• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje

15.07.2019

16:41

ŠTA KAD PRETERATE SA SUNČANJEM? Lavanda i med brišu opekotine!

Ljubav

ŠTA KAD PRETERATE SA SUNČANJEM? Lavanda i med brišu opekotine!

Podeli vest

Protiv neprijatnog i bolnog crvenila, koje uz to i svrbi, odlični su mirisna kupka od jabukovog sirćeta i eteričnih ulja, maske od hladnog jogurta i meda, gel moćne aloe vere, čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj, ali i hladno mleko

Koliko puta su vas upozorili da se čuvate sunčevih zraka, sklanjate se u hlad i obavezno koristite kremu za sunčanje. Verovatno mnogo... Ali šta ako niste bili previše oprezni i sunce vas je prevarilo. Protiv neprijatnog i bolnog crvenila, koje uz to i svrbi, odlični su mirisna kupka od jabukovog sirćeta i eteričnih ulja, maske od hladnog jogurta i meda, gel moćne aloe vere, čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj, ali i hladno mleko.

Prvo se rashladite

Ukoliko pocrvenite tokom sunčanja, najvažnije je da se sklonite sa sunca i držite podalje dok opekotine ne nestanu. Prvo se istuširajte ili okupajte u kadi s hladnijom vodom da izvučete vrućinu iz tela. Ako imate crvenilo svuda po telu, potopite se u prohlađenu kupku u koju ste dodali ovseno brašno. Možete kupiti gotov proizvod ili fino samleti šolju ovsa u aparatu za mlevenje hrane i dodati ga vodi.

Foto: Shutterstock

 

Mirisna kupka i domaća krema

Foto: Shutterstock

Sastojci: 250 g sode bikarbone, 12 kapi eteričnog ulja lavande, čašica masnijeg jogurta, 10 kapi eteričnog ulja lavande
Priprema: U kupku dodajte sodu bikarbonu i 12 kapi eteričnog ulja lavande. Rashladiće kožu i smiriti upalu. Nakon toga u čašicu masnijeg jogurta dodajte 10 kapi eteričnog ulja lavande, lagano se namažite i isperite za 15-ak minuta.

U prohlađenu kupku možete da dodate i čaj od kamilice, nevena ili zeleni čaj. Njihovi aktivni sastojci će neutralizovati oštećenja i smiriti upaljenu kožu.

Pomoći će i hladne kupke u koje možete da stavite deset kašika jabukovog sirćeta i osam kapi eteričnog ulja čajevca, eukaliptusa, kamilice, lavande ili ruzmarina.

Obloge i maske

Upotrebite i rashlađujuće, mirisne osobine nane da biste umirili crvenilo od sunca. Možete da napravite čaj od nane ili dodate dve kapi ulja od nane u šolju mlake vode. Ohladite ovu smesu, natopite njome meku krpu i nežno kvasite mesto sa opekotinom.

SEKS I LETO SU SJAJAN SPOJ, ali samo ako poštujete OVA PRAVILA!

Oblog možete da napravite i od mleka. Nakvasite peškir hladnim mlekom i stavite na opečeno područje. Hladnoća će umiriti crvenilo, a kiselina iz mleka blagotvorno će delovati na oporavak oštećene kože. Mleko možete da kombinujete i s medom, koji zbog antiseptičkog delovanja smanjuje napetost.

Foto: Shutterstock

Maska od hladnog jogurta (ili kiselog mleka) i meda smiriće svrab i nastanak plikova. Možete je napraviti od 200 ml hladnog jogurta i dve velike kašike meda (oko 50 g), pomešajte sastojke i nanesete na bolno mesto. Probajte i smesu mlevenog ječma, kurkume i jogurta, upotrebljavajući jednake delove svakog od njih. Ovaj melem, osim što umiruje i hidrira iritiranu kožu, ujedno ublažava upalu.

 

ODLIČNE ZAMENE! Kako da izbegnemo ukusnu, ali nezdravu hranu?

Aloe vera i kantarion

Nakon kupki, obloga i/ili maski nanesite eterično ulje lavande, a jedna kap biće vam dovoljna za prilično veliku površinu kože. Ako ste samo blago pocrveneli, stavite hidrolat lavande u bočicu s raspršivačem i poprskajte se po telu i licu. Osvežiće vas i dodatno smiriti crvenilo.

Foto: Shutterstock

Krompir i brufen

 

Operite sirovi krompir, isecite ga na kriške i poslažite preko bolnog područja. Skrob kojim krompir obiluje izvući će toplotu iz kože i smiriti bolove, jer je on dokazan prirodni analgetik. Ako se osećate jednako loše kao što izgledate, slobodno uzmite i nešto što će ublažiti bolove. Aspirin ili ibuprofen imaju protivupalno dejstvo i deluju tako što ublažavaju otok, bol i crvenilo neposredno nakon što ste izgoreli.

Pomoći će vam i aloe vera, tradicionalno sredstvo za zaceljivanje rana i saniranje opekotina, jer podstiče obnovu kože i pojačava njenu prirodnu vlažnost. Gel aloe vere nalazi se u unutrašnjem delu lista ove lekovite biljke, ako možete da je nabavite, što bi bilo najprirodnije rešenje. Ako kupujete gel, uverite se da je stoprocentno čista aloe vera.

(VIDEO) MISLITE DA STE NEKAD BILI U GUŽVI U GRADSKOM PREVOZU?! U ovom metrou rizikuju život!

Ukoliko nemate ovu biljku, možete da iskoristite krastavac. Izblendirajte ga i smesu stavite na izgorelu kožu. Na taj način ćete rehidrirati kožu i pomoći joj da se što brže oporavi.

Vredi probati i kreme koje sadrže kantarion. Ova lekovita biljka ima antiseptička svojstva i umiruje bol, a vekovima se koristi za lečenje rana i opekotina. Ako, međutim, uzimate ovu biljku oralno, morate se držati dalje od sunca, jer ona čini kožu osetljivom na UV zrake.

Foto: Shutterstock

Iako većina opekotina uglavnom prolazi uz samopomoć iz frižidera, ponekad teže i učestalije opekotine dovode do oboljenja kože i preranog starenja, pogotovo ako ne reagujete na vreme i ne pomognete joj da se oporavi i obnovi. U takvim slučajevima potrebno je potražiti savet lekara.

 

 

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!
Izbori 2024

Bora Solunac udario na Đilasa, Ponoša i Miloša Francuza: Teško će objasniti kako to da su uslovi u Beogradu loši, a u Srbiji dobri!

Borislav Novaković iz Narodnog pokreta Srbije, poznatiji kao Bora Solunac, rekao je da su sva tri zahteva koja je opozicija imala ispunjena i istakao da će Miloš Jovanović, Zdravko Ponoš i Dragan Đilas teško odbraniti narodu to što u Beogradu bojkotuju izbore jer kažu da ne postoje dobri izborni uslovi, dok u Srbiji izlaze na lokalne izbore.

25.04.2024

09:51

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija