• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Mondo

25.06.2019

22:35

DAME, PAMET U GLAVU! PUŠENJE OPASNIJE PO ŽENE NEGO PO MUŠKARCE! Novi studija pokazala DRAMATIČNE REZULTATE!

Ljubav

DAME, PAMET U GLAVU! PUŠENJE OPASNIJE PO ŽENE NEGO PO MUŠKARCE! Novi studija pokazala DRAMATIČNE REZULTATE!

Podeli vest

Znamo da je pušenje opasno, da dovodi do obolevanja od kancera, srčanog udara, do raznih bolesti, a žene su u većoj opasnosti nego muškarci

Nova studija je pokazala da mlade žene pušači imaju znatno veći rizik od infakta nego muškarci – posebno one mlađe od 50 godina.

Srčane bolesti su uzrok smrti broj jedan kod muškaraca i žena širom sveta, a akutni infarkt miokarda je najopasniji srčani problem.

Pušenje je jedan od najvećih rizika faktora za srčane bolesti, a akutni infarkt miokarda je u 50 odsto slučajeva povezan sa ovom zavisnošću.

Naučnici su pristupili podacima o 3.343 slučaja akutnog infarkta miokarda između 2009. i 2014. godine. Utvrdili su, nimalo iznenađujuće, da je rizik od akutnog infarkta miokarda visok kod svih pušača, bez obzira na pol i starost. Ali, sudeći prema studiji, rizik je kod žena još veći nego kod muškaraca.

POSLEDICE PIJANKE SU VEĆE NEGO ŠTO MISLITE! Alkohol u OVOM DELU VAŠEG TELA OSTAJE 90 DANA!

Najviši rizik je kod muškaraca i žena starih između 18 i 49 godina, ali je kod žena pušača rizik od infarkta 13 puta viši nego kog nepušača. Poređenja radi, kod mladih muškaraca pušača je rizik 8,6 puta veći nego kod nepušača.

Naučnici smatraju da je mogući razlog ovoliko povećan rizik kod žena taj što pušenje snižava nivo estrogena, koji inače štiti od srčanih bolesti. Takođe, muškarci imaju veće koronarne arterije nego žene, što znači da hronično zapaljenje izazvano pušenjem na njih manje utiče.

Dobra vest u celoj priči je da se rizik od infarkta kod pripadnika oba pola može "vratiti" na nivo rizika kao kod nepušača, i to samo četiri nedelje nakon prestanka pušenja.

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!
Društvo

Gustnado je stigao u Srbiju! Traje kratko, ali za sobom ostavlja surovu pustoš!

U ataru između Crepaje i Padine u sredu popodne uočena je pojava za koju su mnogi pomislili da je tornado ili tromba, a u mnoštvu komentara povodom snimka objavljenog na društvenim mrežama, našle su se i pretpostavke da je Srbijom protutnjao “pustinjski đavo”, međutim, autorka snimka je navela da je u pitanju gustnado (gastnado).

18.04.2024

21:47 >> 21:50

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija