• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.07.2019

13:58

LETNJE OSVEŽENJE! Šta jesti i piti na plus 30?

Ljubav

LETNJE OSVEŽENJE! Šta jesti i piti na plus 30?

Podeli vest

Sokovi, šejkovi i salate dobro rashlađuju i obezbeđuju hidriranost organizma, bogati su mineralima i vitaminima i, što je najvažnije, ne opterećuju stomak tokom letnjih žega

Leto je doba godine koje obiluje zdravim plodovima, a ako samo jedan obrok zamenite svežim voćem ili povrćem, osećaćete se poletnije, a figura će vam biti besprekorna. Sokovi, šejkovi i salate dobro rashlađuju i obezbeđuju hidriranost organizma, bogati su mineralima i vitaminima i, što je najvažnije, ne opterećuju stomak tokom letnjih žega.

Na slamčicu

Kad su temperature visoke, organizam treba rashladiti, pa je logičnije da posežemo za voćem ili svežim napitkom nego za teškim i masnim obrocima. Šejkovi su vrlo popularni, osvežavaju i pružaju osećaj sitosti, pa su kvalitetna zamena za ceo jedan obrok, mahom za doručak ili užinu. Najčešće se prave od voća, povrća, uz dodatak vode, eventualno jogurta ili mleka, kao i raznih dodataka poput orašastih plodova, semenki, cimeta, đumbira, kurkume...

Foto: Shutterstock

Frape od lubenice

Sastojci: pola šoljice naseckanog svežeg krastavca, kašika meda, kašika soka limete ili limuna, 2 šolje naseckane lubenice.
Priprema: Komadiće krastavca i lubenice ubacite u blender. Dodajte sok od limuna i med, po želji dodajte po koju kockicu leda. Sve dobro izmiksajte.

ZAR JE DOTLE DOŠLO? Čaša zaslađenih pića na dan, veći rizik od raka!

Brzi sladoled od bobica

Foto: Shutterstock

Sastojci: šolja kisele pavlake, šolja šećera (može i smeđeg), šolja voća po izboru - maline, kupine, borovnice...
Priprema: Umutite pavlaku, dodajte šećer i mutite dok se sve dobro ne sjedini. Sipajte voće i još kratko mutite dok ne dobije željenu teksturu. U smesu možete dodati i komadiće istog ili sličnog voća radi još interesantnije teksture, kao i komadiće crne ili bele čokolade. Sve dobro promešajte i ohladite u zamrzivaču. Pre služenja ukrasite voćem i listićima nane.

Smuti od šumskog voća

Sastojci: jedna i po šolja mešanog bobičastog voća: borovnice, kupine, maline, pola šolje kokosovog mleka, šolja vode, malo ovsenih pahuljica.
Priprema: Bobičasto voće ubacite u blender, dodajte kokosovo mleko ili grčki jogurt, vodu i malo ovsenih pahuljica i sve dobro izblendajte dok ne dobijete homogenu masu.

Vitaminski koktel

Sastojci: 6 jabuka, 6 šargarepa, pomorandža, šaka spanaća, kašika meda, kockice leda.
Priprema: Oljuštite jabuke, isecite ih na kriške i izvadite semenke. Šargarepu isecite na kockice, pa zajedno sa spanaćem stavite u sokovnik (možete i u seckalicu, pa procedite sok kroz gazu). Dodajte sok od pomorandže i zasladite medom. U čaše stavite kockice leda i preko njih sipajte koktel. Poslužite odmah.

Zelena rapsodija

Sastojci: pola šolje borovnica, banana, 3 šolje kelja, pola veze peršuna, 1-2 kašike kokosovog ulja, sok od jednog limuna, malo cimeta, četvrtina šolje čija ili nekih drugih semenki, 2 šolje vode.
Priprema: Bananu, kelj, kao i peršun usitnite i sa ostalim sastojcima dodajte u blender. Sve dobro izmiksajte i poslužite u rashlađenim čašama.

Foto: Shutterstock

Uz viljušku

Salate od povrća i voća su još jedan način da se zasitite i osvežite kada je toplo. Kako biste bili sigurni da će vam dati sve potrebne nutrijente, napravite ih od različitih namirnica u različitim bojama. Na ovaj način sigurno ćete uneti sve vitamine i minerale, kao i elektrolite, koje gubimo tokom znojenja. Uz salatu od povrća možete da pojedete malo mladog nemasnog sira, parče integralnog hleba, jedno jaje ili komad belog mesa ili ribe i da popijete jogurt, što je kompletan obrok.

SAMO 300 KALORIJA MANJE ĆE ZAŠTITI VAŠE ZDRAVLJE! Kalorijski deficit može da podstakne metabolizam

Ledeni čaj bez kuvanja

Foto: Shutterstock

Sastojci: 1 l vode, 4 kesice ili 4 kašičice čaja u listićima, med, limunov ili drugi voćni sok, listići začinskog bilja poput nane, bosiljka, majčine dušice, začini poput cimeta ili đumbira...
Priprema: Vodu sobne temperature sipajte u teglu ili veću posudu, dodajte čaj i ostavite u frižideru na šest do 12 sati. Uklonite kesice ili listiće čaja, pa zasladite po ukusu i, ako želite, dodajte limunov sok ili neki drugi dodatak poput komadića voća. Deo vode (na primer četvrtinu) možete da zamenite voćnim sokom. Začine i sveže začinsko bilje možete dodati pre odlaganja u frižider kako bi ukus bio intenzivniji.

Tikvice sa susamom i belim lukom

Sastojci: 1 kg tikvica, 200 ml jogurta, 2 kašike tahini paste (susamovog putera), 2-3 čena belog luka, mirođija, morska so, biber, mleveni lan, susam
Priprema: Tikvice operite i isecite na tanke kolutove (najbolje nekom spravom za seckanje) ili ljuštilicom za krompir na tanke tračice. Zatim ih posolite i ostavite da kratko odstoje kako bi pustile vodu. Dodajte im jogurt, promešajte i začinite sa ostalim navedenim sastojcima. Služite rashlađeno.

Energetska bomba sa lešnicima

Sastojci: 2 veće šargarepe, četvrtina srednjeg korena celera, 2 srednje jabuke, 2 kašike maslinovog ulja, pola šake pečenih lešnika, sok od pola limuna, so po ukusu
Priprema: Izrendajte šargarepu, celer i jabuke. Posolite po ukusu, dodajte limun i maslinovo ulje. Odozgo pospite lešnicima. Kao dresing možete koristiti grčki jogurt, u koji po želji možete dodati i malo belog luka i seckani peršun.

Zelena salata sa pomorandžom

Sastojci: 3 kašike soka od limete, 2 kašičice meda, pola kašičice senfa, malo soli i bibera, 2 kašičice maslinovog ulja, manja glavica zelene salate, dva paradajza, jedan manji krastavac, polovina narandžaste paprike babure, pola glavice crnog luka, nekoliko kriški pomorandže
Priprema: Pomešajte prvih pet sastojaka, pa postepeno, uz neprestano mešanje, dodajte ulje i pripremite dresing za salatu. Listove zelene salate iseckajte na tračice, paradajz na kriške, krastavac na kolutove, baburu na štapiće, a luk na što tanje kriške. U velikoj činiji pomešajte salatu sa ostatkom povrća, prelijte dresingom i ukrasite polovinama čeri paradajza.

Foto: Shutterstock

KRASTAVAC DIJETA! Za samo sedam dana istopićete par kilograma viška!

Šarena salata

Sastojci (za 4 do 6 osoba): 2 kašičice ulja od semenki grožđa, kašičica smeđeg šećera, malo soli, dve kašike limunovog soka, 100 ml vrele vode, 100 g kukuruza šećerca, 100 g boranije, manji krastavac, jedna kruška, jedna jabuka, manja glavica luka, 200 g dimljenog tofu sira ili fete, kašika iseckanog svežeg bosiljka, kašika iseckanih listova sveže nane, nekoliko listova zelene salate
Priprema: Prvih pet sastojaka izmešajte u maloj činiji dok se ne dobije ujednačena masa. Boraniju i kukuruz šećerac kratko prokuvajte u slanoj vodi, ocedite i ohladite pod mlazom hladne vode. Krastavac isecite na štapiće, krušku, jabuku i luk na tanke kriške, a dimljeni tofu na kockice. Sastojke pomešajte u velikoj činiji, te dodajte bosiljak i nanu. Listove zelene salate poređajte na dno posude za serviranje, stavite salatu i prelijte pripremljenim dresingom.

 

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija