• aktuelno
Dnevne novine
SRBIJA

Autor: Informer

20.08.2019

22:11

PEČURKE I LOSOS ČUVAJU MLADOST! Kako da odložite pojavu sedih vlasi uz pomoć hrane

Ljubav

PEČURKE I LOSOS ČUVAJU MLADOST! Kako da odložite pojavu sedih vlasi uz pomoć hrane

Podeli vest

Minerali bakar i selen, kao i B vitamin, koji su značajni za proizvodnju melanina, glavnog izvora boje kose, nalazi se u namirnicama poput čokolade, sočiva i zeleniša

Pojava sedih vlasi nije uvek posledica gena, već uz neke druge faktore i nedostatak određenih materija u organizmu. Dermatolozi tvrde da hrana može da pomogne da odložite pojavu sedih u kosi.

Zeleniš
Obogatite svoj jelovnik zelenim lisnatim povrćem, koje je bogato vitaminom B. Boja kose zavisi od hormona, a vitamin B-2 važan je faktor u proizvodnji hormona. Osim toga, koren kose jača od vitamina B-6 i B-12, naročito zbog proizvodnje crvenih krvnih zrnaca, koja prenose kiseonik i hranljive materije, piše časopis "Nutrišn".

Zašto kosa sedi

Genetika i starenje primarni su razlozi zašto kosa gubi boju, dok su spoljni faktori poput zagađenja i životnog stila razlozi zašto i mlađi ispod 30 godina već imaju sede.

Čokolada
Bakar je veoma značajan u proizvodnji melanina, koji je glavni izvor boje kose. Nedostatak bakra može da bude uzrok pojave sede kose. Da biste telu obezbedili dovoljno bakra, jedite čokoladu, sočivo i pečurke, jer su izuzetno bogati ovim mineralom, piše Healthdigezt.com.

Losos
Losos je poznat kao veoma zdrava vrsta ribe, a za prevenciju pojave sede kose preporučuje se zbog selena. Selen reguliše hormone koji su važni za očuvanje pigmenta kose.

Bobičasto voće
Bobice su odličan način da povećate unos vitamina C, koji podstiče proizvodnju kolagena i nalazi se u folikulima dlake. Vitamin C je odličan saveznik u borbi protiv slobodnih radikala, koji se povezuju s procesima starenja.

Bademi
Ovi ukusni plodovi bogati su vitaminom E, a sadrže i bakar. Neka vam uvek budu pri ruci, pa ćete zdravim grickalicama utoliti glad, ali i podmladiti organizam.

Narodni recept


Prema nekim izvorima, naši preci pripremali su napitak za dugotrajniju boju kose. Potrebno je: 200 g ulja lanenog semena, tri manja čena belog luka, četiri limuna, kilogram meda. Oljuštite limun i izblendirajte zajedno sa belim lukom. Dodajte ulje lanenog semena i med, pa ponovo izblendirajte. Smesu sipajte u staklenu teglu i čuvajte je u frižideru.
Uzimajte jednu kašiku tri puta dnevno, 30 minuta pre obroka. Uvek koristite drvenu, a ne metalnu kašiku. Vrlo brzo ćete primetiti rezultate i zapanjićete se kada vidite kako ovaj čudotvorni napitak uklanja sede vlasi!


 

 


Tagovi:

Ostavite komentar

Pravila komentarisanja:

Komentare objavljujemo prema vremenu njihovog pristizanja. Prednost u objavljivanju komentara imaće registrovani korisnici. Molimo Vas da ne pišete komentare velikim slovima, kao i da vodite računa o pravopisu.

Redakcija Informer.rs zadržava pravo izbora, brisanja komentara, ili modifikacije komentara koji će biti objavljeni. Prema Zakonu o informisanju zabranjeno je objavljivanje svih sadržaja koji podstiču diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe lica zbog njihovog pripadanja ili nepripadanja određenoj rasi, veri, naciji, etničkoj grupi, polu ili zbog njihovog seksualnog opredeljenja.

Nećemo objavljivati komentare koji sadrže govor mržnje, psovke i uvrede. Sadržaj objavljenih komentara ne predstavlja stavove redakcije Informera ili portala Informer.rs, već isključivo stavove autora komentara.

Sugestije ili primedbe možete da šaljete na redakcija@informer.rs.

Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)
Izbori 2024

"Srbija protiv nasilja" zapravo je generator nasilja! Opoziciji se smeši još jedan poraz na izborima! (VIDEO)

U toku je konstitutivna sednica Narodne Skupštine Srbje. Opozicija ponovo pokušala da ometa gospodina Rabrenovća. Na ovu temu u "Info jutru" govorio je Dejan Vukelić, urednik Srpskog portala, a u studiju mu se priključila i Ana Đorđević, borac za prava Srba na KiM, Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost i Vanja Vukić, visoki funkcioner SPS-a. Putem vajber uključenja u program se javio i glavni urednik Informera Dragan J. Vučićević.

18.03.2024

13:09

Vesti

TV

JOŠ TV VESTI

Hronika

Sport

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!
Fudbal

Sve gori i gori! Nemci opleli po Holandu!

Već izvesno vreme se fudbaler Mančester sitija Erling Holand (23) kroz medije provlači u lošem kontekstu, a uzrok je najverovatnije očigledan pad forme norveškog napadača.

18.03.2024

22:31

Planeta

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!
Šta reći?!

Vels preuzeo crnac Geting, na čelu Škotske je Pakistanac Hamza Jusaf, a Britanije Indijac Sunak! Šta je sledeće?!

Posle izbor Voana Getinga za sledećeg lidera Velsa, po prvi put nijednu od četiri glavne vlade Velike Britanije ne vodi belac. Premijer Riši Sunak ima indijsko nasleđe i prvi je britanski hinduistički lider. Prvi ministar Škotske Humza Jusaf - koji, kao i Geting, vodi poluautonomnu vladu - potiče iz pakistanske muslimanske porodice. Regionalnu administraciju Severne Irske zajedno vode dve žene, Mišel O'Nil i Ema Litl Pengeli.

18.03.2024

22:24

Zabava

JOŠ Zabava VESTI

Džet set

Srbija

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?
Svetski karneval u Srbiji

Fiona i Šrek stigli u Svilajnac! Ko su ovi ljudi?

Jedan narodni običaj postao je u Svilajncu atrakcija čak i deo turističke ponude. O tradicionalnom Pokladnom maskenbalu još se tamo priča, a oni koji su na društvenim mrežama videli defile stotine ljudi i dece u živopisnim kostimima, pitaju se da li su snimici zaista iz Srbije....

18.03.2024

16:59