• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: b92

05.08.2019

15:10

POMOĆU OVOG TRIKA ĆETE LAKŠE ZASPATI!

Ljubav

POMOĆU OVOG TRIKA ĆETE LAKŠE ZASPATI!

Podeli vest

Topla kupka pred spavanje učiniće da spavate bolje

Univerzitet u Teksasu je analizirao podatke istraživanja koji su proučavali povezanost kupanja, temperature vode i kvaliteta sna. Pregledali su ukupno 5.322 studije na tu temu ne bi li doneli pravi zaključak.

Prema njihovim rezultatima, kupanje sat ili dva pred odlazak u krevet, idealno je sat i po, u vodi čija temperatura iznosi između 40 i 43 stepena pomaže ljudima da spavaju kvalitetnije.

Kupanje u ovo vreme u određenoj temperaturi može pomoći da zaspite 10 minuta brže nego inače. A 10 minuta bi trebalo da traje ova "priprema" za spavanje.

Medicinski je dokazano da spavanje i telesnu temperaturu kontroliše unutrašnji sat. Temperatura tela tokom spavanja je najniža. Kada ležemo temperatura se spušta za 0,3 do 0,6 stepena, a kada se budimo podiže se.

Kupka pre spavanja podstiče termoregulaciju i cirkulacija tada pomaže u smanjenju telesne temperature.

Da bismo zaspali, temperatura mora biti niža i na taj način oponašamo prirodan pad.

Stručnjaci napominju da kupanje ima drugačiji učinak od tuširanja. Kupanje mnogo brže utiče na temperaturu tela, jer je celo telo okruženo vodom, dok ležimo, što već šalje signal opuštanja.

Ljudi koji imaju problema sa spavanjem trebalo bi da probaju da svoju jutarnju naviku prebace na veče.


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija