• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Ljubav&Zdravlje/prirodanadar.rs

12.08.2019

22:14

NAJBOLJI SU PRIRODNI PROBIOTICI! Kiselo mleko i surutka za zdrava creva!

Ljubav

NAJBOLJI SU PRIRODNI PROBIOTICI! Kiselo mleko i surutka za zdrava creva!

Podeli vest

Nisu svi mikroorganizmi crevne flore korisni. Upravo zbog toga važni su probiotici - da bi održali ravnotežu u našim crevima. Imajte na umu da prirodni probiotici moraju da se uzimaju ne danima i nedeljama nego mesecima kako bi izmenili mikrobiom

Prirodni probiotici u hrani, kao i oni u kapsulama, prahu ili tabletama, prava su blagodet za naše zdravlje. Da nije u pitanju samo još jedan marketinški trik, govore i brojna istraživanja koja potvrđuju važnost unošenja korisnih bakterija u organizam. Da li ste znali da je broj bakterija u našem telu deset puta veći od broja ćelija? Najveći broj njih nalazi se u crevima, ali nema razloga za paniku jer je većina ne samo bezopasna već i ključna za dobar imuni sistem.

Kompleksna zajednica mikroorganizama u crevima naziva se crevna flora, a neki naučnici je smatraju „zaboravljenim organom". Ona vrši razne funkcije veoma važne za zdravlje, proizvodi vitamine, uključujući vitamin K i neke vrste vitamina B, pretvara vlakna u masne kiseline, koje vrše značajne metaboličke funkcije, stimuliše imuni sistem i reguliše rad creva, te sprečava štetne supstance da se rašire po organizmu.

OVO NIJE NIMALO NAIVAN ZDRAVSTVENI PROBLEM! Evo načina kako da izbegnete KAMEN U BUBREGU!

Ipak, nisu svi mikroorganizmi crevne flore korisni. Upravo zbog toga važni su probiotici - da bi održali ravnotežu u našim crevima. Imajte na umu da prirodni probiotici moraju da se uzimaju ne danima i nedeljama nego mesecima kako bi izmenili mikrobiom.

Foto: Shutterstock

Domaće kiselo mleko

Najbolji prirodni probiotik jeste domaće kiselo mleko od koze, ovce ili krave, s tim da, ako koristite kravlje mleko, idealno bi bilo da bude od krave koja je pasla travu, jer ima u sebi i Omega-3 masne kiseline. Industrijski fermentisani mlečni proizvodi mogu da naprave više štete nego koristi ako se konzumiraju u velikim količinama, jer su siromašni bakterijama i pasterizovani su.

Majčino mleko

Za svaku bebu najvažniji prirodni probiotik koji joj određuje zdravlje u budućnosti jeste majčino mleko, s obzirom na to da deca koja ne sisaju bivaju bolesnija, dobijaju autoimune bolesti i postaju gojaznija. Najbolja zamena za majčino mleko je magareće jer je najsličnije ljudskom ili kozje mleko.

Mladi beli sir

Fantastičan prirodni probiotik jeste i mladi beli sir, posebno od životinja koje pasu. Svejedno je da li je to mladi sir od kozjeg, ovčjeg ili kravljeg mleka, s tim da su kozji i ovčji proizvodi uvek u prednosti zbog manje kazeina i laktoze.

Kozja surutka

Kozja sirutka čisti jetru, normalizuje njen rad i balansira krvnu sliku, a uz sve to ona je i odličan prirodni probiotik.

Foto: Shutterstock

Kiseli kupus

Najbolji prirodni probiotici ne mogu se zamisliti bez kiselog kupusa. Ne samo da ima vitamin C, gomilu enzima i hranljivih vlakana već je i odličan prirodni probiotik i treba ga jesti redovno tokom jeseni, zime i ranog proleća u vidu salate.

DAJTE JOJ ONO ŠTO JOJ NAJVIŠE NEDOSTAJE! Evo kako da sačuvate kožu u menopauzi!

Crna čokolada i masline

Prirodni probiotici koji imaju manji značaj i manje delovanje, ali koji takođe treba da nađu mesto u vašem jelovniku, jesu tempeh (fermentisana soja), umeboši šljiva, kimči (korejski prilog od fermentisanog kupusa, krastavca ili rotkvice), tvrdi žuti sir, crna čokolada, zanatski kvas (domaće pivo), medovina, masline i kiseli hleb od integralnog zrna.

Domaći jogurt

Za jogurt važi isto što i za kiselo mleko, ako možete da napravite domaći. Ukoliko koristite industrijski jogurt, to će imati neke efekte na mikrobiom, ali ne kao domaći, s obzirom na to da prirodni probiotici imaju daleko više bakterija.

Miso pasta (supa)

Miso pasta sjajan je prirodni probiotik svojstven japanskoj i kineskoj kuhinji, a u pitanju je fermentisana soja. Koristite miso kao probiotik, stavljajte ga makar nekoliko puta nedeljno u supu ili variva.

Kombuha

Kombuha je probiotik i to je razlog zašto pomaže kod nekih bolesti, a slično deluju i japanski kristali (vodeni kefir). Reč je o pečurkama koje rastu na crnom čaju i fermentacijom šećera stvaraju prijatan kiselkast sok, pun zdravih bakterija i mikroelemenata.

Foto: Shutterstock

Kefir

Svojevremeno proglašen za najbolji prirodni probiotik na svetu, kefir ima neka svojstva (gljivice) koja nisu uvek svima prijatna. Napravite ga sami ako želite da imate najbolje prirodne probiotike u kući.

ČUDOTVORNA VODA OD PIRINČA! Niste ni svesni njene delotvornosti

Turšija (bez sirćeta)

Domaća turšija pravljena samo sa solju i bez sirćeta odličan je probiotik, a najbolji među njima su kiseli krastavčići.

 




Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!
Izbori 2024

FLAŠA KOALICIJA! I ovo smo vam rešili, bar recite hvala: Evo imena za izbornu listu "hik" opozicije!

Otpadnici od tajkuna Dragana Đilasa, lažni ekolozi Aleksandar Jovanović Ćuta, Dobrica Veselinović i Radomir Zanzibarićanin Lazović, nedavno su obelodanili da izlaze na izbore u prestonici i otkrili da će nastupati pod sloganom "Biram borbu", ali je - s obzirom na njihove koloritne biografije i nastupe u javnosti - slogan "Biram flašu" svakako mnogo prikladniji.

24.04.2024

12:13

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Planeta

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija