog toga, kao i zbog promene sredine, beba ima malo slabiji apetit. Ovo ne bi trebalo da vas brine, ali je bitno da joj se posle obroka ili između obroka ponudi više tečnosti.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)
Live TV

Niko ne priča o tome šta se desilo u Kravicama ili Bratuncu! Nemačka po svaku cenu hoće da opere sve što je radila tokom 20. veka! (VIDEO)

Zašto se pitanje navodnog genocida u Srebrenici poteže danas, 29 godina kasnije, dok na Bliskom istoku Izrael svakodnevno ubija veliki broj palestinskih civila? Ko stoji iza sramne rezolucije i šta je skriveni motiv za nju? Na ovu temu, u "Info jutru" Informer TV, govorio je Vladimir Marinković, predsednik Kongresa srpsko-američkog prijateljstva.

23.04.2024

10:06

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija