• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/J.Živković

29.07.2019

22:43

IMPLANTI U DOJKAMA MOGU DA IZAZOVU BOLEST! Proverite šta ugrađujete u svoje telo!

Ljubav

IMPLANTI U DOJKAMA MOGU DA IZAZOVU BOLEST! Proverite šta ugrađujete u svoje telo!

Podeli vest

Žene moraju biti upozorene na opasnosti koje nosi odluka da u grudi ugrade silikone. Zdravlje mora biti na prvom mestu, a velika je odgovornost i na plastičnim hirurzima

Silikonski implantati za grudi već par decenija su veoma moderni i takoreći su "normalna" stvar. Ima i one druge strane priče - žene koje su mastektomijom izgubile dojku posle kancera, upravo zahvaljujući plastičnoj hirurgiji i implantatima imaju mogućnost da se ponovo osete zdravo i "normalno".

Šta god da je razlog odlaska kod estetskog hirurga na ugradnju silikona, kao i kod svake operacije, i kod ove postoje rizici. Najnovija istraživanja ukazuju da su se pojavila nove bolesti koje uzrokuju silikoni u grudima. A simptomi su takvi da vam neće pasti na pamet da ih uzrokuju upravo implantati. Svet su na ovu novu bolest alarmirali britanski stručnjaci.

Simptomi

Negativni efekti na zdravlje žene, a koji se javljaju kao posledica ugradnje silikona u grudi, nisu još prepoznati kao medicinska dijagnoza, ali je svejedno, na osnovu iskustava žena i njihovih lekara, pronađena veza između mnogo zdravstvenih problema i ugradnje silikona. Zato, žene koje se odluče da ugrade implantate za dojke, treba da budu upozorene na bolest implantata nazvanu BII (brest implant illnes), kažu plastični hirurzi iz Britanije.

Foto: Shutterstock

Male grudi, velika prednost

Kada bi znale koja je prednost posedovati male grudi, nijedna žena ne bi poželela da ih uveća, poručuju stručnjaci sa bečkog univerziteta. Male grudi su za 24 odsto osetljivije u odnosu na velike jer imaju manje masnog tkiva, pa ih je lakše stimulisati. U određenim godinama velike grudi se lakše opuštaju, dok male i dalje ostaju čvrste i podignute. Osim toga, kod manjih grudi težina je drugačije raspoređena po telu, zbog čega njihove vlasnice ne moraju da brinu o hroničnim bolovima u leđima kasnije u životu.

Prema Britanskoj asocijaciji estetskih plastičnih hirurga (BAAPS), BII je termin koji koriste pacijenti koji imaju implantate za dojke, a termin opisuje različite simptome za koje se smatra da su direktno povezani sa silikonima.

 

SUPERIMUNITET! Ovo su tajne ljudi koji se NIKADA NE RAZBOLJEVAJU!

Simptomi su: umor, "magla mozga", bolovi u zglobovima, poremećaji imuniteta i poremećaji spavanja - kažu iz asocijacije estetskih plastičnih hirurga iz Britanije.

Bolest je stvarna

Pošto BII nije prepoznat kao medicinska dijagnoza, ne postoje dijagnostički kriterijumi niti protokoli za lečenje. Međutim, medicinski stručnjaci sada pozivaju na dodatna istraživanja u vezi sa bolešću, ali ističu da veliki značaj treba da ima odnos samog hirurga pred pacijentkinjom koja je odlučila da ugradi silikone. Stručnjaci insistiraju da svaka žena treba da bude upozorena pre operacije na sve simptome koje može da oseti posle ugradnje silikona i da na njih obrati pažnju.
Nejvin Kavale, britanski Nacionalni sekretar iz Međunarodnog društva za plastičnu hirurgiju, izjavio je za BBC:

Foto: Shutterstock

- Što se tiče nekih mojih pacijenata, bolest implantata dojke je za njih vrlo realna stvar. Ja nemam razloga da im ne verujem da neke simptome osećaju, ali moram reći da za mene, kao lekara, to nema nikakvog naučnog smisla. Bolesti implantata za dojke nisu nešto o čemu smo uvek govorili, ali asocijacije plastične hirurgije počele su da savetuju da pacijente upozoravamo i na ove simptome i na bolest, što mislim da je dobra stvar za pacijente.

 

ONI SU NAJVERNIJI ZNAK! Za voljenu osobu spremni su da učine SVE ŠTO POŽELI!

S druge strane, britanska regulatorna agencija za lekove i medicinske proizvode (MHRA) navodi da je od 2014. do maja 2019. godine primila 1,586 izveštaja o incidentima koji su se javili kod žena posle ugradnje silikona. Agencija je navela da će preispitati svoj stav prema ovoj novoj bolesti.

Vađenje silikona

Naomi Mekartur, 28-godišnja instruktorka fitnesa, rekla je da je dobila implantate za dojke 2014. godine, ali nekoliko nedelja kasnije otkrila je da je počela da pati od "najstrašnijih simptoma":

- Sećam se da sam dobila jak bol u stomaku. A bila sam umorna kao da sam trčala maraton i kopala milione rovova, a nisam ništa radila. Pisanje olovkom bilo je previše zamorno.

Foto: Shutterstock

Ova devojka je imala i još neke simptome kao što su: gubitak kose, alergije i osip.

Uprkos tome što su joj lekari govorili da njeno stanje nije povezano sa ugradnjom silikona Mekartur je na onlajn grupama potražila žene sa sličnim problemom. Epilog njene priče je da je prošle godine izvadila silikone i izjavila za britanske medije da su od tada simptomi nestali.

(VIDEO) IGRAO IGRICE I POSTAO MILIONER! Tinejdžer preko noći dobio tri miliona dolara!

Britanska asocijacija estetskih plastičnih hirurga (BAAPS), navela je da je u proseku 50 odsto žena koje se identifikuju kao osobe koje imaju BII izgubilo simptome bolesti posle uklanjanja implantata - ponekad privremeno, a ponekad i trajno.

Kako se zašititi

Ono što stručnjaci savetuju svim ženama jeste da se pre operacije dobro raspitaju i informišu o tome koji su implantati isključeni iz upotrebe. Nisu sve zemlje isto odlučile, Francuzi su povukli neke vrste implantata iz upotrebe zbog nekih neželjenih efekata po zdravlje žena, a Britanci pak još uvek nisu. Zato bi trebalo da svog hirurga pitate koje implantate koristi, ko je proizvođač, koji su neželjeni efekti ako ih ima. Tek posle ovih informacija možete da legnete na operacioni sto. Doza rizika uvek ostaje jer je ova oblast savremene estetske hirurgije relativno nova i ne postoje još uvek tačna i relevantna istraživanja koja vam sa sigurnošću mogu reći da neka vrsta silikona neće dovesti do neželjenih reakcija vašeg organizma.

Doktor Colić: Pratimo svetska istraživanja i prema njima postupamo

- I kod nas postoji Udruženje za plastičnu hirurgiju i sve kolege su članovi tog udruženja. Svi smo u konstantnom kontaktu i razmenjujemo iskustva. Naravno, redovno posećujemo svetske kongrese i seminare i razmenjujemo iskustva sa kolegama iz inostranstva - kaže doktor Milan Colić i dodaje:

- Naravno da smo čuli za probleme koji mogu da se jave posle ugradnje implantata, ali mi sve pratimo, slušamo preporuke kolega iz sveta i tako se i vladamo. Treba pomenuti da postoje implantati koji se ugrađuju za ceo život, ali i oni koji se menjaju na 10 godina. Kada vadimo implantate, mi uvek uzimamo uzorak iz "džepa", mesta gde je implantat bio, i taj uzorak se nosi na analizu kako bismo proverili da li postoje neke reakcije organizma. Svetska organizacija je preporučila parametre koje i mi koristimo i prema njima i postupamo. Broj žena koji se pominje da je imao problem posle ugradnje nije veliki u odnosu na broj ugrađenih implantata u svetu, ali naravno ništa ne treba zanemariti. Naravno da se o svemu temeljno razgovara sa pacijentima, predoči im se sve što je potrebno pre operacije. Razloga za paniku nema - kaže za Ljubav i zdravlje doktor Colić.

 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović
Hronika

SAZNAJEMO! Uhapšen Sergej Trifunović

Inspektori Četvrtog odeljenja beogradske policije priveli su večeras glumca i političkog aktivistu Sergeja Trifunovića i to nakon što su kod njega našli nekoliko grama opojne droge, nezvanično saznaje Informer!

18.04.2024

21:36

Sport

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!
Fudbal

Na današnji dan: Rođen jedan od najboljih fudbalera svih vremena!

19. APRILA 1972. godine rođen je legendarni brazilski fudbaler Rivaldo. Afirmisao se u Palmeirasu, pa igrao za Deportivo La Korunju, Barselonu, Milan, Kruzeiro, Olimpijakos, AEK... Sa Brazilom je bio prvak sveta 2002, sa Milanom prvak Evrope 2003, a Zlatnu loptu je dobio 1999. godine.

19.04.2024

06:00

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija