SVE O LEKOVITOM BILJU! Prepoznajte, uberite, osušite i popijte čaj!

Shutterstock

15:03 Ljubav i zdravlje 0

Ljubav&Zdravlje/J.Ž. | 22. 07. 2019.

SVE O LEKOVITOM BILJU! Prepoznajte, uberite, osušite i popijte čaj!

Koja biljka je zdrava, a koja otrovna, kako se suši lekovito bilje, kako se priprema čaj da bi bio lekovit, a ne samo običan napitak - na ova pitanja pronašli smo odgovore, jer je u toku sezona branja mnogo vrsta lekovitih trava

Da kineski car Šen Nung, kako legenda kaže, 2373. godine pre Hrista nije seo tokom lova da se odmori ispod stabla biljke Camellia sinensis, iz koje danas nastaje beli, žuti, zeleni, crni čaj, i da u njegovu šolju sa toplom vodom vetar nije doneo nekoliko listova sa stabla, danas ne bismo uživali u ispijanju čaja. I ne bismo znali koliko biljke mogu da budu lekovite kada se ovako konzumiraju.

Čaj je nacionalno kinesko piće, a onda su ga upoznali i Japanci, pa je osvojio i njihova nepca. U Evropi prvi su ga probali Holanđani 1610. godine, kada je stigla prva pošiljka iz Japana, a u to vreme ovaj napitak je zbog svoje visoke cene bio isključivo luksuz imućnih.

(VIDEO) PA, GDE ĆE VAM DUŠA? Od ovoga će vam se zalediti krv u venama!

Danas je čaj, posle vode, najčešće konzumirana tečnost u svetu. Popularni su naročito hladni čajevi, ali čaj nije samo napitak. On pomaže da ostanemo zdravi, da zajedno sa medicinom pobedimo neku bolest ili ublažimo negativne posledice, a dokaz za to je da su još u 18. veku počela prva istraživanja dobrobiti čaja za zdravlje čoveka. Vek kasnije zabeleženi su i prvi dokazi o delotvornosti lekovitih biljaka i čajeva. "Ako vam je hladno, čaj će vas ugrejati. Ako vam je vruće, čaj će vas rashladiti. Ako ste depresivni, čaj će vas razveseliti. Ako ste uzbuđeni, čaj će vas smiriti", rekao je Vilijam Gledstoun, čuveni britanski političar i premijer.

Shutterstock

Lek na izvolte

Porast upotrebe čaja u cilju poboljšanja opšteg zdravlja čoveka beleži se i u Srbiji poslednjih godina. To najbolje znaju oni koji se bave lekovitim biljem, koji ga uzgajaju ili beru na prirodnim "plantažama" i koji ga distribuiraju do potrošača. Jedna od najpoznatijih i najstarijih firmi koja se bavi prodajom čaja "Adonis" i njen vlasnik Nebojša Stanojević za Ljubav i zdravlje sa mnogo ljubavi i znanja govori o čajevima i lekovitom bilju, kojim je Srbija izuzetno bogata.

HOĆEŠ RAZVOD? E, NE MOŽE! Bar ne tako lako u Danskoj

Na skoro svakom pedlju naše zemlje raste poneka biljka koja ima blagotvorno dejstvo na naše zdravlje i koja, pored savremene medicine, može da pomogne u borbi protiv raznih bolesti. Naš sagovornik, pored toga što organizuje branje lekovitog bilja u okolini Sokobanje, organizuje i edukaciju - uči sve one koji to žele da nauče, kako da prepoznaju lekovitu biljku i kako da je pretvore u čaj.

Shutterstock

Gde da naučite sve o bilju?

- Ove godine smo u grupi berača lekovitog bilja imali čak i farmaceute i lekare koji su došli da beru i nauče kako da prepoznaju mnogo vrsta lekovitog bilja. Svi učesnici sa sobom su poneli kući svoje herbarijume sa lekovitim biljem. Sa nama o bilju uče pravnici, ekonomisti, ljudi svih profila koji gaje ljubav prema prirodi i mislimo da je to veoma važno. Jedna farmaceutkinja napustila je svoj posao, kupila imanje na Suvoj planini i počela da gaji lekovito bilje. Kupila je aparat za destilaciju i počela da proizvodi i pakuje eterična ulja - priča nam Nebojša Stanojević. 

Njegova želja je da se ova edukacija i branje lekovitog bilja organizuje više nego jednom godišnje, kako bi što više ljudi naučilo sve što treba o lekovitom bilju, koje u Srbiji raste na svakom koraku.

JEDITE SAMO DOBRO KUVANO I PEČENO! Evo kako da sprečite trovanje hranom!

Shutterstock

- Ove godine smo u Sokobanji imali jubilarnu, 25. manifestaciju izlaska u prirodu, edukaciju o lekovitom bilju i bilo nam je prelepo. Imali oko 50-60 učesnika. Poželeo sam da uvedemo bar još dve manifestacije u toku sezone, a voleo bih da se ovako nešto radi i u drugim krajevima Srbije. Savetujem kolegama da i oni pokrenu slične akcije, jer nije teško organizovati branje i edukaciju o lekovitom bilju. Prelepo je - kaže Stanojević koji za Ljubav i zdravlje i sve one koji gaje ljubav prema čaju i lekovitom bilju daje mali „kurs" kako da lekovito bilje bude zaista lekovito. Mnogo je onih koji sami sebi spravljaju čajeve - ili ne umeju da prepoznaju lekovitu biljku ili ne umeju da je na pravi način upotrebe.

Kako se kupuje čaj?

- Mora da se vodi računa kada se na pijaci kupuje lekovito bilje za čaj. Mnogo je prodavaca lekovitog bilja koji o tome ništa ne znaju. Velika je upotreba čajeva, potrošnja se povećava, ali se čajevi prodaju u lošim uslovima. Mnogi prodavci ne znaju šta prodaju i ja sam često se na pijacama raspravljam sa takvim prodavcima. To nije naivna stvar, mnoge biljke lične na one lekovite, a zapravo su otrovne. Zato je neophodno da svi koji idu u berbu lekovitog bilja prođu edukaciju. Opasno je ako ne znate tačno šta je koja biljka i koja su njena svojstva. Zato i radimo na edukaciji. Mi smo predlagali da se svim beračima i prodavcima lekovitog bilja izdaje dokument, sertifikat koji daje garanciju da su stručni u ovoj oblasti. Ne može čaj da se prodaje kao crni luk. Zato vodite računa od koga i šta kupujete - upozorava naš sagovornik.

Shutterstock

Sušenje lekovitog bilja

Ukoliko ste ljubitelj prirode, volite šetnje i usput umete da prepoznate lekovito bilje, sigurno ste ubrali po koji buket kantariona, zove, majčine dušice, kamilice... Odneli ste je kući kako biste sušili i pravili čaj. Šta treba da znate?

10 OZBILJNIH SIMPTOMA zbog kojih bi trebalo da se obratite lekaru!

- Lekovito bilje se suši u hladovini, ne na suncu. U hladovini sušite listove i cvetove, ali i koren neke biljke ukoliko je on lekovit. Najbolji način da se suši lekovito bilje su kvalitetno urađene sušare, u kojima se tačno zna na kojoj temperaturi se biljka suši kako ne bi izgubila svoja lekovita svojstva i da se ne bi dobila obična suva masa, koja nema lekovito dejstvo - kaže Nebojša Stanojević.

Kako se kuva čaj

Kesica čaja se prelije vrućom vodom, sačeka se da se voda ohladi, vrećica se baci, pa se čaj pije. Da li je baš tako?

- Voda treba da proključa, a ne čaj. Kada voda proključa, ostavi se da se malo prohladi, pa se tek onda prelije čaj. Lekovito bilje se ne preliva vrelom vodom. Tek proključala voda ubija lekovito dejstvo - kaže Nebojša Stanojević.

Sa ovakvim načinom kuvanja čaja, poklapaju se i rezultati najnovijih istraživanja. Kada je reč o voćnim čajevima ili čajevima od korena neke biljke, oni se pripremaju tako što se veče pre upotrebe sastojci (sušeno voće ili koren neke biljke) potope u vodu, pa se sutradan voda sa korenom ili osušenim voćkama kratko prokuva. Ovako će se sačuvati hranljivi sastojci.
 


 



Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na [email protected]