• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: novosti.rs/informer.rs

20.07.2019

19:40

JEDITE SAMO DOBRO KUVANO I PEČENO! Evo kako da sprečite trovanje hranom!

Ljubav

JEDITE SAMO DOBRO KUVANO I PEČENO! Evo kako da sprečite trovanje hranom!

Podeli vest

Trovanja hranom najčešće se dešavaju u toku letnje sezone, nakon konzumiranja namirnica koje su stajale na visokoj temperaturi. Jedna bakterija može da formira dva miliona novih za svega nekoliko sati, što dovodi do pojave tegoba, u nekim slučajevima i tri dana nakon uzimanja pokvarene hrane

Bakterije koje najčešće izazivaju crevnu infekciju su salmonele, kampilobakter i zlatni stafilokok, dok je od virusa najčešće prisutan norovirus. Meso, jaja, mlečni proizvod i plodovi mora jesu namirnice koje se najčešće kvare, ali trovanje može da bude uzrokovano voćem i povrćem.

- Najčešći put prenosa norovirusa je neoprano voće i povrće - kaže dr Slavica Maris iz Gradskog zavoda za javno zdravlje.

10 OZBILJNIH SIMPTOMA zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru!

- Zlatni stafilokok najčešće je izazvan unosom mlevenog mesa, kašaste hrane i slatkiša. Salmonela i kampilobaktera prenose se kroz nedovoljno termički obrađene namirnice, mesne prerađevine i hranu koja se sprema od mlečnih proizvoda i jaja. To su često razne vrste kremova, kolača, torte i sladoled.

Foto: Shutterstock

Prvi simtomi trovanja javljaju se nakon 30 minuta, ali može da se desi da se pojave čak nekoliko dana nakon uzimanja pokvarene hrane. Znaci su najčešće mučnina, povraćanje, učestale stolice, bolovi i grčevi u stomaku, glavobolja, povišena temperatura i malaksalost. Ukoliko su tegobe izražene, znači da je nastupilo teško trovanje koje zahteva hospitalizaciju.

- Učestale tečne stolice i povraćanje mogu dovesti do velikog gubitka tečnosti i elektrolita - objašnjava doktorka Maris.

(FOTO) KUĆA ZA JEDAN EVRO! Švajcarci prodaju "nekretnine" za siću!

- Teža klinička slika podrazumeva da je došlo do dehidratacije, koja se manifestuje suvim ustima, suvim jezikom koji je obložen belim naslagama, tamnijom mokraćom i ubrzanim radom srca.

Terapija podrazumeva nadoknadu tečnosti i elektrolita putem oralnih rastvora, dok je u slučaju težih oboljenja, potrebno primeniti intravensku terapiju. Ne savetuje se uzimanje antibiotika za virusne infekcije, jer antibiotici ne deluju na viruse.

Foto: Shutterstock

- Kada su u pitanju bakterijske infekcije, antibiotici se koriste u strogo kontrolisanim uslovima - kaže dr Maris.

- Daju se osobama koji imaju težu kliničku sliku, najčešće odojčadi i maloj deci, osobama starije životne dobi koje imaju neko hronično oboljenje, kao i osobama sa oslabljenim imunitetom. U drugim slučajevima se ne preporučuje uzimanje antibiotika, jer se na taj način produžava trajanje kliničke slike i izlučivanje uzročnika iz organizma.

 

NEMA LJUBLJENJA U USTA?! Seks saveti za mlade žene iz 1894. godine!

Koliko će trovanje biti teško, zavisi od količine unetih toksina, vrste mikroorganizama, ali i osetljivosti organizma. Korisno je uzimanje probiotika, jer korisne bakterije koje regulišu crevnu floru, skraćuju trajanje bolesti i izlučivanje uzročnika putem stolice. Do prestanka bolesti, ali i nekoliko dana nakon toga, preporučuje se laganija ishrana.

Kako da se zaštite? 

Najvažnija preventivna mera je dobro pranje ruku i pribora za obradu namirnica, radnih površina na kojima se sprema hrana i održavanje čistoće posuđa. Hranu treba termički obraditi na temperaturi iznad 70 C, konzumirati u roku od dva sata nakon pripreme ili je čuvati u frižideru na temperaturi ispod osam stepeni Celzijusa. Koristite higijenski ispravne i pregledane namirnice koje imaju deklaraciju.

Foto: Shutterstock

Prilikom kupovine namirnica potrebno je kontrolisati izgled, rok upotrebe i način čuvanja. Proizvodi od mesa i mleka treba da se kupuju samo ako su u rashladnim vitrinama. Ako jedete jaja, trebalo bi da budu dobro pečena ili kuvana, a voće i povrće pre upotrebe detaljno operite.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!
Live TV

Zapad ne dozvoljava temu NATO agresije na Jugoslaviju! Plaše se da se suoče sa istinom u vezi sa njom!

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija (SB UN) večeras još jednom nije prihvatio da raspravlja o NATO agresiji na Jugoslaviju pošto za predloženi dnevni red nije glasao dovoljan broj članica tog tela. Kao i na sednici SB UN 25. marta, i na večerašnjoj, ponovo zakazanoj na zahtev Rusije, Francuska je zatražila takozvano proceduralno glasanje o dnevnom redu. Za dnevni red, odnosno raspravu o NATO agresiji na Jugoslaviju 1999. godine, večeras je glasalo šest od 15 članica Saveta bezbednosti, dok je ostalih devet bilo uzdržano. Za usvajanje dnevnog reda bilo je potrebno devet glasova. Ovu odluku, u emisiji "Info veče" Informer TV, komentarisali su analitičari Veljko Jovanović i Luka Stajić, kao i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke.

28.03.2024

23:01

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve
Hronika

"Laže da ga je Vuk pretukao": Na suđenju Đuri Nikoliću za ubistvo u Jakovu svedočila majka žrtve

Bila sam u dvorištu Novakovića, u tu kuću je udata moja ćerka i bavila sam se decom. Čula sam da je došao Milan Nikolić i udario mog sina Vuka sa obe šake. Nisam videla, ali sam čula tada šta se desilo. Milan mu je zapretio prstom i rekao, "j....u ti majku", a Vuk mu je odgovorio, "ti da j...š moju Draganu. Milan je mali čovek, ali je poskočio i sa obe šake udario Vuka. To su snimile kamere.

28.03.2024

18:01

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija