• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Dejli Mejl/informer.rs

05.08.2019

14:06

LOME SE KOPLJA OKO MESA! Da li veganska ishrana doprinosi IZLEČENJU RAKA?

Ljubav

LOME SE KOPLJA OKO MESA! Da li veganska ishrana doprinosi IZLEČENJU RAKA?

Podeli vest

Jedna od najsmrtonosnijih bolesti modernog vremena je rak. Kako još uvek ne postoji lek za tu opaknu bolest, pacijenti koji se sa njom suočavaju na različite načine pokušavaju da se izleče

Veganska ishrana može da stopira ishranu tumora proteinima, ali naučnici upozoravaju da prevencija kancera nije tako jednostavna kao što je sama promena načina ishrane.

Prestanak unošenja amino kiseline metionina koji se nalazi u piletini, crvenom mesu i ribi, u eksperimentalnim uslovima, smanjio je rast tumora kod miševa. To je učinilo radijaciju i hemoterapiju uspešnijima. Kada su zdravi odrasli ljudi prestali da jedu ovu hranu, naučnici su primetili promene u metabolizmu koje mogu da "izgladnjuju" i tumor. Ali, naučnici savetuju da se istraživanja vezana za uticaj hrane na prevenciju raka moraju uzeti sa velikom dozom rezerve.

OTVORITE VRATA RAJA! "Prljavo" šaputanje na jastuku i kako da to uradite bez blama!

Foto: Shutterstock

Rak ne izaziva samo jedan uzročnik, a isto tako ne leči se jednom metodom. Jednostavna promena u načinu života neće mnogo toga promeniti kada je ova opasna bolest u pitanju.

(FOTO/VIDEO) SNIMAK SUPER MAME ANE OBIŠAO SVET! Svi oduševljeni ovom LEPOTICOM! Sa bebom u rukama ZATVARA GEPEK!

Kada su primetili pozitivne rezultate kod miševa, odlučili su da sličnom tretmanu podvrgnu i ljude i maloj grupi ispitanika smanjili su količine metionina koje su unosili pre. Pokazalo se da ima sličan uticaj na metabolizam ljudi. U toku istraživanja oni su konzumirali sveže voće i povrće i cela zrna žitarica.

Foto: Shutterstock

To baca novo svetlo na istraživanja u ovoj oblasti i potencijalno otkrivanje metode koja može da doprinese sprečavanju širenja bolesti i fatalnog ishoda, piše Dejli mejl.

 

Moramo da posvetimo veliku pažnju regulaciji metabolizma, imunog sistema i drugih zaštitnih funkcija u organizmu, naglašavaju istraživači. Kako se metionin u organizam unosi putem hrane, jer ga on sam ne proizvodi, izbacivanje namirnica koje ga sadrže može da dovede do povećanja šansi za izlečenje. To bi značilo da oboleli, ali i oni koji žele da rade na prevenciji, treba više da unose voće, orašaste plodove, povrće, mahunarke i žitarice.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)
Live TV

Napad u Moskvi je pokušaj državnog udara! Pitanje je dana kad će ukrajinska vojska kapitulirati, zato je potrebno da se Rusija destabilizuje iznutra! (VIDEO)

Goran Petronijević, advokat, Nikola Jović, politikolog, prof. dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije i akademik prof. dr Dragan Radenović govorili su u emisiji "Info dan" na Informer TV o terorističkom napadu u Moskvi i tome šta on zapravo predstavlja i kako će uticati na budućnost Rusije.

28.03.2024

18:01

JOŠ TV VESTI

Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!
Hronika

"Nisam namestio Halabrina, žao mi je njegove majke, ali žao mi je i mene"! Zvicerovi i Džonijevi vojnici negirali tri ubistva!

Pripadnici kriminalne grupe Radoja Zvicera i Nikole Vušovića zvanog Džoni sa Vračara, koji su u bekstvu, među kojima je i Vladimir Kovačević zvani Kovač koji je optužen da je 20. marta 2020. namamio na sastanak pokojnog Aleksandra Halabrina, izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu da je pokojnog poznavao, ali da nisu tačni navodi optužnici da je bio član kriminalne grupe koja je optužena za njegovo ubistvo.

28.03.2024

12:54

Sport

Planeta

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!
Bože, ima li te?!

Sestre preživele teroristički napad u Volgodonsku, pa ubijene u Krokusu! Kako ovo objasniti, majka ne prihvata da su mrtve!

Među žrtvama tragedije u Krokus siti holu bile su i sestre koje su preživele teroristički napad u Volgodonsku 16. septembra 1999. godine. Tada je porodica živela u Rostovskoj oblasti, a u blizini njihove kuće, teroristi su digli u vazduh kamion sa eksplozivom. Poginulo je 19 ljudi, a Tatjana i Ana Makarski su povređene, ali su preživele.

28.03.2024

20:45

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija