• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: B92.net/informer.rs

23.07.2019

08:28

SMANJITE ŠEĆER u krvi uz pomoć ispijanja ova dva napitka

Ljubav

SMANJITE ŠEĆER u krvi uz pomoć ispijanja ova dva napitka

Podeli vest

Jedna od najčešćih i najopasnijih bolesti modernog doba je dijabetes tipa 2 koji ne bira ni starosne grupe, ni pol ljudi koje napada

Simptomi bolesti su umor i velika glad, a prema nekim istraživanjima ispijanje čaja može da pomogne u regulaciji nivoa šećera u krvi. Tako mogu da utiču na povećanje osetljivosti na insulin koji pomaže telu da reguliše nivo šećera u krvi.

Istraživanje objavljeno u Azija Pacifit žurnalu kliničke ishrane bavilo se uticajem crnog čaja na predijabetičarske pacijente.

Naučnici su pratili kako ovaj napitak deluje na 24 učesnika starosti od 20 do 60 godina, a ujedno je meren i placebo efekat. Dokazano je da ispijanje čaja bez dodatog mleka i šećera može da bude od velike koristi, jer ima veliki potencijal u smanjenju postpradijalne glukoze u krvi.

SVE O LEKOVITOM BILJU! Prepoznajte, uberite, osušite i popijte čaj!

Istraživanje objavljeno u NCBI pokazuje slične rezultate. Analizirani su podaci 40.000 pacijenata koji su u upitniku odgovarali na pitanja vezana za njihove navike u ishrani pa su naučnici tako imali prilike da vide ko od njih konzumira tople napitke i koliko često. Oni koji su pili čaj ili kafu tri puta dnevno smanjili su rizik od dijabetesa tipa 2 za 40 odsto, piše "Daily Star".

Crni čaj poboljšava osetljivost na insulin i smanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2. Polifenoli su i poznati kao antioksidanti i pomažu u zaštiti od upala i kancera. Drugim rečima, benefit iz čajeva pomaže i sprečavanju dijabetesa tipa 2.

Ukoliko se brinete da možete da dobijete dijabetes, posetite vašeg lekara i odradite potrebne analize. Na osnovu simptoma lekar će utvrditi imate li rizik od bolesti.

Simptomi koje ne smete da zanemarite su: velika žeđ, glad, gubitak na težini, promene raspoloženja, problemi sa spavanjem, utrnulost stopala, umor, nejasan vid i visok krvni pritisak.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija